Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, kesäkuuta 28, 2008

Opettaja Juha Hyvärinen on nukkunut poisKUN KESÄPÄIVÄ oli valoisimmillaan, saimme suruviestin. Luokanopettaja, HuK, Juha Hyvärinen oli menehtynyt torstaina 27.6 äkillisen sairauskohtauksen seurauksena vain 52 vuoden iässä.

JUHA HYVÄRINEN valmistui luokanopettajaksi Joensuun OKL:lta vuonna 1979. Hän teki elämäntyönsä Auroran koululla. Hän ehti opettaa lippajärveläislapsia syksystä 1980 alkaen yli 27 vuoden ajan. Opettajan työn ohella hän toimi kymmenkunta vuotta koulun vararehtorina. Päättyneen lukuvuoden hän oli 3b-luokan opettaja.

Hyvärinen oli tietotekniikan opetuskäytön pioneereja Suomessa. Hän koulutti itseään johdonmukaisesti tieto- ja viestintätekniikassa ja oli jo 1980-luvulla oman työnsä ohella Espoon ensimmäisiä ATK-kouluttajia. Hänen asiantuntemustaan tarvittiin useissa koulumme kehittämishankkeissa. Näistä merkittävimpiä olivat Koulu2010-projekti, IMTECin Koulu 2020-projekti,Espoon luotsikoulut, Aurora-Press-keskustelutaulu Elisassa, Auroran Comenius-hanke 1996-2000 "Lapset historian tutkijoina", Freenetin virtuaalikoulu ja Tulevaisuuskasvatushanke Futures2002. Hän jakoi osaamistaan Espoon kansainvälisesti arvostetun TVT-hankkeen kouluttajana hankkeen alusta alkaen. Hän oli mukana luomassa Sanomalehtien liiton Juniorijournalisti-sivustoa ja pienten lasten tietotekniikkataitoja MLL:n palkitussa Hiiripiiri-projektissa. Viimeisen lukuvuoden ajan hän oli myös kansallisen ITK-koulutuspäivien ohjausryhmän jäsen.

KUVA: Juha Hyvärinen veti koko koululle tietoturvaiskut.

Juha oli poikamaisen innostunut kaikista teknisistä vempaimista, ja niitä hänellä riitti. Opettajana lähellä hänen sydäntään olivat tekniikan lisäksi myös mm. elokuvakasvatus ja biologia. Hän toimi koulun kiitettyjen www-sivujen webmasterina. Viimeisimmän päivityksen hän teki kesälomallaan 20.6. Sivustolla on satoja hänen ottamiaan valokuvia. Hyvärinen oli kiinnostunut kaikesta uudesta. Tuoreimpana vahvuusalueenaan hänellä oli alakouluun uuden oppiaineen fysiikan ja kemian opetus.

Juha Hyvärinen oli Auroran koulun tukipilareita. Hän oli pidetty opettaja ja arvostettu kollega sekä lämmin, positiivinen, avulias, huumorintajuinen ja aina hienotunteinen ystävä. Ei ollut niin tyhmää kysymystä, ettei Juha olisi jaksanut neuvoaan antaa. Hyvärisellä oli hieno taito kuunnella ja luoda ympärilleen myönteinen ilmapiiri. Juha osasi yhdistää työn ja oman elämän kadehdittavalla tavalla; Hänellä oli taito nauttia sekä työstä että vapaa-ajasta. Hän oli verraton matkakumppani. Hän matkusti mieluusti ympäri maailmaa hyvien ystävien seurassa, viimeksi muutama päivä ennen poislähtöään Italiassa. Hän osasi elää tässä hetkessä.

Juhan poismeno jättää kouluumme suuren surun ja tyhjiön. On ollut etuoikeus saada tehdä töitä hänen kaltaisensa ihmisen kanssa.JUHA HYVÄRISEN ystävät ja työtoverit ovat avanneet hänen nimeään kantavan tilin, jolle lähetetyistä varoista tullaan vuosittain myöntämään stipendejä mm. tieto- ja viestintätekniikassa kunnostautuneille Auroran oppilaille.

Rahaston tukeminen on kaikille avoin, kaunis tapa kunnioittaa kesäkuussa menehtyneen luokanopettaja, HuK Juha Hyvärisen elämäntyötä ja muistoa hänelle tärkessä koulussa.

Martti Hellström

Ei kommentteja: