Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

keskiviikkona, helmikuuta 15, 2017

Retropedagogiikkaa: Osa 1

Erstan kansakoulun vanha puurakennus.
DIDAKTIIKAN historia on täynnä hienoja, unohtuneita opetus-menetelmiä. Pelastaakseni niitä unohdukselta aloitan aikani kuluksi ja omaksi ilokseni retropedagogisen blogilastusarjan.

Ensimmäisenä esittelen työtavan, jota paremmin INO-menetelmän kehittäjänä tunnettu kasvatustieteen tohtori ja tietokirjailija Oiva Louhisola (1924-1997) hioi toimiessaan vaimonsa kanssa Nastolan Erstan kansakoulussa kansakoulunopettajana vuosina 1954-57. Kyseessä on....

Pankkileikki

Oiva Louhisola kehitteli  Erstan koululla ollessaan erilaisia opetusmenetelmiä. Netistä löytyy tietoa,  kuinka hän mm. käytti luokassaan leikkirahaa. Oppilaille  maksettiin
palkkaa (leikkirahana) tietyistä tehtävistä esimerkiksi luokan siivouksesta, kukkien toimittamisesta ikkunalle tms. Palkasta maksettiin myös veroa. Laiminlyönneistä sai vastaavasti sakkoja.  Koulussa oli myös pankki, joka maksoi kuukausittain leikkirahasäästöistä korkoa.

Hauska leikki;  yhteisissä leikeissä lapset alkavat ymmärtää ja kunnioittaa sääntöjä. Mutta ei vain leikki. Taustalle on helppo tunnistaa  1900-luvun alussa  Eurooppaan Yhdysvalloista rantautunut  sosiaalista vastuuntuntoisuutta kehittänyt ja  kansalaiskasvatusta koulussa vahvistanut liike. Sillä voi nähdä  kolme tavoitetta: (1) kasvattaa   vastuun- ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta (velvollisuudet), (2) toisaalta totuttaa ja perehdyttää demokratian keskeisiin periaatteisiin ja muotoihin ja näin luoda tiedollista, taidollista ja asenteellista perustaa demokraattiselle yhteiskunnalle (oikeudet) ja (3) kasvattaa ammattiin.

Louhisolan pankkileikki näyttäisi sopivan hyvin ainakin  vastuukasvatukseen. Nyt kun kansalaistaito on palautettu yhteiskuntaoppina  yhteiseksi  aineeksi kaikkiin alakouluihin, pankkileikkiä kannattaisi kehittää ja kokeilla. Tänään niin suosittua yrityskylä-idea voi hyvin pitää Louhisolan leikin inkarnaationa.

Ks.
http://www.peda.net/veraja/nastola/koulut/erstankoulu/historia
http://pedagogiikkaa.blogspot.fi/2015/05/noin-200-erilaista-opetusmenetelmaa.html

2 kommenttia:

Maarit Eronen-Raivio kirjoitti...

Oikeasti hyvä idea esim yhteiskuntaopin yhteyteen.
By the Wau mikä on sähköpostiosoitteesi?

Martti Hellström kirjoitti...

marttifi@gmail.com

Martti