Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, toukokuuta 08, 2009

Koulukummitoiminta

KOULUKUMMITOIMINTA

Koulukummit aloittivat Kehä-Espoon osastossa uutena toimintamuotona keväällä 2006. Tätä ennen se oli ollut yhden henkilön henkilökohtainen harrastus puolentoista vuoden ajan. Koulumaailma kiireinen ja luokkakoot ovat isoja. Pienet koululaiset tarvitsevat turvallisia aikuisia. Opettaja ei aina riitä kaikkialle yhtä aikaa, kummit voivat olla apuna.

Opettajien kanssa yhdessä päätimme, että emme raamita toimintaa sen kummemmin, vaan opettaja ja kummi päättävät siitä yhdessä. Koulukummi on läsnä koulun arjessa, mukana siinä mitä milloinkin luokassa tapahtuu. Kummi auttaa siinä missä apua kaivataan. Kummi kannustaa ja auttaa lasta, kun ”ei tule mitään, aina on pielessä”.

Ylimääräisen aikuisen läsnäolo luokassa vaikuttaa rauhoittavasti. Kummi huomioi kaikki lapset, mutta ottaa erityisesti huomioon ne lapset, jotka kaipaavat enemmän tukea ja kannustusta.

Jatkuvuus tässä toiminnassa on tärkeää. Lapset kysyvät; koska sinä taas tulet ja varmistavat hyvissä ajoin, että tulenko taas syksyllä kun koulu alkaa. Aina kun menee koululle jo pihalla saa halauksia samoin pois lähtiessä. Välillä pitää mennä seinän viereen, että ei kaadu halauksien vyöryyn.

Kummi on lapsille tärkeä ihminen. Opettajat arvostavat ja kiittävät meidän toimintaamme.

Kummina toimiminen on vapaaehtoistyötä, jossa ovat voimassa SPR:n arvot ja vapaaehtoistoiminnan pelisäännöt. Koulukummeiksi sopivat virkeät, elämänmyönteiset ja lapsista pitävät aikuiset joilla on elämänkokemusta ja aikaa päivisin. Toiminta sopii niin miehille kuin naisille.Tärkeää on sitoutuminen. Lapsille jatkuvuus on hyvin tärkeää!

Toivomuksena on , että kummi olisi käynyt SPR:n ystäväpalvelukurssin tai käy sen aloitettuaan kummina. Toiminnan vetäjä haastattelee halukkaat ja sopii opettajan kanssa.

Jokaisella Kummilla on oma luokka ja hän käy koululla aamupäivisin yleensä kerran viikossa, tai silloin kun hänelle sopii. Toiminnassa mukana ovat esiopetuksen luokat 1-2. Kummi ja luokan opettaja sopivat keskenään aikataulusta ja siitä miten kummi luokassa toimii.

Yhden kummin kommentti: ” Kun kiireinen työelämä on takana ja oma aika edessä, on hyvä kerran viikossa sukia itsensä kuntoon ja lähteä AIKUISOPISKELUUN”.

Toiminnassa on tällä hetkellä mukana 6 kummia. Kaikkien meidän mielestä tämä antaa enemmän kuin ottaa. Toivomme, että saamme tähän vapaaehtoistoimintaan lisää innokkaita aikuisia.


Koulukummitoiminnan vetäjä
Marjatta Tahkokallio
SPR KEHÄ- ESPOON OSASTO

Ei kommentteja: