Kokeneen peruskoulumiehen monologeja pedagogiikasta ja koulupolitiikasta. Vielä vanhemmat lastut osoitteessa http://marttifi.wordpress.com/
Kirjoja
perjantaina, huhtikuuta 20, 2007
TIP-kyselyn tulokset
KUVA: Auroran turvallisen iltapäivän yhtenä esikuvana on ollut Etelä-Sipoon koulun malli.
OMAN TIP-HANKKEEMME - suomeksi turvallisen iltapäivän hankkeemme- suunnittelu etenee. Tällä viikolla esittelin vanhemmille tehdyn kyselyn tuloksia suunnitteluryhmälle. Saattavat kiinnostaa muitakin, joten tässä ne ovat lyhyesti.
1. AAMUTOIMINTA
71 oppilasta halusi oppilasparlamentin selvityksen mukaan tulla kouluun ennen tuntien alkua.
Huoltajakyselyn mukaan 18-37 lasta tarvitsee tällaista maksullista palvelua. Vain yksi lapsista tarvitsee aamutoimintaa joka päivä, ja pääosa 1-2 kertaa viikossa. Toiminnan tarve riippuu lasten lukujärjestyksestä. Tarve on suurin, kun lapsen koulun alkaa klo 10 (37 opp.) ja toiseksi suurin, kun se alkaa klo 9 (19 opp). Käytännössä 10-aamuja on isoimmilla oppilailla.
2. ILTAPÄIVÄTOIMINTA
58 lasta halusi oppilasparlamentin selvityksen mukaan jäädä koululle oppituntien päätyttyä.
Huoltajakyselyn mukaan maksullista iltapäivätoimintaa tarvitsisi 55 lasta. Heistä 15 osallistuisi toimintaan päivittäin. Tarve riippuu ratkaisevasti lasten työjärjestyksistä. Jos koulu päättyy klo 12.45 toimintaa tarvitsisi 55 oppilaista- näistä suurin osa on 0-2- luokalaisia. Mitä myöhemmin päivä päättyy, sitä vähemmän tarvetta on. Käytännössä pääosalla koulun oppilaita koulu päättyy aikaisintaan klo 13.30.
3. VÄLIPALA
49 oppilaista haluaisi oppilasparlamentin selvityksen mukaan syödä koulussa iltapäivällä välipalan.
Huoltakyselyssä ei tarjottu erillistä välipalamahdollisuutta, vaan se oli liitetty iltapäivätoimintaan osallistumiseen. Arvio tarpeesta oli sen mukaan 55 lasta, mutta he eivät söisi välipalaa joka päivä.
Koska koululla toimii vanhempien organisoima iltapäiväkerho, valmius välipalan tarjoamiseen myös muille on olemassa.
4. MAKSULLINEN HARRASTUSKERHOTOIMINTA
Vanhemmille tehtävää kyselyä varten oppilasparlamentti kartoitti harrastuskerhotoiveita.
Huoltajakyselyn perusteella kerhotoimintaan haluaisi osallistua 160 oppilasta. 91 heistä osallistuisi 1 kerhoon viikossa ja 62 kahteen.
Suosituimpia kerhoja olivat kyselyn perusteella
- käsityö + askartelu + nikkarointi ( 84 opp)
- bänditoiminta ( 64 opp)
- yleisliikunta ( 61 opp)
- tanssi ( 44 opp)
- video-elokuvat ( 44 opp)
- kuvataide ( 38 opp)
- kotitalous ( 38 opp)
- teatteri-draama ( 37 opp)
- tietotekniikka ( 34 opp)
- luontokerho ( 25 opp)
- monitoimintakerho ( 16 opp)
- shakkikerho ( 16 opp)
- matematiikka (11 opp)
Lisäksi huoltajakyselyn mukaan 56 lasta on kiinnostunut soittotunneista koulussa. Suosituimpia soittimia olivat piano ja kitara.
MITÄ SEURAAVAKSI?
Parhaillaan uudet ekaluokkalaiset ilmoittautuivat vanhempien organisoimaan iltapäiväkerhotoimintaan. Virastossa on tehty päätös, että pienten lasten lakisääteinen iltapäivätoiminta jatkuu meillä vanhempien järjestämänä eikä integroidu TIP-hankkeeseen ainakaan ensimmäisenä kokeiluvuonna. Nyt olisi tärkeää, että vanhempien iltapäiväkerho voisi laajentaa toimintaansa niin, että mukaan mahtuisivat kaikki halukkaat ensi syksyn 1-2-luokkalaiset.
TIP-HANKEEN suunnitteluryhmä tarkasteli kyselyn tuloksia, ja päätti jatkaa suunnittelua seuraavanlaisen mallin pohjalta, että
1. Aamutoiminta
Koululle voisi tulla ennen tunteja klo 8 -9 :ksi.
Huoltajakyselyn perusteella on tarkoituksenmukaista tarjota toimintaa tuo aika. Aamutoimintaa ohjaamaan palkataan jokin Auroran koulunkäyntiavustajista. Aamutoimintaan käytetään kouluravintolan tiloja.
Aamutoimintamaksun suuruus on päätettävä erikseen.
2 Iltapäivätoiminta
Hankkeessa palattaisiin alkuperäiseen "leikkikenttä"-malliin. Siinä koululle voisi jäädä tuntien jälkeen klo 12.45- 15.
Iltapäivätoimintaa ohjaisi kerhokoordinaattori. Iltapäivätoimintaan osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta, leikkikenttätoiminnan kaltaista. Lapset eivät ole koulun vastuun piirissä, ja toimintaan osallistuminen ei edellytä erikseen ilmoittautumista. Iltapäivätoiminta tapahtuisi pihalla ja kouluravintolan tiloissa.
Ratkaisuun päädyttiin mm. siksi, että koululla toimii joka tapauksessa vanhempien järjestämä iltapäivökerho, eikä ole tarkoituksenmukaista järjestää rinnakkaistoimintaa.
3. Välipala
Kouluravintolassa on mahdollisuus syödä välipala, joka toteutetaan yhteistyössä lakisääteisen iltapäivätoiminnan järjestäjän ja koulun keittiön kanssa.
Välipalaa olisi tarjolla klo 14.30-15. (siirtyy siis alkuperäiseen malliin verratuna hieman aikaisemmaksi). Välipalaa valvoo kerhotoiminnan koordinaattori.
Välipalan hinnan määrittelee ruokapalvelukeskus.
4. Harrastuskerhotoiminta
Kerhokoordinaatori koordinoi eri järjestäjätahojen tuottamaa kerhotoimintaa ja soitonopetusta. Harrastuskerhot ja soitonopetus ovat maksullisia, ja osallistujat hoitavat maksut suoraan järjestäjän kanssa.Kerhomaksut vaihtelevat järjestäjän mukaan.
Koulu tarjoaa tilat kokeilun ajan ilmaiseksi käyttöön klo 15-17. Liikuntasalin ilmaiskäytön mahdollistaa liikuntatoimen päätös. Liikuntasalin suunnataan klo 16-17 nimenomaan liikuntakerhoihille.
Kerhokoordinaattori vetää itse 5-10 kerhoryhmää viikossa.
Auroran TIP-hanke kestää kaksi lukuvuotta 2007-2008 ja 2008-2009. Se käynnistyy vaiheittain. Aamutoiminta käynnistyisi elokuussa -07 koulun alkaessa. Iltapäivätoiminta ja välipalatoiminta käynnistyisi toisella kouluviikolla elokuussa-07.
Samaan aikaan käynnistyy välipalatoiminta.
3. vaihe
Harrastuskerhotoiminta käynnistyy syyskuun alussa -07 aluksi kerhokoordinaattori vetämillä kerhoilla. Kerhotoiminnan volyymi laajeneen syksyn aikana niin, että kevätlukukaudella 2008 kaikki lukuvuoden kerhot ovat käynnissä. Tavoitteena voisi olla , että kerhotoimintaan osallistuisi 160 oppilasta, ja että heille olisi tarjolla noin 20 kerhoryhmää.
KAIKKI KOMMENTIT ovat enemmän kuin tervetulleita.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti