Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, maaliskuuta 12, 2010

Kurja leikkaus tulossa ensi syksyn tuntikehyksiin

KUVA: Skanskan sivuilta lainattu kuva Ruusutorpan koulun aulasta

ESPOON rehtorit oli kutsuttu rehtori-infoon Ruusutorpan koulun auditorioon. Parituntisen session ikävä uutinen oli heti alussa. Taloustilanteen vuoksi perusopetuksen kehyksestä on leikattava noin 1,5 %:n tuntikehystä vastaava osuus, lukioissa vähän vähemmän. Kehittämispäällikkö Juha Nurmi esitteli uutta kaava, jolla koulu saa tunnit. Yläkoulujen osalta leikkaus kohdistui ns. vakioihin. Joka yläkoululta leikataan 15 vuosiviikkotuntia. Joku laski heti, että leikkausprosentti on hänen koulullaan noin 3-4.

ALAKOULUISSA ei puututtu kaavan vakioihin vaan ns. oppilaskohtaisiin kertoimiin. Leikkaukset näyttivät aluksi siedettäviltä: pudotus olisi noin 0,03 tuntia/oppilas. Tein kuitenkin konttorilla laskelmat sekä vanhalla että korjatulla kaavalla. Uusittu kaava vähensikin tuntikertymää jopa enemmän kuin 1,5 %.

MUTTA koko juttu ei ole tässä. Espoon talousarvioissa ei ole lainkaan varauduttu tälle vuodelle osuviin palkankorotuksiin. Koulu ei näin voikaan käyttää koko uusitun kaavan tuottamaa kehystä, vaan ilmeisesti tästä syystä hieman alle 2 % kaavan tuottamasta kehyksestä on varattava korotuksiin. Talouspuoli laskee tarkan luvun. Näin todennäköinen tuntimäärien pudotus Aurorassa saattaisi olla jopa 3,5 - 4 %!

Se taas tarkoittaa Auroran kokoisessa koulussa about 20- 30 tunnin vähenemistä viikossa. Mutta koska meiltä poistuu kaksi sope-luokkaa, todellisuudessa tuntimäärä viikossa tulee meillä vähenemään paljon enemmän , pahimmillaan jopa 100 tuntia (toki samalla jää pois myös kahden pienluokan opetuksen järjestämiseen tarvittavat tunnit).

Tilanne ei toivottavasti jää näin pahaksi. Ehkä saamme anomamme lisämäärärahan kerhotoimintaan. Ehkä kaupungin sisällä löytyy lisärahoja noiden palkankorotusten kattaamiseen? Ehkä onnistumme saamaan kaupungille myönnettyä opetusryhmien pienentämiseen tarkoitettua erillisrahaa.

KOKOUKSESSA kerrottiin myös TVT-asioita. Uusia tietokoneita ei kouluille ole tulossa (paitsi juuri valmistuviin kouluihin). Smartboardeja sen sijaan tulee sama määrä kuin viime vuonnakin. Koulutusta on edelleen tarjolla ja se voidaan räätälöidä koulujen tarpeisiin vastaavaksi.

PÄÄKAUPUNKISEUDUN kahdeksasluokkalaisten huoltajille on tehty asiakastyytyväisyyskysely. Tyytyväisyys oli varsin korkeaa tasoa. Silti hämmästyttävää oli, että espoolaisvanhemmat olivat lähes kaikissa osioissa vähemmän tyytyväisiä kuin muiden kuntien vanhemmat. Muissa kolmessa kunnassa (Helsinki, Vantaa ja Kauniainen) tyytyväisyys oli samaa, selvästi korkeampaa tasoa. Ensi syksynä vastaava kysely tehdään silloin viidennellä luokalla olevien oppilaitten huoltajille.

REHTOREILLE myös kerrottiin Keski-Espoota koskevan oppilassijoittelun tämän hetkisestä vaiheesta.

PS. Moni on kysynyt, kuinka keskiviikkoinen kuulustelu työsuojelurikoksesta sujui (Kyseessä oli siis sen selvittäminen, onko työnantajan rikkonut velvollisuuksiaam, kun yksi opettaja joutui vuosi sitten pahoinpidellyksi). Poliisi ei lyönyt jalkapohjiin eikä sohottanut kirkkaalla valolla silmiin. Päinvastoin kuulustelija oli oikein ystävällinen. Kuulustelun aluksi minulle kerrottiin oikeuteni. Paikalle saa pyytää todistajan tai omalla kustannuksellaan asianajajan. Minä en pyytänyt.

Sen jälkeen alkoi vapaan kerronnan vaihe, jossa kerroin omin sanoin, mitä tapahtuneesta itse tiedän (olin nähnyt). Toisessa vaiheessa ylikonstaapeli teki kysymyksiä, joihin vastasin. Niiden runkona oli työsuojelupiirin esittämät väitteet, joissa työsuojelulakia on heidän mielestään rikottu.

Omana kantanani esitin, että kroonisesti väkivaltaisten lasten opetus tulee keskittää yksikköön, joka toimii aidossa yhteistyössä hoidon kanssa.

Kävimme myös yksityiskohtaisesti läpi helmikuisen päivän tapahtumien etenemistä.

Lopuksi kuulustelija kysyi, tunnustanko syyllisyyteeni työsuojelurikokseen. Kiistin sen. Olen omasta mielestäni tehnyt kaiken sen, minkä minun positiostani on voinut tehdä. Sitten tulostettiin kuulustelupöytäkirja, joka tarkastettiin, korjattiin ja allekirjoitettiin.

Jatkossa myös esimiehiäni tullaan kuulemaan. Sen jälkeen syyttäjä päättää, viedäänkö tapaus oikeuteen.

Ei kommentteja: