Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, syyskuuta 07, 2007

Sure koulutti rehtoreita

KUVA. Opekon Uudenkaupungin rehtorikoulutusryhmä oli upeasti edustettuna Wanhassa Satamassa 6.-7.9. pidetyillä rehtoripäivillä. Oli hienoa tavata heidät.

Suomen Rehtorit ry. on käynnistänyt laajan PRO REXI 2015-hankkeen, johon kuuluu myös uudenlainen rehtorien täydennyskoulutus. Kyseessä on fullanilaisen konseptin koekäyttö. Ensimmäisen seminaaripäivän ohjelmassa esiteltiin hallinnon näkymiä rehtorin ammatin kehittämiseen, dosentti Mauri Grönroosin Kiinan kulumisia ja hollantilaisen professorin luento Einstein-sukupolvesta. Kiina on diktatuuri, jossa kansa tottelee nurisematta. Kun yhdessä kaupungissa moottoripyörät savuttivat ilmaa, ne yksinkertaisesti kiellettiin. Viikon kuluttua pellolla oli 140 000 hylättyä moottoripyörää. Kiinan bkt-kehitys on huimaa, ja se tapahtuu luonnon kannalta kestämättömällä tavalla. Hollantilainen luennoitsija Tri Peter Karstanje tuntui kovasti ihailevan nykynuorten uutta elämäntapaa, joka on vaikuttanut myös heidän oppimispreferesseihinsä. Hmmm.

Päivän päätteeksi minä sitten avasin Pasi Valteen tutkimusten pohjalta mahdollisuuksia selvitä hengissä pakkomuutoksista . Ppt- hajosi juuri hetkeä ennen, mutta ehdin tehdä uudet ennen luennon alkua HUH!


KUVA: Ensimmäiseen seminaaripäivään klo 10-17 osallistui noin 166 rehtoria eri puolilta Suomea. Päivä päättyi pieneen coctail-tilaisuuteen, jossa Kati Tuurala piti puheen.

Espoolaisia opettajia oli mukana tapahtumassa kymmenkunta: Bongasin ainakin Ellen Hakkaraisen, Helena Heinäsen, Jukka Kuittisen, Aila Ramm-Schmidtin, Jukka Sarpilan, Lasse Utin ja Antti Ylitalon. Mukavaa. Myös opetuspäällikkömme Ilpo Salonen ehti kiireiltään tapahtumaan ja juhlaillalliselle.

KUVA: Hiukka teimme töitä, että ääni saatiin kuulumaan. Viisi dataprojektoria heitti kuvaa, joten kaukaakin näki ppt:t.

KUVA: Rehtoripäiviin kuuluu perinteisesti upea päivällinen.
Minulla oli ilo istua kutsuvieraiden pöydässä. Pöytää isäänöi Suren varapuheenjohtaja Jukka Kuittinen.

Päivälinen oli maittava:alkupalaksi nieriää ja pääruuaksi kunnon punaista lihaa. Kotiin pääsin taksilla puolen yön aikoihin, ja eikun hiomaan toisen päivän ohjelmaa ja varmistamaan että clipsit saa auki. Ihan aikaisin en päässyt nukkumaan.


KUVA: Dosentti Pasi Sahlberg piti päivällispuheen. Vaskivuoren Big Band soitti taitavasti.

TOINEN SEMINAARIPÄIVÄ käytettiin Suomeen ja neljään tuntiin lokalisoitiin Fullanin mallin opiskeluun. Minulla oli vetovastuu. Kahdeksaan eri teemaryhmään (konferenssiin) osallistui 66 rehtoria. Työskentelyä jatketaan tammikuuhun saakka alueellisissa seminaareissa; Oulu 15.-16.10.2007 , Kuopio 31.10.-1.11.2007 , Helsinki 22.-23.11.2007 ,Turku 29.-30.11.2007 (laivaristeily) ja Jyväskylä 17.-18.2008. Ihan kaikkin en aikataulusyistä pääse, mutta kolmeen näillä näkymillä. Turnee päättyy tammikuussa Educaan.

KUVA. Suren uusi puheenjohtaja Peter Johnson ja PiL-yhteistyökumppani Kati Tuurala olivat illalla onnellisia, kun kaikki oli saatu hienosti toimimaan.


KUVA: Fullanin oppia työstettiin fullanilaisilla menetelmillä, joihin kuului mm. ns. palapelitekniikka. Fullan puhui clipseillä, ja teksti löytyi Suomeksi sekä kuvasta että työkirjasta. Muita työtapoja olivat lämmittelytehtävä, omien kokemusten pohdinta ja mm. akvaario.

KUVA: Onneksi minulla oli apukouluttajana Elvis.

Ei kommentteja: