Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, maaliskuuta 22, 2011

Tikku-ukko ampuu opettajalta pään muuskaksi

ÄÄRIMMÄISEN hankala juttu tänään lastun teemana.  Alakoulun oppilas laittaa nettiin tikku-ukko-animaation, jossa oma opettaja tapetaan.

Koulusurmien peruna kouluilla on ohjeet, joiden mukaan kaikkiin uhkauksiin suhtaudutaan aina vakavasti. Vaikka kyseessä olisi alakouluikäinen lapsi. Espoossa tehdään vuosittain yli 1600 väkivaltaista hyökkäystä opettajia/koulunkäyntiavustajia kohtaan. Väkivalta on totta kouluissa. Niin myös uhkailut. Opetusalan ammattijärjestö vaatii  puuttumaan vakavasti kaikkeen opettajiin kohdistuvaan nettiuhkailuun.

NYT on käynnyt niin, että u-tubeen on pantu video, jossa tikku-ukko ampuu eräältä opettajalta pään muuskaksi. Kyseisen koulun rehtori on toiminut hänelle annettujen ohjeiden mukaisesti;  Hän on ottanut yhteyttä poliisiin ja omiin esimiehiinsä ja rauhoittanut koulullaan levinnyttä pelkoa tiedottamalla huoltajille, ettei vaaraa ole.

Lapsen huoltaja  on kansanedustaja. Eri syistä (joita voi lukea iltapäivälehdistä) hän  on äärimmäisen vihainen rehtorille. Voi olla, että olen naivi, mutta minusta olisi viisaampaa olla vihainen omalle lapselleen. Vaikka lapsella  olisi syytä olla kiukkuinen opettajalle. Toisen tappaminen on rikos. Tappamisen kuvaaminen u-tubessa on merkki vakavasta uhkasta.

Lehtitietojen mukaan kyseisen kunnan sivistystoimenjohtaja ei moiti rehtoria. Hyvä niin.  Sekin on  hyvä, että iltapäivälehdet eivät ole paljastaneet kansanedustajan nimeä. Se on tärkeää alaikäisen lapsen tulevaisuuden  kannalta. Minuun yhteyttä ottaneet kyseisen koulun huoltajat tietävät kuitenkin kenestä on kyse, ja on vain ajan kysymys, milloin kansanedustajan  nimi paljastuu. Nettikeskusteluissa nimi on jo paljastanut.

Toivon armelaisuutta myös ko. vanhemmalle. Vaikka hän on kansanedustaja. Ja erityisesti siksi.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oikea kysymys olisi nyt se, mitä rehtori on tehnyt suututtaakseen näin pahoin alakoululaisen ja tämän perheen? Asioita ei varmaankaan ole käsitelty kovin dialogisesti ja tasavertaisesti, jos lopputuloksena on tämä. Esimerkiksi opettajan oppilaaseen kohdistama kiusaaminen tai nöyryyttäminen voi johtaa tällaiseen reaktioon.

Ja millainen rehtori ilmoittelee alakoululaisen tikku-ukkotouhuista poliisille?

Opettaja minäkin

Martti kirjoitti...

1. Tuohon suututtamisasiaan en osaa sanoa mitään.

2. Luulen, että jokainen rehtori tuollaisessa tilanteessa soittaa poliisille ja varmistaa toimintaohjeet. Poliisille oli tehty videosta ilmoitus jo ennen rehtorin yhteydenottoa.

Tällaiset ohjeet rehtoreille on ampumistapausten jälkeen annettu.

3. Nyt kun tiedetään, että kyseessä on lapsi, tilanne näyttää ihan toiselta.

4. Luepa, kuinka Lahdessa toimittiin yhden puhelinsoiton vuoksi. Jälleen poliisin ohjeita noudattaen.

http://www.lahti.fi/www/bulletin.nsf/pfbd/20384942360E5089C225785B0055982D

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni ihan oikein rehtori toimi asiassa. Kouluissa on nykyään ohjeet ja toimintamallit näissä uhkatilanteissa. Pelleilyt kitkettävä heti alkuun! Olivat ne tikku-ukkoja tms.

Toisaalta tietomme ovat lehtien juttujen tasolla. Ehkä joskus kuulemme osapuolten kommentit, jos niihin on enää aihetta...

Erään oppilaan isä Espoosta

Anonyymi kirjoitti...

Aina ei pidä kaikkia ohjeita noudattaa orjallisesti. Omaakin järkeä täytyy uskaltaa käyttää. Jokaisesta rasahduksesta ei saa mennä poliisin oven taakse itkemään. Tikku-ukkoja pitää ehkäistä ennalta käsittelemällä asioita oppilaiden ja heidän perheidensä kanssa tasavertaisessa hengessä. Aikuinen ammattikasvattaja on vastuussa siitä, mitä seurauksia hänen toiminnallaan on.

Ylireagoinneilla aiheutetaan vain pelkoa ja epäluottamusta lapsissa. Tästä syntyy sitten niitä huonoja koulumuistoja, jotka vaikuttavat sukupolvesta toiseen.

OPETTAJA minäkin

Martti kirjoitti...

Nimimerkille Opettaja minäkin.

Kiitos mielipiteestä.

Ihan samaa mieltä: omaa järkeä on käytettävä. Poliisille soitto ja ohjeiden varmistaminen ei ole minusta ristiriidassa sen kanssa.

Minusta on ihan järkevää noudattaa poliisin antamaa ohjetta. Olettaisin, että poliisilla on näissä turvallisuusasioissa aika lailla osaamista.