KUVA: Kuusi koulupäivää
VIIMEINEN kouluviikko alkaa. Niin se aika menee. Viikko alkaa juhlavasti: kevätkirkolla, ja päättyy samanhenkisesti todistustenjakoon. Mutta muutoin viikko on leppoisaa liukua kohti kesälomaa. Monen luokan ohjelmaan mahtuu iloisia retkiä. Ja tiistaina rexikin saa rockata: Hurriganes-henkisessä koulubändikonsertissa Auroran opebändä Marco & Muumiot heittää mm. "Oh Maman".
KESKELLÄ viikkoa kokoontuu johtokunta kuulemaan henkilökunnan arvion päättyvästä lukuvuodesta ja antamaan rehtorille "ohjeita yksityiskohtiin menemättä" seuraavan lukuvuoden suunnittelua varten.
ENSI lukuvuosi onkin sitten monessa mielessä kirjoittamaton lehti. Mitä uskaltaisi ennustaa tässä vaiheessa?
- Henkilökunnassa tapahtuu tavanomaista enemmän vaihdoksia. Rekrytoinnista tulee aikataulusyistä vaativampaa, samoin perehdytyksestä. Tällä kertaa tosi monella luokalla vaihtuu opettaja. Koulunkäyntiavustajakunnassa tapahtuu isoja muutoksia.
- Kahdella luokalla jatkuu pariopettajatyö.
- Perusopetus pystytään turvamaan, mutta luxuksesta joudutaan karsimaan. Keskimäärin luokka- ja ryhmäkoot kasvavat. Tukiopetusta ja muuta tukea voi olla vähemmän tarjolla. Sini- ja skidiMix jatkuu. Nyt on saatava lapset ottamaan enemmän vastuuta koulutyöstään. Joissain kouluissa kodit on aktiivisesti otettu "kotiopettajiksi".
- Avustajaresurssia on ainakin jonkinverran vähemmän- mutta sijaistus luvataan. Määräaikaisten koulunkäyntiavustajien siirtyminen Seuren palvelukseen keventää koulun hallinnollista työtä.
- Määrärahoja on aikaisempaa vähemmän käytettävissä. Oppikirjoja kierrätetään - myös aapisia.
- Kokonaisbudjetin hallinta vaatii rehtorilta ja koulusihteeriltä syksyllä paljon aikaa ja suunnittelua.
- Ryhmäintegraatioluokat jatkavat toimintaansa. Meidän ensimmäinen RI-luokkamme (DreamMix) päättyy, ja kevään aikana kehitysvammaisten lasten ryhmä nivelletään Martinkallion kouluun.
- Kerhotoimintaa on jonkinverran, mutta selvästi aikaisempaa vähemmän. (Paljon riippuu sisällä olevien hakemustemme kohtalosta).
- Jouluksi tehdään koko koulun näytelmä.
- KULPS-retket (jotka Espoo maksaa) jatkuvat entiseen tapaan -ainakin syksyn.
- Joustavuutemme hieman vähenee, kun emme enää voi käyttää TIPIn henkilökunnan palveluita. Yhteistyö ulkopuolisen palvelujärjestäjän kanssa vaatii huolenpitoa.
- Kaikille tokaluokkalaisille eikä kaikille 3.-6.-luokkalaisille ei ole enää tarjolla ohjattua iltapäivätoimintaa. Iltapäiväkerhoja tulee siksi suunnata tokaluokkalaisille.
- Kaikissa Suomen kunnissa opettajat, jotka määrätään valvomaan ruokailua, saavat uudelleen oikeuden syödä koululounas verotusarvolla. Avustajien osalta tilanne on auki.
- Saamme lisää smartboardeja, ja välinetilanne alkaa olla tosi hyvä. Henkilökuntaa on koulutettava TVT-taitoihin. Tilapula helpottaa, mutta varasto-ongelma jatkuu. Kaunokirjastolle löytynee tila.
- Lukuvuoden opetusohjelmaa emme ole vielä yhtään ehtineet hahmotella. Opetus perustuu edelleen vuoden 2005 opsiimme.
- Uinninopetus tapahtuu edelleen uimaopettajien johdolla oikeassa uimahallissa.
- Viikon rytmissä tapahtuu sellainen muutos, että työpaikkakokoukset siirtyvät keskiviikkoaamusta maanantai-aamuun (ja myös maanantai-iltapäivään). Näin oppilailla viikko alkaa maanantaisin aikaisintaan klo 9. Katsomustunnit ovat edelleen perjantaipäivän päässä.
- Lukuvuoden rytmi on pitkälti tuttu. Ennen joulua lyhyehkö syysloma, keväällä talviloma ja pääsiäisloma.
- Opetustyön ohella opettajia tarvitaan keväällä ops-työhön. Auroran oppimiskeskuksen väki saa tehtävään koulutusta jo syksyllä.
- Oppimiskeskus saattaa järjestää myös muuta erityisesti osallisuutta ja oppilaskeskeisyyttä edistävää koulutusta opettajille, mutta neuvottelut ovat vielä auki.
- KELPO-hankkeen pilottina käymme tutustumassa muiden koulujen ratkaisuihin tukitoimiin liittyvissä asioissa- ja päinvastoin.
- Syksyn ohjelmaa kuuluu myös arvointiraportin (EFQM) kirjoittaminen ja siihen liittyviä nettikyselyjä.
- Kouluttaudumme mm. ensiapu- ja turvallisuusasioihin. Pohdimme YT-tunneilla luokan ja koulun tason käytänteitä. Kouluruokailua kehitetään.
- Kodin ja koulun yhteistyötä tehostetaan kehittämällä Wilman käyttöä. Aurora-seminaarissa voitaisiin laatia perusopetuksen laatukriteerien mukainen kodin ja koulun yhteistyösuunnitelma.
- Aurorassa tulee edelleen käymään vierailijoita. Espoo on sopimassa vierailuille kohtuullisen hinnan, ja se helpottaa järjestelyitä.
- Lukuvuoden aikana käydään koko Suomessa tosi vilkasta pedagogista keskustelua tuntijaosta ja peusopetuksen uusista tavoitteista sekä uudesta yleisen-tehostetun-erityisentuen- mallista. Syksyllä Suomeen tulee kansainvälisesti kuuluisa koulun kehittäjä Michael Fullan- ja häntä on päästävä kuulemaan. Huhtikuun eduskuntavaalit vauhdittavat varmasti nekin julkista keskustelua.