Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, marraskuuta 08, 2017

Kesäteatteria marraskuussa

TURUN Linnateatteri saattaa olla ainoa paikka Suomessa, jossa voi katsoa kesäteatteria marraskuussa.

Roope Lipastin kirjoittama hupailu "Haluatko mökkiläiseksi" sai ensi-iltansa  Linnateatterin  pihanäyttämönä toimivassa teltassa kesäkuussa. Esitykset jatkuvat nyt vanhan kivipainorakennuksen kolmannessa kerroksessa teatteriravintolassa. Nopeimmat ehtivät istumaan tuoleille, hitaammat ravintolan pöytiin.  Mutta niiden äärellä esitykseen voi virittäytyä tilaamalla pöytään juomia, ja lisää saa väliajalla.

Roope Lipasti on oikea, huomattukin  kirjailija. Tämä kesähupailu taitaa olla hänen ensimmäinen näytelmänsä. Sitä tehdessä varmasti oppi, että komedia on vaikea tyylilaji. Siihen ei ihan riitä nippu tyyppejä ja sketsejä. Hupailun kehyskertomuksena on muunnelma "Haluatko miljonääriksi"- tv-kisasta. Keski-ikäinen pari saa mökin omakseen, jos selviää siellä koko kesän ja hoitaa saamansa tehtävät. Mutta  kahdessa tunnissa katkeilee juoni ja kehyskertomuskin taitaa  unohtua.

Hupailun on ohjannut monesta elokuvasta tuttu ammattinäyttelijä  Kari-Pekka Toivonen. Ei hän  - niinkuin eivät näyttelijätkään: Minna Kivelä, Valtteri Roiha ja Arttu Kapulainen pysty tekemään mullasta tryffeliä.  Pakko on kuitenkin antaa aaltoja: Kapulainen vaihtaa uskomattoman nopealla vauhdilla roolista ja sukupuolesta toiseen. Aivan paras niistä on minusta murrosikäinen Sasu.

Erityisen sympaattista esityksessä ovat minimalistiset lavasteet. Lavastussuunnittelusta on vastannut Peter Ahlqvist. Tekniikka toimii. Valoja osataan käyttää. ja kerrankin näytettelijöiden puheen todella kuulee.

TÄNÄÄN Linnateatterissa oli ainakin 100 katsojaa. Pääosin iäkkäitä teatterinystäviä. Sellaiset nauravat kohteliaina monissa kohdissa,  eikä suinkaan aina pelkästään siksi.  

Ei kommentteja: