Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, helmikuuta 21, 2007

Vuosilomalainen VESO- kouluttajana Padasjoella

PADASJOKI on upea kesäkunta. Tuttavistamme Keski-Kuhilla on siellä kesämökki, ja broidikin on useana vuonna vuokrannut mökin viikoksi pariksi Vesijaosta. Talvella tilanne on himmeämpi. Kunnassa asuu 3800 asukasta, ja asukasmäärä on jatkuvasti pienentynyt. 

Palvelurakenneuudistus etenee Päijät-Hämeen vauhdilla kunnissa. Uudistus koskee (kipeästi) myös kouluja. Padasjoen kunnanvaltuusto on kokouksessaan 12.6.2006 päättänyt lakkauttaa loputkin kyläkoulut lukuvuoden 2007-2008 alusta. Ensimmäinen kyläkouluista lakkautettiin jo muutama vuosi sitten. Sivistyslautakunnan puheenjohtajan kanta kyläkouluasiaan on ollut, että kaikki kyläkoulut tulee lakkauttaa vuonna 2007, jolloin kaikenlaiselta kylien väliseltä kateudelta säästyttäisiin. Ei hassummin retoriikan näkökulmasta. Ratkaisu liitetään ylevään yleisesti hyväksyttyyn periaatteeseen: tasa-arvoiseen kohteluun. 

 KYLMÄ tosiasia joka tapauksessa on, että lapsimäärä on rajussa laskussa. Koko kunnassa on ensi syksynä kouluun tulossa 18 ekaluokkalaista. Kyläkoulujen oppilasmäärät olisivat jäämässä alle 20 oppilasta, ja sen kokoisia kouluja ei enää montaa Suomessa ole. Selaisin Kuntaliiton dioja netistä. Kun alakouluja on enää noin 2660, niin korkeintaan 19 oppilaan kouluja on 105. (Eniten -895- on kouluja, joissa oppilaita on 20-49. Auroran kokoisia tai sitä suurempia kouluja on Suomessa vain 323!) Ensi syksynä kaikki Padasjoen 1-6-oppilaat ja opettajat käyvät siis yhtä ja samaa Kullasvuoren koulua. Nettikeskisteluista päätellen yhteen kouluun siirtymiseen liittyy monenlaisia haasteita, eikä pienin niistä ole se, että koululla ei joidenkin väitteiden mukaan riitä asiallisia tiloja kaikille uusille oppilaille.

 SEMMOISEN tilanteeseen minä sitten antamaan muutoskoulutusta kolmen tunnin Vesossa. (Veso tarkoittaa opettajille pakolliseksi säädettyä iltapäiväkoulutusta). No, lähdin siitä lähtökohdasta, että muutostiedon avulla kukin voi joka tapauksessa suojella omaa hyvinvointiaan. Aavistin, että osa porukasta on vielä vahvasti kesken surutyössään. Niin oli. Ilmeisesti tämä Veso oli ensimmäinen tilaisuus, jossa teemaa oikeasti käsiteltiin. Herkkä tilanne, ja minä olen näissä tilanteissa vähän liian koleerikko. Tärkeä tilanne. 

 MATKOIHIN MENI 2,5 tuntia siivuun, joten lomapäivästä tuli ihan täysi työpäivä.

Ei kommentteja: