Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, lokakuuta 01, 2008

Tulevaisuuskasvatusta


KUVA: Tulevaisuus- kasvatuksen kouluttaja- koulutus jatkui tänään Wanhassa Satamassa.


AAMULLA klo 8 YT-istunto. Kuvakorttien avulla kiinni mielenmaisemiin. Sitten katsoimme Tulevaisuus-videon. Sitten normiasioihin. Jokaisen pitäisi nyt tietää, miten kehys on tänä vuonna käytetty, ja kuinka paljon itse kukin saa laskuttaa mm. tukiopetus- ja kerhotunteja. Puhuin myös siitä, mitä on oikea ystävyys työyhteisössä, kun ollaan tosi lujilla töissä tai ns. toisessa elämässä.

BEMARIIN ja nasta laudassa liikennemerkkejä kuitenkin kunnioittaen kohti Katajanokkaa "Grasping the Future"-seminaariin, jossa tulevaisuuskasvatuksen kouluttajakoulutuksen kolmas sessio tällä kertaa pidettiin. OPH piffasi koulutettavat paikalle (a´600 €),ja niinpä nautimme koko rahalla mm. paneelista ja messuosastosta. Ja lounaskin maistui. Anneli avasi päivät Tulevaisuus-materiaalin päivänavaustehtävällä.

KUVA: Paneelin puheenjohtajan toimintaa ei voinut kuin ihailla.

OLI etuoikeus kuulla, mitä todella merkittävät vaikuttajat pitävät koululaitoksen suurina haasteina. Paneelissa näkemyksiään esittivät mm. Timo Lankinen, Esko Aho, Nokian Erkki Ormala ja van Damme OECD:sta.

Vahvasti esiin nousi median vaikutusvalta, teknisen kommunikaation taitojen hallinnan vaatimus, oppimisen laajeneminen koulun ulkopuolelle, systeemisten kokonaisuuksien hallinta, mutta myös vaatimus riskinoton ja innovatiivisuuden tuomisesta kouluun. Esko Aho jakoi toiminnat jännästi imitaatioon ja innovaatioihin. Koulut toimivat yhä edelliseen perustuen. Ahon mukaan suomalaisen koulun päärakenne on sama kuin 1970-luvulla. Se sopi teollisuusaikakaudelle, mutta me olemme jo tietoyhteiskunnassa. Koulun on muututtava vastaamaan aikaa.

Opettajien edellytettiin opettelevan käyttämään monipuolisia menetelmiä (samaan aikaan kuitenkin yleisöstä huomautettiin, että opettajille ei ole hankittu edes läppäreitä). Kouluihin toivottiin tiimejä, joissa on muitakin asiantuntijoita kuin opettajat.

ILTAPÄIVÄLLÄ valmistauduimme koulutusporukassa välitehtävänä tehtyjen postereiden esittelyyn.

KUVA: Klo 15 päästiin tosi toimiin, kun osastolle valui tulevaisuus- kasvatuksesta kiinnostuneita vieraita Suomesta, Portugalista ja Ruotsista .

KIVA PÄIVÄ. Bongasin mm. Piia Puupposen ja Reijo Aholaisen. Oikein juttelinkin Jorma Kauppisen, Jari Metsämuurosen, Paula Mattilan, Ritva Järvisen, Oulun miesten, Kati Tuuralan, Arska Röngän & Team Kauniaisen Ahosen Jompan ja Kaisu Toivosen kanssa. Väitöskirja-asioissa viihdyin tovin Kirsi Lindroosin seurassa.

Hyvä päivä. Paitsi, että ilta meni poissaolopäivän murheita setviessä.

Ei kommentteja: