Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2011

Pisa-tyyppiset testit valuvat alakouluihin

SUOMALAISELLA peruskoululla on huikea maine ennen muuta siksi, että 9.-luokkalaiset suomalaisnuoret osaavat matematiikkaa, äidinkieltä ja luonnontieteitä upean hyvin.

Vastaavat mittaukset halutaan nyt valuttaa myös alakouluihin. Oman koulumme kaksi neljättä luokkaa osui otokseen, joka osallistuu ns. TIMS & PIRLS-kokeeseen. Kaikkiaan kokeeseen osallistuu noin 480 000 koululaista eri puolella Eurooppaa. Koululle osallistuminen ei ollut vapaaehtoista.

Tässäkin kokeessa mitataan oppilaitten osaamista samoissa aineissa. Koejärjestelyt ovat mittavat. Oma opettaja ei saanut valvoa koetta, vaan sinne piti järjestää objektiivinen valvoja. Heh!

Tämän päivän koe vei kolme tuntia. Moni lapsi oli tosi väsynyt. Mittaus jatkuu huomenna kaksituntisella toisella osalla. Iltapuhteeksi oppilaille annettiin  vielä kysely, joka tehdään yhdessä vanhempien kanssa.

Toivottavasti vanhemmat jaksavat tällä kertaa tehdä oman osansa. Sain  juuri "moitekirjeen" koulutoimesta, jossa pahoiteltiin, etteivät  koulumme 5. luokkien vanhempamme olleet vastanneet syksyllä palvelukyselyyn. Kysely toteuttiin netissä ja vastausprosentti jäi meidän koulussamme  alle 20! Jokin asia meni pieleen?

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Minua harmittaa ettei PIMS-keksejä enää saa kaupasta. Kuka muuten antoi tuon määräyksen ja suorastaan kääskyn osallistua testiin?

Martti Hellström kirjoitti...

Määräys perustuu perusopetuslakiin ja opetuksen järjestäjän velvollisuuksiin osallistua myös ulkoiseen arviointiin. Tämän testin taustalla on OKM.