Kirjoja

Kirjoja

torstaina, toukokuuta 21, 2009

Pikkuviikonloppu

KUVA: Lukuvuotta on jäljellä kuusi koulupäivää. Ja taas rehtorilla on etuoikeus olla mukana tuottamassa kevätnäytelmä. Talonmiehet rakensivat saliin tiistaina katsomon, ja lavasteet alkavat syntyä. Erikseen harjoitellut teatteriesityksen osat nivoutuvat toisiinsa. Keskiviikon harjoituksissa paikalla oli jo kuoro ja osa orkesteria. Perjantaina esityksen emsemble harjoittelee koko päivän, ja muu koulu siivoaa koulua sisältä ja ulkoa. Palkinnoksi on molemmille ryhmille luvassa mehua ja hillomunkkeja.


EI TULLUT huonoon kohtaan helatorstailoma. On rexiä siihen tahtiin työtouhut juoksuttaneet. On kesäTIPin järjestelyt. On virkojen täyttöjä. On monenlaisten pettymysten ja tyytymättömyyden ilmaisujen sovittelua. On neuvotteluja erityisopetukseen siirtymisestä ja päinvastoin. Ja yhä kesäisen tulipalon korvausten peräämistä.

MONESTA eri syystä varmat tiedot seuraavan lukuvuoden suunnittelun peruselementeistä näyttävät jatkuvasti myöhentyvän lähemmäksi toukokuun loppua. Se on kaikkille kiusallista. Erityisen kiusallinen on tällä kertaa epävarmuus koulunkäyntiavustustuntien määrästä. Koulujen esittämä avustustuntien tarve ylittää kuulema moninkertaisesti käytössä olevan resurssin. Niinpä moni työntekijä joutuu vielä elämään epävarmuudessa, onko syksyllä töitä vai ei.

Ekaluokkien luokkajako

VAIKKA sitä on ollut yli 20 vuotta rexinä, yhä törmää uusiin haasteisiin. Sellaiseksi on osoittautunut uusien ekaluokkalaisten luokkajaon ilmoittaminen vanhemmille. Ennen vanhaan koulun ovelle laitettiin nimilista. Se ei enää käy. Lista olisi lainvastainen henkilörekisteri. No, vielä jokin aika sitten oli luvallista laittaa tuo lista talon sisälle koulun ilmoitustaululle. Sitten joku otti kameralla kuvan listasta, ja hoksattiin, että tästä syntyy samanlainen tietosuojaongelma. Tämän jälkeen ajateltiin, että listan voisi käydä katsomassa koulun kansliassa. Tänä keväänä on kuitenkin havahduttu siihen, että monessa koulussa on oppilaita, joiden turvallisuuden takaamiseksi heidän nimeään ei saa näkyä missään. Usein kysymys on erittäin riitaisista avioeroista, joskus perheistä, joila on ammattinsa vuoksi perusteita pelätä esim. lapsiin kohdistuvaa uhkaa. On syntynyt kokonaan uusi ilmiö: turvaluokitellut perheet.

SELVITTELIN asiaa sekä koulutoimen hallinnosta vastaavilta että muitten koulujen rexeiltä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että koulu ei voi uusien eppujen vanhemmille oikeastaan kertoa kuin sen, mille luokalle oma lapsi menee. Opettajan nimikin varmistuu yhä useammin vasta kesän aikana. Vanhemmat joutuvat sitten keskenään setvimään, kuka on kenenkin luokkakaveri.

Ei kommentteja: