Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

maanantaina, huhtikuuta 27, 2009

Luokanopettaja 2 kolahtaa pian postilaatikkoihin

KUVA: Tuoreen lehden kansi.


OTSIKON lupaus koskee tietysti vain lehden tilanneita. Edullisimmin lehden saa liittymällä Luokanopettajaliiton jäseneksi.

Näin vuosilomapäivän kunniaksi ajattelin vähän herkistellä. Tämä numero on viimeinen tällä ulkoasulla. LO-liitto on asettanut työryhmän uusimaan ilmettä, ja syyskuun lehti näyttää sitten toiselta. Ihmisten "silmä" kehittyy, ja lehtien on toki aihetta ottaa se huomioon.

Lehden juurista

Luokanopettaja-lehti on ilmestynyt vuodesta 1978 alkaen. Ensimmäiset numerot olivat tabloid-sanomalehtityyppiä - hieman samannäköisiä kuin Läraren yhä. Jo muutaman numeron jälkeen löydettiin "laukkuun" sopiva lähes A5-koko. Vuonna 1990 siirryttiin mm. ilmoitusmyynnin kannalta parempaan A4-kokoon.

KUVA: Lehden kolme viimeistä ilmiasua.


A4-lehti

Vuosina 1990- 1993 lehti taitettiin käsin, ja se painettiin SaSa-painossa. Lehti oli kantta lukuunottamatta mustavalkoinen. Kansikuva oli aina samanmuotoinen, ylikapea, ja useimmiten luontoaiheinen. Lehden logo oli kaksirivinen. Lehti ilmestyi kuusi kertaa vuodessa.

Jutut juoksivat sisällä neljällä palstalla. Lehdessä oli neljä vakiopalstaa: pääkirjoitus, puheenjohtajan palsta, Pekka Varismäen Terveisiä Tutuille ja aika ajoin myös Kuvisvinkkejä. Muutoin lehden toimitus kirjoitti ahkerasti itse ja käytti sivut joustavasti. Tuohon aikaan asiantuntijat myös tarjosivat aktiivisesti artikkeleita julkaistaviksi. Ilmoitusmyynnin hoiti liiton toimisto.

Digiaikaan

Olin siirtynyt lehden päätoimittajaksi vuonna 1993, ja kesällä 1994 Luokanopettaja siirtyi digiaikaan. Aluksi taitto ja myöhemmin myös ilmoitusmyynti siirtyivät H-Hetkelle. Tovin ilmoituksia myi erillinen firma. Lama iski, ja siksi lehdet olivat pitkälti mustavalkoisia; kokeilimme myös sanomalehtipaperia. Tekstit jaettiin edelleen neljään palstaan.

Vuosikymmenen lopulla lehden taittoa virkistettiin väreillä ja isoilla kuvilla. Kukin juttu ikäänkuin tehtiin omaksi kokonaisuudekseen. Kansikuvista tehtiin tietokoneella dynaamisia. Yhteistä ilmettä ei ehkä kuitenkaan syntynyt.

Lehdessä alettiin julkaista juttusarjoja. Tällaisia olivat mm. Akvaariokoulut ja Aakkoskoulut. Pysyviä palstoja olivat pääkirjoitus, LO-toimii, Pikku-Uutisia (nykyään liiton www-sivuilla). Matt Cainen- pakina ja Terveisiä Tutuille. Lehti painettiin SaSa-painossa. Taloudellisista syistä sivumäärä vaihteli kovasti. Lehti ilmeistyi kuusi kertaa vuodessa.

Kolmasmies

Keskellä kesää 2000 Sepi Puustinen uusi lehden ilmeen sellaiseksi, jollaisena se on tunnettu yhdeksän vuotta. Paperilaatua parannettiin. Värikkyyttä lisättiin tietoisesti ja runsaasti. Kansi sai perusvärit, lehti ison logon, ja alareunaan tuli (pienellä) kunkin lehden pääteemat. Kansikuvina alettiin käyttää kuvatoimistojen kuvia.

Sivuilla palstojen määrä vaihteli yhdestä kolmeen. Sisäetukanteen lisättiin kuvitettu sisällysluettelo; samalla sivulle tuli apinalaatikko. Alusta alkaen korostettiin liiton omia uutisia kokoamalla ne näyttävästi yhteen. Taitossa siirryttiin aukeamataittoon.

Lehteen saatiin useita sarjakolumneja: P.Johanneksen kasvatuksen klassikot, P.Elon Filosofiaa-sarja. Inger Sundblad kirjoitti "Vaikeneminen hopeaa"-sarjan. Matt Caine on jatkunut.Juttusarjoja käynnistettiin: aktiiviset piirit esittäytyivät ja pääsimme seuraamaan myös tavallisen luokanopettajan päivää.

Aluksi lehden painoi ja ilmoitukset myi KarPrint oy, mutta pian myynti siirtyi liiton toimistoon ja paino Forssan Kirjapainoon.

Kohti uutta

Ja ensi kesänä lehden taitto uusitaan jälleen. Liiton hallitus on pyytänyt oikein mainostoimistoa laatimaan ideataiton hallituksen asettaman työryhmän (Hellström- Koivisto-Wass) tilauksen pohjalta. Ryhmän jäsenet ovat hyvin kiireisiä, joten tapaan heidät erikseen. Ulkoasua halutaan uusia uskottavammaksi, professionaalisemmaksi ja värimaailmasta toivotaan hillitympää. Otan mielelläni vastaan vinkkejä miellyttäväilmeisistä ammattilehdistä.

VIIMEINEN VANHANILMEINEN LEHTI



Luokanopettaja ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Ilmoitusmyynti on näissä pienissä ammattilehdissä jatkuvasti ohentunut. Liiton hallitus on kuitenkin halunnut panostaa lehteen, ja niinpä uudessakin numerossa on 36 sivua.

Nykyään kaikki jutut kulkevat päätoimittajan kautta monta kertaa. Ensiksi pt lukee, onko tarjotussa jutussa ideaa. Sitten se luetaan taitettuna. Ja kolmannen kerran, kun paino lähettää koko lehden vielä kerran varmistettavaksi ennen painatusluvan antamista. Lehden tekoprosessi vie parhaimmillaan 4 kuukautta. Niinpä juttuihin ehtii oikeastaan kiintyä.



OMIA juttuja päätoimittajat eivät yleensä liikoja kirjoittele. Mutta pienessä lehdessä niin on tehtävä jo taloudellisista syistä. Ja siksi että vielä viime tipassa on saatava "täytettä" esim. yllättäen poisjääneen ilmoituksen tilalle. Tähän numeroon tein seuraavat jutut:

Tyhmä tapa johtaa
Pääkirjoituksessa ivaan Suomessa yleistyvää huonoa tapaa johtaa, joka perustuu yksin päättämiseen. Pääkirjoituksen aihiona on ollut oma väitöskirjani. Samaa teemaa olen käsitellyt myös Esse-lehdessä aikaiseemin syksyllä hieman toisesta näkökulmasta.

Vuoden Luokanopettaja 2009 Aila Keturi
Tyypillinen toimitettu juttu. Se on kirjoitettu lehdelle lähetetyn materiaalin päälle, lyhentäen ja tiivistäen.

Luokanopettajaliiton vuosikokous: Perusopetuksen laatua leikataan!
Vuosikokouksen julkilausuma, jota pt saattoi hieman stilisoida ja panna sitten mediajakeluun. Hyvin meni låpi.

Erityisopetusuudistus uhkaa romuttaa Suomen koululaitoksen
Hallituksen julkilausuma, jota pt hieman siivosi ja pani sitten mediajakeluun. Hyvin meni låpi.

Miten johtaja inspiroi ihmiset syttymään muutokselle. Liekeissä
Arvostelu innostavasta kirjasta. Sain osallistua teoksen lanseeraustilaisuuteen ja tavata maan kuulun kirjoittajan. KIrjasta on ollut iloa mm. mentor-aktor- keskusteluihin. Parhaimpia helmiä olen jakanut myös puhuessani ympäri maata johtamisesta.

Väkivalta on rantautunut kouluihin - peruuttamattomasti?
Hieno oppimateriaali vastenmielisestä aiheesta. Katselimme sen myös omalla YT-tunnilla.



Luokanopettajan päiväkirja
Takakannessa mainostetaan päiväkirjaa. Viimeisellä oikolukukierroksella vedin yli XL-koon kierrekansioversiosta. Se kun on jo myyty loppuun. Hienoa. Päiväkirjanteko on 9 kuukauden prosessi. Työryhmä kokoontuu elokuussa ideoimaan ensimmäisen kerran lukuvuoden 2010-2011 tuotetta. Valmiina se tulee ulos huhtikuussa 2011.

MUISTUMIA MUISTA TÄMÄN NUMERON ARTIKKELEISTA

Uusimmassa Luokanopettajassa jatkuu minusta upeita sarjakolumneja:
• Puheenjohtaja Matti Sippolan juttu luetaan varmasti aina.
• Salakirjoittaja P.Johannes on tuottanut jo kymmeniä pakinoita opettajaromaaneista.
• Ylitarkastaja Pekka Elo jaksaa edelleen katsoa koulun arkea filosofian klassikoiden näkökulmista.
Matt Caine ja Inger haluavat tuoda huumorin pilkettä opettajamaailmaan.
• Vakiokirjoittajiin kuuluu myös Lotta Hagström- entinen Auroran koulun opettaja, joka vaikuttaa nyt Lahdessa. Häneltä eivät kuvataide- ja askarteluideat lopu.
• Vinkkejä opettajille kokoaa salaperäinen Warma Walo.
• Lehden toimituskunnan uusin jäsen Merja Koivisto on aloittanut sarjan "Kelpo-vinkkejä". Hän on myös kirjoittanut jutun liiton vuosikokouksesta.
• Naapurikoulumme Karamzinin rehtori Jouni Hörkkö on kirjoittanut jo muutaman kolumnin, joissa elämää tarkastellaan hengellisestäkin näkökulmasta.

Tämän numeron mielenkiintoisia erillisartikkeleita ovat:
• Kaimani Martti Hyvärisen juttu oman koulunsa hyvinvointihankkeesta. Jutun ensimmäiset aihiot kohtasin pari vuotta sitten Opekon reksikoulutusohjelmassa.
Saara Susiluoman juttu kestävästä kehityksestä osui lehteen sattumalta: Liitolla oli Tampereella viereinen messupöytä ympäristökasvattajien kanssa.
• Muun maailman kouluista mielenkiintoiset jutut ovat tehneet virkavapaalla oleva erityisopettajamme Hanna-Leena Tiusanen ja Feenix-koulun keksijä Marko Koponen.
• Hienoa oli, että saimme tähän lehteen isot jutut SKS:n 175-juhlavuoden kirjoista ja kansallisesta merkkivuodesta 1809. Tällaiset jutut ovat arvokkaita myös siksi, että niistä ei pyydetä palkkiota :-)
• Oikein hieno sattuma oli, että taittaja löysi varastostaan Iina Myllymäen lähettämän jutun, jota ei oltu vielä julkaistu. Iinahan valittiin juuri SOOLin puheenjohtajaksi.
• Oikein pyytämällä pyydetty juttu on vantaalaisen pääluottamusmiehen Kari Kinnusen OAJ:n hallitusterveiset.
• Talkoolla tehtyjen lehtien kirjoituspalkkiot eivät kauheasti innosta ammattitoimittajia. Tuula-Maria Ahonen kuitenkin jaksaa meille kirjoittaa. Tämän kertainen mielenkiintoinen juttu on tehty Educassa (siis tammikuussa) ADHD-aikuisesta.
• Lehden loppupuolella on juttu Smartboardeista. Päätoimittaja joutuu aina tällaisten juttujen osalla tarkkaan harkitsemaan, ettei kiinnostavaa artikkelia leimata piilomainokseksi (advertiaaliksi). Niistä saa helposti tupenrapinat.

Ei kommentteja: