Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, tammikuuta 04, 2015

Luokanopettajan päiväkirja 2015-16

VIELÄ viitisen päivää aikaa tuottaa seuraavan LO- päiväkirjan  tekstit.  Onneksi meitä on neljä: minä, Mirja, Pekka ja Inge.

TÄMÄN 26. päiväkirjan kuukausi- ja viikkoaukeamien tekstien teemana ovat suomalaisen koulun vuosikymmenet. Poimimme faktoja ja muita sattumia erityisesti alakoulujen pedagogiikan historiasta - mausteena ripaus laajemmin eri vuosikymmenien ajan  henkeä.

MINUN vastuullani on kaksi ajanjaksoa: toisalta sotavuodet ja toisaalta koulu 2020-luvulla. Pää saa siis venyä myös fiktionkin puolelle.

TEHTÄVÄNI on myös työstää päiväkirjan ns. yleissivut. Rakennetta raikastetaan aika lailla, ja tyhjää tilaa raivataan sinne, missä sitä käyttäjäpalautteen mukaan tarvitaan.

ENSIMMÄISEN kerran päiväkirjassa oli mukana §-viidakko muistaakseni jo 90-luvun lopulla. Kun nyt on ollut puoli vuotta irti koulun arjesta, huomaa, millainen muutossuma säädöksiin on tällä kertaa kirjattu. Perusopetusta koskevaa normistoa:  lakeja ja asetuksia ja myös opetussuunnitelman perusteita on uusittu  reippaasti.  Kolmiportainen tukijärjestelmä (vuodelta 2010) lienee jo hallussa, mutta monessa koulussa kipuillaan vielä mm. näiden muutosten kanssa:
- tuen asiakirjat ja käytänteet
- oppilaskuntatoiminta on käynnistettävä kaikissa kouluissa
- oppilashuollon uudet tehtävänjaot ja muuttuneet salassapitosäädökset
- uudet kurinpitoon ja esineiden haltuunottoon liittyvät säädökset.

Uutta on myös esiopetuksen pakollisuus- ja lukuvuoden 2015-16 aikana edessä oleva paikallinen ops-työ. Siitä  tuli mieleen, että opettajien edunvalvojien on aloitettava tosi ajoissa lobbaustyö kuntien vuoden 2016 bydjetista. Kaikki oppikirjat kun menevät silloin kerralla uusiksi kaikilla luokka-asteilla.

TEKSTIT lähetetään taittajalle heti loppiaisen jälkeen. Sitten onkin edessä tiukka oikolukuvaihe, jotta kirjat saadaan esittelyyn Luokanopettajaliiton 40-vuotisjuhlakokoukseen 14.3. - 15.3.2015 Helsingissä. Kokouspaikkana on Sokos Hotel Presidentti  (ja juhlapaikkana Sokos Hotel Vaakuna). Vuosikokoukseen osallistujat saavat sitten mukaansa perinteiseen tapaan uunituoreet päiväkirjat.

PÄIVÄKIRJOJA on viime vuosina myyty tosi upeasti. Jos haluat varmistaa, että saat omasi, voit tilata päiväkirjan netissä vaikka jo nyt osoitteessa www.suomenluokanopettajat.fi .

Ei kommentteja: