Kirjoja

Kirjoja

torstaina, huhtikuuta 09, 2009

Aurora pääsi mukaan KiVa-koulu hankkeeseenREHTORI ja kolme muuta Auroran opettajaa: Kaija Kuivanen, Ismo Lehikoinen ja Marja Nuutila osallistuivat tiistaina Helsingissä koulutuspäivään, joka oli tarkoitettu kouluille, jotka ottavat ensi syksynä käyttöön uuden koulukiusaamisen vastustamisohjelman.

KiVa- koulu on opetusministeriön rahoittama ja Turun yliopistossa kehitetty hanke, jonka tarkoituksena on vähentää ja ehkäistä ennalta kiusaamista peruskouluissa. Ohjelmaan kuuluu mm. kiusaamiskyselyt, ulkovalvojien liivit, julisteita, esitteitä, valmiiksi suunniteltuja oppitunteja ja verkkomateriaalia. Ideana on, että kaikki koulun kulloisetkin eka- ja neljäsluokkalaiset "rokotetaan" kiusaamista vastaan pitämällä heille 10 kaksoistunnin mittaista opetustapahtumaa. Yläkouluissa vastaava isku tehdään teemapäivien ja netin avulla seiskaluokkalaisille.

Kouluun muodostetaan erityinen KiVa-tiimi, johon kuuluvat, tehtävään koulutettavat opettajat ratkaisevat esiin tulevat kiusaamistapaukset yliopistolla kehitettyä mallia seuraten.

Koulukiusaamiseen puuttuva KiVa koulu -hanke on käynnistynyt vuonna 2006. Siihen on otettu mukaan ensimmäiset koulut jo syksyllä 2007. Vaikuttamistutkimuksissa on saatu vahvaa näyttöä siitä, että pilottikouluissa kiusaaminen on vähentynyt.

Hanke on herättänyt valtaisaa kiinnostusta kouluissa. Hankkeeseen ilmoittautui ensi syksyksi noin 1 800 koulua, joista noin 1 400 pääsi mukaan. Kivaa, että me pääsimme. Syksyn alussa toimenpideohjelman käynnistymisestä tiedotetaan tarkemmin henkilökunnalle, oppilaille ja vanhemmille.

KiVa-Koulun taustasta

KiVa-koulu on uusi kouluille vapaaehtoinen, suomalainen toimenpideohjelma. Mukaan lähteviltä kouluilta edellytetään sitoutumista pitkäjänteiseen työhön kiusaamista vastaan. Kiusaaminen on kuin rikkaruohojen kitkeminen, siihen on puututtava koko ajan.

Kiusaaminen on kovin yleistä. Pienimmistä oppilaista sitä kokee toistuvasti jopa 20 % ja yläkoululaisistakin 10 %. Kiusaamista on monenlaista: huomiotta jättäminen, juoruilu, kännykkäkiusaaminen, lyöminen, naurunalaiseksi tekeminen, pakottaminen, potkiminen, seksuaalinen tai muu ilkeä nimittely, sulkeminen porukan ulkopuolelle, tavaroiden ja rahan vieminen, tavaroiden rikkominen, uhkalu, valheiden levittäminen , jne.

Kiusatulle kiusaaminen tuottaa vaurioita: Näitä voivat olla ahdistuneisuus, arkuus, huono itsetunto. itsetuhoajatukset, kielteinen käsitys muista ihmisistä, koulupelko, luottamuksen puute muihin ihmisiin, masentuneisuus ja yksinäisyys. Myös kouluampumisten taustalla on lähes aina ollut kiusatuksi joutuminen ja toveriryhmästä syrjäytyminen.

Kiusaaminen on aggressiivista käyttäytymistä, pahan mielen aiheuttamista (tai muiden hauskuuttamista toisen kustannuksella)
toistuvasti, tahallisesti ja niin että se kohdistuu oppilaaseen, joka ei pysty antamaan takaisin. Kiusaaminen on alistussuhde, vallan tai voiman väärinkäyttöä. Kiusaamisen taustalle oletetaan ihmisen luonnollinen aggressiivisuus.

Tässä ohjelmassa kiusaaminen nähdään ryhmäilmiönä. Suomeksi se tarkoittaa, että kiusaamisen taustalla ovat a) sosiaaliset motiivit: halu saada toveruutta, olla yhdessä, saada ihailua ja näkyvyyttä sekä b) minämotiivit kehittää itseään.
Motiivit ovat perusinhimillisiä ja ymmärrettäviä, mutteivat tee kiusaamisesta sallittua.

Toisin kuin on luultu, uusien tutkimusten mukaan kiusaajat eivät ole onnettomia reppanoita. Heidät koetaan suosituiksi luokassa. Heillä on usein oma hovi, jolta he saavat kaipaamaansa ihailua.

Kuka tahansa ei myöskään joudu kiusatuksi samalla todennäköisyydellä. Kiusaaminen kasautuu tutkimusten mukaan aroille, heikoille ja ryhmässä huonossa asemassa oleville (esim. uusille) oppilaille- siis seillaisille, joista kiusaaja saa helpon "näytösvoiton".

Luokan normit vaikuttavat siihen, kuinka yleistä kiusaaminen on. Luokka joko kannustetaa kiusaajaa tai puolustaa kiusattua. KiVa-hankkeessa kiusaamista pyritään estämään ja vähentämään sekä sen seurauksia lieventämään auttamalla lapsia ymmärtämään yleisön ratkaiseva rooli kiusaamisessa. Meidän ei tarvitse muuttaa kiusattuja lapsia toisenlaiseksi (esim. vähemmän ujoiksi). Hankkeessa vaikutetaan sekä kiusaajaan, kiusattuun että luokkatovereihin. KIusaamista vähennetään kun vähennetään kiusaajan siitä saamia sosiaalisia palkkioita.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno ja tärkeä juttu!

Tsemppiä ja jaksamista asian suhteen.

terveisin
ex-koulukiusattu