Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

tiistaina, heinäkuuta 28, 2015

Näin syntyi Luokanopettajan päiväkirja


AJATELLA,  siitäkin on jo 26 vuotta! Selailin juuri vuoden 1989 Luokanopettaja-lehteä. Silmiin osui  vuoden viimeisessä numerossa (silloin lehti ilmestyi kuusi kertaa) Mirja Holsteen ja Inger Sundbladin kirjoittama juttu "Päiväkirja on kuollut- eläköön päiväkirja".

ENPÄ olisi muistanutkaan kuinka "päiväkirjatuotanto" alkoi   Kouluhallitus oli juuri muuttanut ohjeistustaan opettajien päiväkirjanpito-velvoitteesta. Ikiaikaisesti opettajien oli pitänyt täyttää päiväkirjaa tunti tunnilta ja kirjata, mitä asioita milläkin tunnilla oli käsitelty.

Nyt Vanhan päiväkirjan vaihtoehtona sai alkaa pitää ns.  uusimuotoista  päiväkirjaa.  Siinä oli oltava suunnitteluosa, opettajan työn ja kunnan opetussuunnitelman toteutumisen seurantaosa, tuntipalkkioperustein  hoidettujen tehtävien ja lyhytaikaisten virkavapauksien kirjaamisosa ja luettelo oppilaiden poissaoloista.

Uudenmuotoisesta päiväkirjasta arkistoitiin vain tilasto-osat. Arkisto-osuus oli perferoitu helposti irroitettavaksi. Aikaisemmin kaikki päiväkirjat arkistoitiin vuosikausiksi.

Mirja Holste ja minä olimme noihin aikoihin oppikirjatyöryhmässä, joka laatii Weilin + Göösille Taituri-kirjasarjaa Kansalaistaitoon. Olimme molemmat myös paikallisella tasolla Lo-aktiiveja. Niinpä  taivuttelimme ensin Lo-liiton väen ja sitten WeeGeen väen, ennen muuta Sirkka Suomi-Vihosen  tuottamaan uudenlainen päiväkirja.

LO-liitto asetti sitten hanketta ideoimaan taustaryhmän, johon kuuluivat Satu Honkala, Arja Järvinen, Anna-Maija Kervinen, Pekka ja Ulla Leinonen, Jarmo Salomaa, Yrjö Walli, Pekka Varismäki ja  Eero Väätäinen. Yhteisten ideapalaverien jälkeen varsinaiseen työryhmään tuli minun ja Mirjan lisäksi Inger Sundblad. Työ alkoi varmaan jo syksyllä 1988.

WeeGee nimitti omalta puoleltaan toimittajaksi Eira Vähätalon. Kuvittajana oli  Marja-Leena Muukka ja ulkoasutoimittajana  Marjut Heikkinen.

Uusimuotoisen päiväkirjan nimeksi tuli tässä vaiheessa Opettajan päiväkirja. Ensimmäinen painos ilmestyi sitten keväällä 1990. Sitä taidettiin heti myydä yli 3000 kpl.

LAMAVUOSINA päiväkirjan myynti kuitenkin hyytyi, ja WeeGee luopui tuotteesta. Liitto päätti kuitenkin jatkaa  sen julkaisemista- ja nythän se sai tuoton itselleen. Yhden vuoden ajan päiväkirjaa  julkaistiin yhteistyössä Visionäärit oy:n (joku muistaa vielä työparin Pässilä-Niinikuru) kanssa.  Tuotteen nimi oli vaihdettava nykyiseksi. Tuon vuoden jälkeen liitto on kustantanut teoksen yksin omistamansa LO-tarvike oy:n kautta.

NYT  myynnissä oleva lukuvuoden 2015-16 versio on tarkasti ottaen 25. päiväkirja.  WeeGeen kanssa toimitetun  Opettajan päiväkirjan viimeinen painos oli nimittäin käytössä kaksi lukuvuotta, eikä viikkoaukeamilla ollut tuossa painoksessa lainkaan kuukaudenpäiviä.

Ei kommentteja: