Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, kesäkuuta 06, 2014

Johtaminen ohjaamista epämukavuusalueelle?

ESPOO on tilannut kolme kahden tunnin valmennuskertaa rehtoreilleen johtamisesta. Valmennuksesta vastaa Jari Sarasvuon maineeseen nostama Trainers´  House. Ensimmäinen valmennus oli upotettu rexien kesäseminaarin yhteyteen.

VALMENNUSYHTIÖN metodibrändiin kuuluu flappi, alustus ja  keskustelu kaverin kanssa. Ei powerpointeja. Uskoa elävän sanan tehoon.

POIMIN muutaman oikein fiksun ajatuksen muistiin. Ensinnäkin Katja-valmentajamme esitteli jälleen yhden mielenkiintoisen jäsentelyn motivaatiosta.  Daniel Pink on jakanut motivaation kolmeen historialliseen vaiheeseen:
- Motivaatio 1. Eloonjääminen
- Motivaatio 2. Keppi ja porkkana
- Motivaatio 3. Sisäinen motivaatio

(Googlettamalla selviää, että Pink on konsultti, ei tutkija. Hänen johtamistaidon kirjojaan on myyty miljoonia. Taustaan kuuluvat myös vuodet varapresidentti Al Goren puheenkirjoittajana).

2010-luvulla ei toimi ulkoinen motivaatio. Ihmiset haluavat, että heidän työnsä on merkityksellistä. Ihmiset haluavat autonomiaa- mutta heitä ei saa jättää heittelle. Johtajan tehtävä on osallistaa, hakea ideoita alhaaltapäin asiakasrajapinnasta.

JOKAINEN pitäisi saada haluamaan tulla yhä paremmaksi versioksi itsestään. Siihen tarvitaan johtajuutta.
- Opettele haastamaan, Katja Gunnelius neuvoi. Opettele kytkemään ihmisiä suurempaan päämäärään.

Johtajan on koottava yhteinen innostava päämäärä. Hänen on yhdistettävä asiat ja ihmiset.  Ihmisiä johdetaan tunteilla, tunnelmilla ja kulttuurilla. Asioita tavoitteilla ja isojen tavoitteiden yksinkertaistamisella. Johtaminen on merkityksien paljastamistat ja  palautteen antamista merkityksellisistä asioista.

Johtaminen ohjaamista epämukavuusalueelle?
Katja myi ideaa, että johtaminen on sitä, että ihmiset saadaan tekemään halukkaasti sellaista, mitä he eivät  muuten tekisi. Se on viemistä mukavuusalueelta epämukavuusalueelle. Rohkaisua koettelemaan rajoja.  Valmentajamme mukaan kaikki tärkeä tapahtuu juuri epämukavuusalueella.

TÄMÄ tökki, enkä osannnut olla hiljaa vaan möläytin:
- Minusta asia on ihan päinvastoin. Johtaminen on porukan nostamista epämukavuusalueelta, riitelyistä, keskinäisistä kinoista ja epäonnistumisista kohti onnistumista ja onnellisuutta.

TOTUUS on varmaan jossain puolessa välissä.

PS. Sattuneesta syystä valmennussarja jää osaltani kesken. 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Katjan sukunimikin kiinnostaisi...

Martti Hellström kirjoitti...

Gunnelius. Lisäsin tekstiin.