Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

lauantaina, maaliskuuta 21, 2020

Lyhytterapiainstituutti TV esittää: Muksuopin alkulähteillä

ONKO  opetusryhmässäsi oppilaita, jotka törmäävät toistuvasti ongelmiin käyttäytymisensä kanssa? Jos on,  suosittelen kaksin käsin katsomaan puolen tunnin video. Luvassa on huikea täydennys-koulutussessio.

"Muksuopin alkulähteillä"

Videolla  kaksi  kokenutta erityislasten- tarhanopettajaa Sirpa Birn ja Tuija Terävä ovat Maiju Aholan haastattelussa. He muistelevat, miten ratkaisukeskeinen menetelmä:  Muksuoppi kehitettiin 1990-luvulla Keulan päiväkodin erityisryhmässä Helsingin Vuosaaresa Ben Furmanin ja Tapio Aholan innostamana. Vaikka olen aina fanittanut tätä metodia, video ylitti odotukset; se on aseet riisuva.

VIDEO löytyy ilmaiseksi Youtubesta. https://youtu.be/p7FmYxkMFC0

Birn ja  Terävä avaavat menetelmää hienosti ja kertovat niin onnistumisis-
taan  kuin epäonnisumisistaan.  Kontekstina on siis varhaiskasvatuksen
esiopetusryhmä, mutta video vakuuttaa ainakin minut siitä, että se sopii paljon 
vanhemmillekin - ja myös lasten vanhemmille.
Muksuopista tiiviisti

Muksuoppi on myönteinen, ratkaisukeskeinen menetelmä, jolla tuetaan lasta hankkimaan itselleen taito, jota hänellä ei vielä ole.

Keskeinen vaikuttava lääkeaine on, että ongelma (negatiivinen) käännetään opeteltavaksi taidoksi (positiivinen).

Lapsi otetaan itse mukaan suunnittelemaan opettelu-prosessia. Aikuinen tankkaa häneen uskoa ja motivaatiota mm. pohtimalla taidon osaamisesta koituvaa hyötyä itselle ja muille. Fiksu idea on, että kaikilla ryhmässä on oma harjoiteltava taito, joka on tarpeeksi pieni. Kun yksi taito hallitaan, sitä juhlitaan. Ja sitten valitaan uusi taito. Lapsen tueksi kootaan kannustusryhmä, ja mukaan otetaan vielä mielikuvitushahmokin voimaeläimeksi. Takaiskuihinkin varaudutaan.
Lähestymistapa on raikas. Siinä ei mietitä, mitä vikaa lapsessa tai hänen vanhemmissaan on.

MUKSUOPPI- kirjoja on ilmestynyt jo ainakin 20 kielellä,  ja menetelmä on käytössä monissa maissa eri puolilla maailmaa- myös Kiinassa.

MuksuOppia puhelimessa

MEILLE kaikille tuttu psykiatri Ben Furman on tehnyt digiloikan. MuksuOppi löytyy nyt  kännyköihin ladattavana appsina. Mobiilisovellus on ladattavissa ilmaiseksi sekä Apple- että Android-puhelimille ja -tableteille.

Lataa täältä: http://muksuoppiappi.fi

APPSi  aukeaa automaattisesti sisällysluetteloon, jossa on kuusi linkkiä:  Ongelmat, opas, esimerkkejä, palaute ja verkkosivu.

Ongelmia on 14, yksi niistä on kiusaaminen. Jos sitä klikkaa saa ohjeita lapsen vahvistamiseen, kiusaamisen estämiseen ja kiusaamiseen puuttumiseen. Kun klikkaa kiusaamiseen puuttuminen,  keinoksi tarjotaa kannustusryhmämenetelmää, joka kuvataan napakasti.

Jos klikkaa opasta, näyttöön tulee neljä uutta linkkiä: Miten pääsen alkuun, Miten tehdään oppimisesta hauskaa, Miten taitoa harjoitellaan ja  Miten vahvistetaan taidon osaamista. Linkkien takana on harkittua Furman-tekstiä.

Jos klikkaa sisällysluettelosta esimerkkejä, näkyviin tulee 10 tarinaa. Yksi niistä kertoo Sara- tytöstä, joka keskeyttää toisten puhetta.

Ei kommentteja: