Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, huhtikuuta 28, 2007

Terveisiä Tanskasta

KUVA: Opintomatkamme pääkohteena olivat koulukirjastot, joita voi pitää tanskalainen koululaitoksen kruununjakokivinä. Kuvassa kolme opettajaa, kotka yhdessä hoitavat yhden vierailukohteemme kirjastoa ( yhteensä noin 30 tuntia viikossa).

TÄÄLLÄ on kevät. Tanskan pääkaupunki on lammin, ystävällinen ja viihtyisä. Mitä mainioin opintomatkan kohde. Olemme kayneet useissa kouluissa ja paikallisissa resurssikeskuksissa, joiden ideana on tukea opettajien tyota. Resurssikeskukset ovat eräänlaisia yhdistettyja opettajien täydennyskoulutuskeskuksia ja entisiä valtion av-keskuksia, joista saa tilata oppimateriaaleja.
Jotkut meistä muistavat vielä ne.

TANSKAN koulut ovat yhtenäiskouluja. Folkeskolen opettajat ovat saaneet meikäläistä 1970-luvun luokanopettajankoulutusta vastaavan koulutuksen 1060-luvun seminaareissa (ei siis yliopistoissa), ja he opettavat 1-9 luokan läpi 7-9.-luokilla oman erikoistumisaineensa varassa. Valitettavan moni joutuu myös opettamaan aineita, joita ei oikein osaa.

KOULUT, joihin tutustuimme, olivat väljiä ja viihtyisiä. Luokkakoot olivat pieniä, jopa 14. Päivänrakenne muistutti Auroran päivänkehää. Kaksi tuntia opetusta, 20 minuutin tauko, kaksi tuntia opetusta 45 min tauko (meillä siis 75 min)ja kaksi tuntia opetusta. Kouluruokailua ei ole. Oppilaat syövät omia eväitä. Maahanmmuutajien osuus on usein 40, joskus jopa 80 %. Iltapäivätoiminta on maksullista ja toimii hienoissa puitteissa.

Ei kommentteja: