Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, tammikuuta 09, 2015

Mikael Jungnerin jälkiruokana

Hämiksen rehtori Pasi Majasaari oli saanut talon sisäisen
koulutusristeilyn päävieraaksi lapsuuden ystävänsä Mikael
Jungnerin.
HÄMEENKYLÄN yhtenäinen peruskoulu lähti tänään ops-matkalle Katajanokalta Viking Linella  sekä konkreetisti Tukholmaan että symbolisesti päänsisäisesti. Viikonlopun aikana ehditäänkin paljon, varsinkin kun koulutusosuus päästiin käynnistämään jo klo 15.

KEYNOTE- puhujana oli kansanedustaja Mikael Jungner. Hän avasi opettajille suuntaa, johon maailma on menossa. Ja hienosti avasikin ilman yhtään diaa. Oli kuulema saanut powerpointeista Microsoftin vuosina tarpeekseen.

Kolme muutostekijää
Jungnerin mukaan maailma on nyt muut-tumassa tavalla, joka vaikuttaa ihmisten vuorovaikutukseen, siihen miten ihmiset keskenään tekevät asioita. Muutoksen taustalla on kolme tekijää: kontti, TCP-IP ja  sähköinen fb-tunnistus. Ne mullistivat maailman.

KONTTI, metallinen kuljetuslaatikko mullisti   tavaraliikenteen. Kun tavarat voitiin pakata standardisoituihin laatikoihin, kuljetus-kustannuksen putosivat 93%. Ovet globaalille kaupalle avautuivat.

TCP-IP  teki saman kuin kontti tiedonsiirrolle. Kun se oli keksitty, osattiin siirtää tietoa paikasta toiseen - käsittämättömällä nopeudella. Nyt näiden asioiden osaamisesta tuli yhtä tärkeää menestykselle kuin pääomat ja raaka-aineet. Mutta osaamista saattoi ostaa. Kiina osti Volvon - ja sai samalla autonrakentamisen osaamisen.

FACEBOOK loi identiteetin verkossa. FB:n avulla tunnistaudutaan.  Todellisuus ja keinotodellisuus vaihtavat roolia. Keinotodellisuus on jopa todempaa. Jos todellisuudessa kaikki hotellit kertovat olevansa upeita, netissä voi lukea hotelliasiakkaiden aidot kommentit luteista. Kommentti annetaan omalla nimellä, ja aina voi tarkistaa, kenen fb-kaveri kommentoija on.

Vanha ja uusi maailma
Elämme aikaa, jossa vanha ja uusi maailma ovat läsnä yhtäaikaa. Vanhassa maailmassa työ  pilkotaan paloiksi, käskytetään oikein ja tulokset ovat hienoja. Vanhan maailman tehokkuutta takasi suunnitelmatalous, taylorismi ja fordismi- se, että keskiluokalla maksettiin niin hyvää palkaa, että he voivat ostaa keskiluokan tuottamia autoja.

Vanha maailma toimii, kun on pula tavaroista. Tänään ei ole. On pula kysynnästä.  Havahdumme siihen, että ihmiset tykkääkin yllättävistä asioista- vaikkapa selfiekepeistä. Kukaan ei ehdi ymmärtää  maailmaa, vaikka luonnonlait ovat yhä voimassa.  Emme pysy mukana.

Vanha maailma laatii strategioita: kerää tietoa, analysoi, kirjoittaa, jalkauttaa, raportoi.... Uusi maailma heittää koepalloja, ja hioo niitä, jotka menevät läpi.  Molempia maailmoja tarvitaan. Vanhaa esim. sydänleikkauksiin tai ydinvoimaloihin.

Vanhassa ja uudessa maailmassa hyvä työntekijä on erilainen. Vanhassa maailmassa hyvä työntekijä on tottelevainen, osaava ja  ahkera. Uudessa maailmassa hän on luova, intohimoinen, oma-aloitteinen. Molempia tarvitaan, kunhan  ovat oikeassa paikassa.

Uuteen maailmaan kasvatuksessa tarvitaan rohkaisua tottelemattomuuteen, kriittisyyteen, rohkeuteen. Uskoa siihen, että kaikki on mahdollista. Kykyä tehdä asioita vuorovaikutuksessa toisten kanssa.  Uudessa maailmassa yksin puurtajan aika ohi. Asenne on tärkeä- pian tärkeämpi kuin osaaminen.

UUSI maailma ei ole huonompi tai parempi. Se on erilainen. Uudessa maailmassa alkaa olla ihmisiä, joiden osaamisen  tuottavuus on 10 000- kertainen muihin verrattuna. Edessä on huikea haaste. Kuinka pidämme muut mukana?

Jälkiruoka
Voitte olla varmoja, että oli helppoa jatkaa Mikaelin upean vedon jälkeen. Aikaa oli 45 minuuttia ja MacBook jumitti kerta toisensa perään. Onneksi oli ojenteet, ja kävimme opettajien kanssa vilkasta keskustelua uuden  opetussuunnitelman ihmisihanteesta ja edessä olevan  muutoksen  luonteesta, erityisesti opettajan ja oppilaan roolin suhteen.   Ja sitten klo 17.15 melkein juoksujalkaa takaisin maihin.

Ei kommentteja: