Kirjoja

Kirjoja

torstaina, elokuuta 22, 2019

Maisteriharjoittelu senkun kehittyy

Yläkuvassa Sirkku Myllyntausta.
Alakuvassa  yleisdidaktiin tiimi. 
MAISTERIHARJOITTELUA  (61494) eli entistä luokanopettajien päättöharjoittelua kehitetään.Tänä syksynä se muuttui 8 opintopisteen kurssista 10 op:n kurssiksi. Kurssin rakenne on nyt tällainen:

a) Yhteinen avauspäivä (viikkoa ennen harjoittelua)
b) 5 viikon harjoittelua  joko kenttäkoululla tai normaalikouluissa.
c) Yhteinen lopetuspäivä (noin kuukauden kuluttua harjoittelun päättymisestä

Opetusharjoittelun Viikin koordinaattori Sirkku Myllyntausta veti kollegoineen tänään uudistetun kurssin avauspäivää. Opiskelijat kiersivät neljässä eri pajassa. Kullakin pajalla oli oma teemansa, joita varten opiskelijat olivat etukäteen saaneet luettavakseen artikkeleita ja tehtävän lähettää kysymyksiä. Yksi pajoista oli esim. kodin ja koulun yhteistyö, ja sinne oli saatu asiantuntijavieraaksi Tuija Metso Suomen Vanhempainliitosta.

Pajoissa perehdyttiin teemoihin  niin, että kukin harjoittelijapari löytää itselleen tutkittavan idean, josta tekee 10 minuutin videon. Nämä videot esitellään sitten yhteisessä lopetuspäivässä.

Lopetuspäivän alusta on varattu didaktikoille 1,5 tuntia palatekeskusteluun  omien opiskelijoittensa kanssa. Tämäkin on uutta.

Videoiden jälkeen opiskelijoille järjestyy vielä moniammatillinen pyöreän pöydän keskustelu, jossa asiantuntijat vastaava kysymyksiin, joita opiskelijoille herää harjoittelun yhteydessä. Lisäksi  opiskelijoilta tullaan vielä keräämään palautetta uudesta kurssirakenteesta. Vaikuttavaa!

TÄMÄN avauspäivän ohjelmaan kuului Katriina  Maarasen  vetämä info kaikille harjoitteluun lähteville. Sen jälkeen kukin didaktikko kokosi omat opiskelijansa ja heidän ohjaajansa yhteen tutustumaan toisiinsa ja harjoittelukouluun.

ITSE harjoittelun rakenne on entisellään. Ensimmäinen viikko seuraillaan, ja seuraavat neljät opetetaan. Opetusta on tällöin 20 tuntia viikossa.  Opiskelijat laativat  jakso-, viikko- ja oppituntisuunnitelmien lisäksi oman  opettajuuden kehittämissuunitelman  ja harjoittelun päätteeksi harjoitteluraportin.

TÄSSÄ ykkösperiodissa opetusharjoittelukouluina ovat: Katajannokan, Lauttasaaren, Martin, Snellmanin ja  Vallilan ala-asteet, Helsingin normaalilyseo sekä minulle osoitetut  Metsolan ja Paloheinän ala-asteet. Niissä minulla on yhteensä kolme harjoittelijaparia.

Metsolan ala-aste 

Metsolan ala-asteella ovat luokat 1-6. Koulussa opiskelee noin 370 oppilasta.  Koulu sijaitsee kahdessa eri toimipisteessä  (Kartanomuseontie 2 00680 Helsinki ja Etupellontie 6, 00680 Helsinki) Vantaanjoen ja Tuomarinkylän kartanon peltojen kupeessa. Omat harjoittelijana ovat Metsolan toimipisteessä. Koulun rehtori on Leena Tuuri.

Paloheinän ala-aste

Paloheinän ala-asteen koulussa on luokka-asteet 1.-6. Oppilaita on noin 460. Koulu panostaa perustietojen ja -taitojen oppimiseen sekä sosiaaliseen kasvuun turvallisessa ja viihtyisässä työympäristössä. Paloheinän ala-asteen koulu sijaitsee aivan Paloheinän ulkoilualueen vieressä. Koulun yhteydessä toimii myös Leikkipuisto Soihtu. Ylipalontie 1 00670 Helsinki. Rehtori on Maija-Leena Hyrkäs-Järvelä.

Ei kommentteja: