OPETTAJILLA on hyvin vaikutusvaltainen lehti: Opettaja. Sen pääkirjoituksilla on painoarvoa. Tänä aamuna 100 000:n opettajan kotiin kolahtaa lehti, jossa ehdotetaan sen miettimistä, tulisiko kouluihin palkata turvamiehiä opettajien ja oppilaiden turvaksi. Ehdotusta voi pitää ainakin hätähuutona.
Opettaja-lehden päätoimittaja Hannu Laaksola kirjoittaa, että oppilaat ovat aiempaa useammin väkivaltaisia opettajia kohtaan ja ongelma on valtakunnallinen. Esimerkiksi Helsingin peruskouluissa opettajat ovat kokeneet väkivaltaa viimeisen puolen vuoden aikana 150 kertaa, mikä on yli nelinkertainen määrä viiden vuoden takaiseen. Keskimäärin se tarkoittaa yhtä pahoinpitelyä/koulu. Me Espoossa tiedämme, että ongelma on samansuuntainen täällä. Ja se koskee valitettavasti myös meitä Aurorassa. Ja ihan suuressa määrin meitä.
PUHEENVUORO on tärkeä ja surullinen. Väkivaltaisesti käyttäytyvän lapsen rauhoittamiseen kouluissa ei ole henkilökuntaa. Tarkat ohjeet toimivallasta puuttuvat nekin. Hältysranneke olisi erityisluokilla välttämätön- mutta tekemämme ehdotus on maannut jo kuusi kuukautta hallinnossa. Periaatteessa apua pitäisi saada lastensuojeluviranomaisilta. Se on tukossa. Perheiden pitäisi saada apua perheneuvoloista. Tukossa. Meillä on liian vähän sairaalakoulupaikkoja. Ja sieltä puuttuu kuulema ammattiväkeä. Jäljelle jää viisi mahdollisuutta saada apua tilanteeseen hälyttää poliisi, tilata koululle ambulanssi, keskeyttää lapsen koulupäivä ja pyytää vanhempia hakemaan lapsi kotiin, erottaa oppilas määräajaksi (erottamisen tekee johtokunta) tai siirtää lapsi yksityisopetukseen. Mikään niistä ei auta kun kriisi on päällä.
OPETTAJAN artikkelissa esitetään käsite: koulukuntoisuus. Helsingin opettajien työsuojeluvaltuutetun Eeva Topparin mukaan kouluissa on paljon oppilaita, jotka eivät ole koulukuntoisia. Ongelmainen lapsi oirehtii usein, ja hän saattaa käydä monta kertaa yhden tai usean opettajan kimppuun. Henkisen ja fyysisen väkivallan takia moni opettaja on jo joutunut sairaslomalle tai ennenaikaiselle eläkkeelle.
Kaikki lapset eivät valitettavasti pysty käymään koulua edes pienryhmässä tilanteessa, jossa he eivät saa vahvaa kuntoutusta. Tunnemme tapauksia, joissa vakavastui oirehtivaa lasta ei oteta sairaalakouluun hoitojaksolle, koska siellä ei ole riittävän asiantuntevaa väkeä näin vaikeiden ongelmien käsittelyyn. Niinpä lasta pidetään koulussa!!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti