Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

perjantaina, elokuuta 07, 2009

Avoin muistio peruspalveluministerin aamubrunssilta

KUVA: Kolme kuvaa brunssilta. Ylimmässä brunssin asiantuntijat Ylijohtaja Juhani Eskola, ministeri Paula Risikko, johtaja Tapani Melkas ja tutkimusprofessori Petri Ruutu (vasemmalta oikealle).

Keskimmäisessä kuvassa peruspalveluministeri.

Alimmassa ministeri jatkaa toimittajien kanssa vuoropuhelua.


Koulut ja sikainfluenssa

OLI etuoikeus päästä peruspalveluministerin järjestämään tilaisuuteen. Kattaus oli hyvä: hedelmiä, karjanpiirakoita, leikkeleitä, mehua ja kahvia.

Ministeri oli Suomesta ylpeä.
- Huhtikuussa saatiin tieto uudesta influenssasta. Heti Suomi käynnistyi ensimmäisten maitten joukossa. Kiitos kuuluu paljolti sille, että Suomessa oli tehty jo vuonna 2006 varautumissuunnitelma lintuinfluenssan varalta.
- Todennettuja tapauksia Suomessa on nyt 200. Tarkkaa lukua sairastuneista ei ole, koska todennusta ei enää tehdä laboratorioissa.
- Olemme nyt taudin lieventämisvaiheessa, H1N1 ei ole enää yleisvaarallinen tauti. Arvio on, että noin 30 % väestöstä sairastuu niin, että tuntee oireet. Lisäksi 30 % sairastaa taudin oirehtimatta.

Influenssoja on ollut aina, eikä tämä tulee jäämään viimeiseksi.
- Seuraava voi olla käärme- tai krokoiili-influenssa, ministeri hauskuutti.

Se, miksi asia on nyt noussut otsikoihin, johtuu monesta syystä.
- Niistä maista, joissa H1N1 juuri nyt leviää kausi-influenssana, on tullut tietoja, että siitä on aiheutunut 2-4- kertainen terveydenhuoltopalvelujen tarve verrattuna normaaliin kausi-influenssaan.
- Vakavuusastetta nostaa- ei itse tauti, sehän on nyt ollut odotettua lievempi- vaan se, että se leviää laajalle ja nopeasti. Tämä kuormittaa palveluita.

Suomessa on varauduttu influenssaan

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt koko kesän aktiivisesti yhteistyötä eri viranomaisten kanssa. Erityisen aktiivinen on ollut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Maahan ollaan hankittu lääkkeitä ja suojaimia. Rokotetta on tilattu koko kansalle.
- Tulemme saamaan 250 000 annosta viikossa, ja tarve on 5,3. miljoona.
- Rokotukset tullaan antamaan priorisoidussa järjestyksessä. Ensimmäisinä rokotetaan terveydenhuollon työntekijät. Sen jälkeen riskiryhmät. Riskiryhmään kuuluvien keskinäistä järjestystä ei ole ratkaistu.

Ministeri Paula Risikko on esittänyt hallituksen lisätalousarvioon yli 4 miljoonaa euroa lisää taudin vuoksi.

Tiedotusvälineet saivat kiitosta

Ministeri kiitti mediaa asiallisesta tiedotuksesta.
- Paniikkiin ei mennä. Me emme voi estää taudin tuloa Suomeen. Meidän on opittava elämään virussairauksien kanssa.

Joku toimittajista kysyi, onko taudin kohdalla ammuttu yli. Eikö aina ole ihmisiä kuollut flunssaan?

- Viranomaisten pitää varautua kaikkein pahimpaan, se on ainoa vaihtoehto, ministeri vastasi.

Asiantuntijat korostivat, että tilanne on nyt toinen kuin 1900-luvun kolmessa isossa influenssaepidemiassa.
- Ensinnäkin tämä on ensimmäinen kerta, kun pystymme seuraamaan tilanteen kehittymistä. Aikaisemmin ihmisiä vain alkoi kaatua. Nyt voimme varautua.
- Influenssat ovat jokavuotisia, ja joka kerta aika merkittäviä. Ehkä niistä on puhuttu liian vähän.
- Se, mikä nyt on uutta, on, että kyseessä on kokonaan uusi virus. Kenelläkään ei ole suojaa tätä vastaan, paitsi ehkä ihan vanhemmilla (luultavasti 1950-60-lukujen epidemioista).
- Suurimmalla osalla yksittäisiä ihmisiä sairastuminen ei ole ongelma. Mutta tauti tulee koskemaan kaikkien arkea, jos 60 % sairastuu. Se näkyy palveluissa.
- Jos jollain ratkaisulla voidaan säästää liikennetapaturmissa muutaman kymmenen henki, se on iso juttu. Toimimalla fiksusti tässä voimme saavuttaa satojen henkien säästön, muistutti johtaja Tapani Melkas.

Voimmeko itse vaikuttaa siihen, sairastummeko?

Tilaisuuden vahva message oli, että voimme itse vaikuttaa siihen, sairastummeko.
- Kädet on pestäävä, usein ja oikein. Sormukset pois. Kännykän näppäimet vilisevät pöpöjä.
- On opittava aivastamaan oikein.
- Ei pidä viedä pöpöjä käsistä silmiin ja suuhun.
- Myös terveet elämäntavat auttavat.

Vesi ja saippua ovat ministerin mukaan ykkösjuttu.
- Käsigeelistä ei ole apua, jollei ole vettä. Sitä kannattaa käyttää vasta, kun käsipesu ei onnistu.

Raskaana olevat naiset tulisi ottaa erityisesti huomioon

Toinen toimittaja kysyi viruslääkkeiden turvallisuutta raskaana oleville naisille.
- Hyöty on suurempi kuin haitta, todettiin.

Ylipäätään raskaana olevat naiset ovat ryhmä, joka tulisi työpaikoilla jne. ottaa erityisesti huomioon. Hoidollisesti nimittäin kaikkein vaikein on tilanne, jossa juuri sairastunut äiti synnyttää.

Niinikään kysytiin Pneumokokki-rokotteesta, jota monet nyt ottavat yksityislääkärillä suojautukseen H1N1:n komplikaatioilta.
- Asiantuntijoiden mukaan rokote kuuluu riskiryhmän osalta rokotusohjelmaan. Pienille lapsille (2 kk- 3 v) tarkoitettu konjugaatiorokote on hyvä, toinen rokote, jota on annettu vanhuksille, ei ole ollut yhtä hyvä.

Sitäkin kysyttiin, tiedetäänkö ketkä erityisesti ovat vaarassa sairastua.
- Vielä ei tunneta puolustusmekanismeja tämän taudin osalta. Vain osa sairastuu vakavasti.
- Se tiedetään, että jos vastasyntynyt sairastuu, se on hänelle vaarallista.
- Ja se tiedetään, että lapset ja nuoret erityisesti levittävät tautia.

Itse kysyin, milloin tauti iskee rajusti.
- Kiihkein iskemisaika on hämäränä kristallipallossa. Vaikuttaa todennäköiseltä, että se tulee johonkin aikaa syksyä, ja on ohi ennen vuodenvaihetta. Yllättävyys on kuitenkin tilanteen yksi omaispiirre, totesi Petri Ruutu.

Kouluissa ja kunnissa tulisi varautua monin tavoin

Millaisia asioita sitten kouluissa ja kunnissa tulisi pohtia. Kokosin tällaisen listan tilaisuuden ja mm. Oph:n sivuilla olevan ohjeiston pohjalta. Kohdat eivät ole tärkeysjärjestyksessä.

(1) Raskaana olevat opettajat

Miten toimitaan, jos luokassa oppilaita sairastuu? Ensisijainen periaate on, että työntekijää ei pitäisi altistaa vaaralle. Pitäisikö hänet siirtää luokkaan tai kouluun, jossa ei ole samanlaista vaaraa? Vain hoitohenkilökunnan osalta pohditaan mahdollisuutta erityispäivärahan.

(2) Informaatio huoltajille

Oph:n ohjeiden mukaan: " Influenssaepidemian leviämisen ehkäisyssä on tärkeää, että oppilaitokset informoivat oppilaita ja heidän vanhempiaan tai huoltajiaan siitä,
a) että oppilaat eivät osallistu sairaana opetukseen ,
b) eikä heitä lähetetä sairaana kouluun tai oppilaitokseen,
c) Sairastuneen tulee olla poissa oppilaitoksesta kunnes hän on ollut kuumeeton ja muuten oireeton vähintään vuorokauden.
d) Samat periaatteet koskevat kaikkia oppilaita, opiskelijoita, opettajia ja oppilaitoksen muuta henkilökuntaa eri koulutusasteiden oppilaitoksissa".

Varmasti olisi hyvä, että Espoossa annettaisin yhdeltä sivustolta yhtenäiset ohjeet. Niihin voisi kuulua mm.
- taudin ennaltaehkäisy kotona
- kuinka tauti tarttuu
- se, että lasta ei saa laittaa sairaana kouluun. Oirekuvaukset.
- mihin vanhemmat ilmoittavat, että lapsi on sairas?Milloin ja minne koulu ilmoittaa sairastuneista?
- se, että sairastunut lapsi on välittömästi haettava koulusta
- milloin lapsi hoidetaan kotona, milloin viedään lääkäriin. Suurin osa pärjää oikein hyvin kotihoidossa. Kotihoidon ohjeet.

Monia kiinnosti, kuinka huoltajat voivat jäädä hoitamaan lasta. Vaikein tilanne on, kun molemmat vanhemmat ovat sairaita.

Ministerin mukaan tällöin kutsutaan apuun mummut ja papat.
- Onneksi on myös palvelujärjestelmiä ja kotipalvelu. Tästä on kunnissa keskusteltava.

Asiantuntija muistutti kuitenkin, että osa mummuista kuuluu riskiryhmään, eikä voi hoitaa sairasta lasta.

(3) Koulun toiminta ja toimivalta eri tilanteissa.

Paikalla olleiden STM:n asiantuntijoiden mukaan kunta tekee päätökset esim. yksittäisen opetusryhmän tai luokan toiminnan lopettamisesta määräajaksi. Mikä elin se Espoossa on?

Oph:n ohjeiden mukaan "Mikäli oppilaalle kehittyy influenssan oireita, tulee hänet siirtää mahdollisuuksien mukaan erilliseen tilaan". Miten järjestetään sairastuneen lapsen odotus koululla? Oirehtiva lapsi levittää erityisesti tautia. Kuka valvoo?

Oph:n ohjeen mukaan "Jos oppilaitoksessa ilmenee useita kuumeisia hengitystieinfektiotapauksia, on asiasta ilmoitettava paikalliselle terveysviranomaiselle". Siis minne Espoossa?

Kuka tekee päätöksen jonkin luokan opetuksen päättämisestä? Kuinka monen sairastuneen jälkeen?

Miten opetus järjestetään taudin olleessa kiihkeimmillään. Oph:n ohjeen mukaan "Lähtökohtana on opetussuunnitelman tavoitteisiin pyrkiminen, vaikka epidemia aiheuttaisi oppilaiden ja opettajien usean päivän kestäviä poissaoloja ja voi aiheuttaa myös koulutyön keskeytymisen koulun väliaikaisen sulkemisen vuoksi. Tavoitteisiin pääseminen voi edellyttää joustavia koulu-, luokka- ja oppilaskohtaisia ratkaisuja." Voisiko tätä konkretisoida?

Oph:n ohjeiden mukaan "Kotiin jääviä oppilaita kannustetaan ja ohjeistetaan opiskelemaan kotonaan voimiensa mukaan". Riittäkö tämä suunnitelmaksi?

(4). Asian käsittely pienten lasten kanssa

Oph:n sivuilla on joitain opetusvinkkejä ennen muuta yläkouluikäisille. Koulun tasolla varmaan pitää pohtia, miten H1N1-asiaa käsitellään pienten lasten kanssa. Joka tapauksessa kouluissa on aloitettava hygieniakasvatus.

(5) Toiminnan turvaaminen henkilökunnan sairastuessa

Opettajalehden toimittaja viittasi Espoon sijaistenottokieltoon, ja kysyi, onko sijaisten ottoon tulossa ohjeita tai lisärahaa.
- Kun vakihenkilökunta sairastuu, jokainen kunta varmaan miettii, miten toimitaan, ministeri vastasi. Lisää rahaa ei ole varauduttu anomaan tähän tarkoitukseen.

(6) Kuinka kokonainen koulu suljetaan?

Voidaan joutua myös tilanteeseen, että kokonainen oppilaitos suljetaan. Oph:n sivujen mukaan ratkaisun tekevät terveysviranomaiset ("Oppilaitoksia ei voida sulkea ilman terveysviranomaisten erillistä päätöstä. Päätöksen voi tehdä kunnan terveysviranomainen vain tartuntatautilain perusteella. Opetusviranomaisilla ei ole asiassa toimivaltaa".)
STM:n mukaan asia ei ole näin, vaan koulupuoli tekee ratkaisun, koska enää ei olla taudin estämisvaiheessa.
- Päätös tehdään toiminnallisista syistä (ei ole opettajia esim.)

Tähän tarvitaan menettelytapa.

(7) Yleistä tiedotuksesta

Asiantuntijoiden mukaan viestiminen on tasapainottelua.
-Viesti täytyy välittää; ollaan uuden tilanteen edessä. Emme kuitenkaan tiedä lopullista vaikutusta. Toisaalta halutaan välttää turhaa pelkoa ja ahdistusta. H1N1 ei ole yksilön kannalta järisyttävä. Ei tässä tule tule poikkeusoloja, Juhani Eskola totesi.
Ihmisten ei tarvitse ylenmäärin ahdistua.

STM aikoo keskittää tiedotusta osoitteeseen www.thl.fi

(8) Käsipyyhkeiden kulutus kasvaa

Oph:n ohjeiden mukaan oppilaitoksen on huolehdittava siitä, että oppilaitoksissa oppilailla ja henkilökunnalla on edellytykset riittävän käsi- ja yskimishygienian toteuttamiseen. Tarvitaanko rahaa?

(9) Varautuminen myös ikäviin tapahtumiin.

OPh:n ohjeiden mukaan "Oppilaitoksen on huolehdittava siitä, että valmiussuunnitelmat epidemiasta mahdollisesti aiheutuvien ongelma- ja kriisitilanteiden varalle ovat ajantasaiset".

(10) Syksyn ylioppilaskirjoitukset

Oph:n mukaan "Ylioppilastutkintolautakunnalla on oma varautumissuunnitelmansa pandemiatilannetta varten. Ylioppilastutkintolautakunta tiedottaa asiasta omilla sivuillaan". Toistaiseksi sivuilla ei ole tietoa asiasta.

Ei kommentteja: