Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, joulukuuta 14, 2016

Kohti dosentuuria?

SYKSYLLÄ 2014 - kun oli jättänyt rexin hommat -  kuvittelin keskittyväni molemmin käsin post-doc-tutkimukseen tavoitteena dosentin titteli.

Dosentiksi voidaan hakemuksesta nimittää henkilö, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muilla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tieteelliseen tutkimustyöhön sekä hyvä opetustaito. Minimivaatimuksena on pidetty tieteellistä tuotantoa, joka vastaa laajuudeltaan ja laadultaan vähintään kahta hyvää väitöskirjaa. Dosentuuri antaa oikeuden dosentin arvoon, mutta ei luo työsuhdetta yliopistoon eikä rahaa.

MUTTA  toisin kävi. Aikaa on kulunut kuin siivillä, ei hukkaan, mutta  toisiin asioihin: konsultointi- ja kouluttajatehtäviin eri puolilla maata ja vähän rajojen ulkopuolellakin. Kunnallispolitiikan rinnalle tuli seurakunnan luottamustehtäviä. Ja neljän tietokirjan ja kahden Luokanopettajan päiväkirjan toimittamis-kirjoittamisuraat.

Tutkimustoiminta käynnistyi syksyllä 2015. Työteemana oli  opettajan urapolut, ja  sitä tehtiin oikein tutkimusryhmän jäsenenä innolla vuoden verran. Sitten tuli katko Didaktiikka-teoksen työstämisen vuoksi.

Tänään tuttu ryhmä  kokoontui ensimmäisen kerran pitkään aikaan. Löimme kevään aikataulun lukkoon. Tarkoitus on tuottaa nippu laadukkaita artikkeleita.

Tuntuu hienolta sukeltaa taas tutkimuksen maailmaan, vaikka dosentuurin myöntämisen ehdot ovat tiukentuneet ja varmaan tiukentuvat edelleen. Jotkut ovat kuvanneet nykyistä myöntämisprosessia jopa  ikärasistiseksi.

Ei kommentteja: