Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, elokuuta 13, 2019

Töihin. Töihin

EILEN kävin allekirjoittamassa työsopimuksen, hakemassa avaimet ja haistelemassa työhuonetta. Sitä tuli luvattua olla  70 %:nen didaktiikan yliopistonlehtori lukuvuoden 2019-2020 ajan.

HOMMAT ovat pitkälti samat kuin viime lukuvuonna. Opetus koostuu maisteriharjoittelusta, didaktiikan pienyhmistä:pedagogista vuorovaikutusta, opetuksen suunnittelu- toteutusta- ja arviointia,  opetussuunnitelmaa ja koulun johtamista... Maiskis.

Hiljaisen heinäkuun jälkeen työkone käynnistyy ratas kerrallaan. Kävin Minervassa jo viime viikolla tapaamassa esimiestä ja  hahmottelemassa lukkaria.

Tänään ajan Helsinkiin suunnittelemaan mielenkiintoista - minulle uutta- kurssia. : aikuiskasvatuksen opiskelijoiden didaktiikkaa.  Minun vastuullani ovat luennot ja niitä tukevat ryhmät pitää dosentti Janne Säntti.

Aivan mainioita päästä  hyödyntämään  tutor-valmennuksiin tehtyä lukutyötä. 5 opintopisteen kurssin luento-osuuden kuvaus on sen verran abstrakti, että liikkumatilaa on. Sisältöinä ovat mm. aikuisen oppiminen, didaktiset periaatteet, ops, työtavat,  arviointi, oma opettajuus ja  kriittinen ajattelu.

Mielenkiintoinen on myös ratkaisu: kahden tunnin alkuluentoa lukuunottamatta istunnot ovat nelituntisia. Siinä sitä pääsee kokeilemaan vaihtoehtoisia tapoja perinteiselle  luennoinnille. Kurssin arviointi perustuu kirjallisille töille, ei siis tentille.

ENSI viikolla yleisdidaktikkojen: Heinin, Katan, Katriinan ja Reijon (ja minun)  ryhmä kokoontuu suunnittelemaan mm. lukuvuoden alkuun kuuluvaa ns. opettajatutorointia. Kullakin didaktikolla on oma parinkymmenen opettajaopintoja aloittavan nuoren ryhmä, jota tutustutetaan toisiinsa ja  ohjataan opintoihin.  Perehdytus alkaa heti keskiviikkona.

Torstaina on sitten ilo nähdä  opintojaan päättäviä ja pian valmistuvia  maisteriharjoitteluun lähteviä opiskelijoita uudistetun maisteriharjoittelun infossa. Tässä 1-perioidissa minulle pitäisi tulla kolme opiskelijaparia. Pääsen heidän lisäkseen tutustumaan kahteen peruskouluun: Metsolaan ja  Paloheinään.

JA viikko 35  mennäänkin sitten täyttä laukkaa. Yliopistolla aikuisdidaktiikan avausluento, Vantaalla luento kansainväliselle ryhmälle suomalaisesta koulusta ja Kurikassa Editan vertaiskouluttajavalmennus.


Ei kommentteja: