Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

sunnuntaina, elokuuta 25, 2024

Sibelius-Akatemian kuoron huikea Selkie-esitys









MEILLÄ oli Marjutin kanssa mahdollisuus eilen päästä Sibelius-Akatemian kuoron Selkie-Hyljenainen esitykseen. Mukaan mahtui 50 katsojaa. 

Sibelius-Akatemiahan on klassinen taideoppilaitos, joka aloitti kouluttamaan musiikin taitelijoita jo vuonna 1882. Enpä ole vanhassa rakennuksessa käynytkään. Siihen liittyy kuitenkin nostalgiaa.  Oma isoisäni oli siellä aikanaan vararehtorima.

TÄNÄÄN Sibelius-Akatemia on osa Taideyliopistoa. Taideyliopisto syntyi vuonna 2013, kun Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistettiin.

Tänään taidealan tutkintojärjestelmä noudattaa Bolognan sopimusta kandeineen ja maistereineen. Gradukin tehdään. Sibelius-Akatemia järjestää myös nuorisokoulutusta ja avointa opetusta.

Selkie-esityksen toteutti Sibelius-Akatemian kuoro. Kuoron toiminta on vaapaehtoista ja avointa kaikkien aineryhmien opiskelijoille. Kuorossa on akatemian opiskelijoita, mutta myös aikuisia osaajia.

Selkie-Hyljenainen 

Selkie – Hyljenainen  pohjautuu  pohjoisten merten rannoilla kerrottuun vanhaan satuun. Yksinäinen kalastaja näkee yöllä kalliolla tanssivia hyljenaisia. Mies varastaa yhden nahkoista ja kiristää yhden hyljenaisista  puolisokseen. Hän  lupaa antaa nahan takaisin  seitsemän kesän  kuluttua. Parille syntyy poika, Ooruk. Poika  auttaa äitinsä pakenemaan takaisin mereen. 

Tämän sadun juonen sisään ja  rinnalle on rakennettu  tarina erään naisen tuskallisesta  avioerosta ja kamppailusta vakavan aivosairauden keskellä nykyajassa,

Sävellyksenä Selkiessä on 9 osaa. Teoksen on säveltänyt MuM  Tellu Turkka.  Sen on ohjannut ja koreografian on laatinut Tanssit.Maist. Päivi Järvinen.

Musiikki oli huikean komeaa,  kaikkea muuta kuin perinteistä laulua. Musiikki ei ollut vain säveliä. Siihen mahtui koko äänimaailman kirjo kuiskauksista jyristyksiin.

Päivi Järvinen on tehnyt  ns. liikkuvia  kuoroteoksia vuodesta  1997. Tässäkin esityksessä kuoro laulaa, liikkuu ja toimii yleisön joukossa,  sen ympärillä,  sisällä,  jaloissa  ja tilan seinillä.

Valo, pimeys, joka puolelta tulviva  ääni; puhe, itku, laulu, melu  loivat huikean lumoavan elämysmaailman. 

Komea juttu. Tosi taitava kuoro. Kiitos, Uma, kutsusta. Miten ihmeessä näin sävelletyn teoksen voikaan oppia? Harmi, että esityksiä oli vain kaksi ja ne menivät jo. 

 

Ei kommentteja: