Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, maaliskuuta 02, 2019

Innovatiivisia kouluja. Osa 3: Tapiolan yhteiskoulu

PUUTARHAKAUPUNKI  Tapiola syntyi vastaamaan suuren maaltamuuttoon 1950-luvulta alkaen.  Ideana oli rakentaa kaikkien kansankerrosten asuinalue- ja siihen sopi myös Tapiolan Asuntosäätiön visio alueen omasta  oppikoulusta.

Tapiolan yhteiskoulun toiminta alkoi lukuvuonna 1956–1957 Helsingin uuden yhteiskoulun haaraosastona; Koulu otti hoitaakseen ne Helsingin Uuden yhteiskoulun rinnakkaisluokat, jotka olivat toimineet Tapiolassa lukuvuosina 1956-1958. Samalla muodostettiin kolme uutta ensimmäistä luokkaa.

Koulu itsenäistyi omaksi toimijakseen syksyllä 1958, jolloin sille saatiin perustamislupa yksityiskouluna. Toiminta käynnistettiin saman vuoden syksyllä. Oppilaita oli kahden rinnakkaisluokan verran.  Koulun ensimmäiset ylioppilaat valmistuivat keväällä 1963, jolloin oppilasmäärä oli kasvanut yli 770 oppilaaseen.

Koululle rakennettiin oma rakennus. Jo koulurakennus oli innovaatio. Koulukokonaisuus oli valmis vuonna 1961. Omaperäisen koulurakennuksen kennoluokkineen ja luonnossa matalina kiemurtelevine muotoineen suunnitteli arkkitehti Jorma Järvi.   Erikoisluokat olivat  kuusikulmaisia  mutteriluokkia. Liikuntasalin katossa oli  satulapinta, joka loi  omaperäisen tila-avaruusvaikutelman Rakennus sijaitsee saneerattuna yhä osoitteessa Opintie 1.

Iltalinjan perustamislupa myönnettiin 16.5.1969 kolmiluokkaiselle keskikoululle ja kolmiluokkaiselle lukiolle.

Tapiolan yhteiskoulu oli yksityiskoulu lukukausimaksuineen. Sinne pyrittiin, ja kaikki koulutarvikkee  maksettiin itse. Myös kouluruoka oli maksullista.

Koulun ensimmäinen rehtori oli  Tauno Kajatsalo (1958- 1967) ja hänen seuraanaan oli vuodet 1967-1977 Heikki Niemelä.

Tapiolan yhteiskoulu kunnallistettiin vuonna 1977. Tapiolan Yhteiskoulun Tuki Ry on yhä Tapiolan koulun ja Tapiolan lukion yhteinen vanhempainyhdistys. Sen tavoitteenamme on ylläpitää ja kehittää kodin ja koulun välistä yhteistyötä.  Se tulee  taloudellisesti koulun ja lukion toimintaa tavoitteena  parantaa oppilaiden oppimisedellytyksiä.  Lisäksi se tukee  myös oppilaiden vapaa-ajan harrastustoimintaa. Perinteisiä  tapahtumia  jo vuosikymmenten ajalta ovat Marrasmarkkinat syksyllä ja Wanhempain Wallattomat kevään korvilla.

Rohkea uudisraivaaja

Tuohon aikaan oppikoulut olivat varsin jämähtäneitä, ja niiden  kehittämistä pidettiin vaikeana  haasteena. Tapiolan Yhteiskoulussa toteutettiin virallista kokeilutoimintaa.  Koulu lähti rohkeasti kokeilemaan mm. linjajakoa: perinteisen klassisen rinnalle luotiin kolme uutta linjaa:  matemaattis-luonnontieteellinen, kaupallistekninen ja kielilinja.

Vuonna 1963 arvostettu musiikkipedagogi, opettaja Erkki Pohjola perusti Tapiolan kuoron, josta kasvoi  yksi maailman arvostetuimmista lapsikuoroista. Hänen määrätietoinen ja kunnianhimoinen työskentelynsä  ansiosta  Tapiolan kuoro pääsi  vuonna 1966 Tukholmaan yhteispohjoismaiseen lapsikuorokatselmukseen. Tästä alkoi Tapiolan kuoron kymmenien kansainvälisten kiertueiden sarja, johon mahtui mm. BBC:n "Let the Peoples sing" -kuorokilpailun voitto.

Tapiolan koululle ja lukiolle on koko sen olemassaolon ajan ollut luonteenomaista kokeileva, uusia toimintatapoja luova, monipuolista harrastustoimintaa kulttuurin eri aloilla tukeva toiminta sekä kiinteät ja rakentavat suhteet koteihin. Nämä yhdessä ovat olleet perustana sille kokonaisuudelle, joka on tehnyt koulun tunnetuksi ei vain kotimaassa vaan sen rajojen ulkopuolellakin.

Ei kommentteja: