PUOLIPOTILAAN silmät osuivat torstaiaamulla Hesarin uutiseen " Työssä viihtyminen on romahtanut vuosituhannen vaihteessa". Uutinen perustuu työministeriön keskiviikkona julkaisemaan Työvoima 2025-raporttiin. Sen mukaan palkansaajien näkemykset työnteon mielekkyydestä vuosilta 1998-2006 ovat surullista luettavaa. Vuonna 1998 -2000 noin 5 % koki, että työn mielekkyys on lisääntynyt. Lehdessä kerrotaan, että tyyytyväisyys oli kasvanut koko ajan vuodesta 1994 alkaen. Vuonna 2001 tilanne romahti: noin 9 % ilmoitti, että mielekkyys on vähentynyt. Uusi notkahdus tapahtui vuonna 2004, jolloin jo 22 % oli sitä mieltä, että mielekkyys on vähentynyt. Vuonna 2006 näin ajatteli yhä 15 %.
Hieman kipeillä silmillä on vaikea ymmärtää taulukkoa. Todennäköisesti luvut tarkoittavat erotusta tyytyväiset- tyytymättömät.
Suunta on kuitenkin selvä. Työelämässä on tapahtunut merkittävä laadullinen muutos huonompaan suuntaan. Syiksi arvellaan mm. työelämän joustojen jatkuvaa lisääntymistä ja työntekijän aseman "markkinaehtoistumista". Työministeri tarja Filatovin mielestä asiaan vaikuttaa myös esimiestyön laatu. Samaan suuntaan näkemyksiä vetävät varmasti myös massairtisanomiset.
JOKOHAN työnantajanpuolenkin olisi korkea aika tunnustaa professori Juha Siltalan arvio työelämän huonontumisesta tosiasiaksi. Nyt kun on uskallettu myöntää niinkin ikävä asia kuin ilmastonmuutos sellaiseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti