Kirjoja

Kirjoja

torstaina, helmikuuta 08, 2007

Suomen parhaat työpaikat

TÄMÄN TORSTAI-AAMUN Hesarissa Ulla Ijäs esittää mielipiteensä: " Hyvinvointi työssä ei lisäänny kunto-ohjelmilla." Kirjoitus on ajankohtainen juuri nyt, kun KUNTA 10-tulokset ovat kaikkien espoolaiskoulujenkin luettavissa. Auroran osalta tulokset olivat vallan hyvät, kuten tyähyvinvointihankkeen marraskuun mittauksesta jo saattoi toivoa. Kävimme eilen työpaikkakokouksessa tuloksia läpi.

IJÄS on kiukkuinen julkiselle keskustelulle, jossa vastuu jaksamisesta työssä sälytetään pahimmillaan ainoastaan työntekijälle. Pitää kuntoilla ja laihtua. Firman osuus on antaa liikuntaseteli, leffalippu ja järjestää satunnainen virkistyspäivä.
Kirjoittajan mukaan organisaatioissa kuitenkin luistetaan toiminnan kehittämisestä, johon kuuluu ammattitaidosta huolehtiminen, työyhteisön, työryhmien ja yhteisöllisyyden kehittäminen sekä johdon toimivuuden tarkastelu. Erityisesti Ijäs nostaa Keskiöön hyvän johtamisen, joka mahdollistaa hänestä kaiken muun hyvän toiminnan.

KAIKUPOHJAA väitteelleen kirjoittaja on saanut tutkimuksesta ” Suomen parhaat työpaikat”, joka on julkaistu Optio-lehdessä 2/2007. Tässä tutkimuksessa firmat sjoitettiin järjestykseen henkilöstönäkökulmaa painottaen. Parhaimpien yritysten työntekijät nostivat esiin asioiita, jotka heillä toimivat hyvin ja samalla luovat työhyvinvointia ja työssä viihtymistä. Parhaissa yrityksissa asiat ovat hyvin kolmella tasolla1. organisaation johto-, 2. työyhteisö- ja 3. työntekijätasoilla.

JOHTO ei levitoi parhaissa yrityksissä omassa visio-missiomaailmassaan, vaan käy aktiivista aitoa dialogia työntekijöiden kanssa. Se on kiinnostunut heidän näkemyksistään. Johto on helposti lähestyttävää ja vastaa puheeseen, jonka kuulee. Johto palvelee. Työntekijöihin luotetaan ja heidät sitoutetaan. Johtaminen on ihmislähtöistä.

TYÖYHTEISÖÄ kuvaa yhteisöllisyys. Oma työyhteisö nähdään kuin toisena perheenä. "Perheessä" pyritään parhaaseen, tehdään yhdessä ja autetaan toisia myös työn ulkopuolisissa vaikeuksissa. Ristiriidat ratkotaan aktiivisesti. Me-henki on todellista. Työntekijä on ylpeä kuuluessaaan yhteisöönsä ja kokee sen omanaan. Ihmisen arvon ei perustu vain hänen suorituksiinsa vaan yksilö on arvokas sellaisena kuin hän on.

TYÖNTEKIJÄ kokee oman työnsä mielekkääksi ja tärkeäksi yritykselle ja tuntee, että häneen panostetaan, häneen luotetaan ja häntä arvostetaan.

IJÄS kiinnittää huomiota, että parhaiden yritysten työntekijät eivät puhu liikuntapäivistä.

Ei kommentteja: