Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

lauantaina, syyskuuta 07, 2024

Ensimmäisilla maisteriluokanopettajilla oli kivat 50-vee kemut














Vuonna 1979 Helsingin yliopistossa opiskelunsa aloittaneet ensimmäiset maisteriluokanopettajat pitivät  kurssitapaamisen


kasvatustieteellisen tiedekunnan Minerva-torilla. Syy oli komea: aloituksesta tuli kuluneeksi 45 vuotta (ei 50 vuotta). Kurssin vahvuus oli noin 70, ja paikalle saapui nelisenkymmentä. (Luokanopettajakoulutuksen siirtymisestä yliopistoon tuli kuitenkin kuluneeksi syksyllä 50 vuotta)

Meitä vanhaa opettajankoulutusväkeä oli paikalla kahdeksan, kaksi myös tältä kurssilta: Patrick Scheinin ja Hannu Salmi. Muita olivat Juhani Hytönen, Kari Uusikylä, Heikki Ruismäki, Tor Kronlund, Riitta Jyrhämä sekä Heljä Linnansaari. 

Olipa mukava nähdä  niin monta tuttua naamaa. Osaa sain opettaa Ratakadulla maaliskuussa 1980, kun sijaistin Tor Kronlundia. Muistan hyvin, kun. silloinen apulaisprofessori  Hytönen soitti vuoden alussa ja tarjosi mahdollisuutta hoitaa kuukauden tuota vs. didaktiikan lehtorin pestiä. Vasta vajaat kolme vuotta töissä olleelle nuorelle luokanopettajalla avautui tuolloin pitkä yhteistyösuhde opettajankoulutukseen. Tätä kurssia sain kouluttaa seuraavan kerran kevään 1982 vt.lehtorina-vt. assistenttina ja tuntiopettajana. Ja vielä kolmannen jakson lukuvuonna 1985-86, kun Hytönen tarjosi vuoden assistenttuurin..

Tilaisuuden aluksi nostettiin maljat klassisen juomalaulun tahdissa. Sitten kurssilaiset muistelivat hauskasti ryhmissä opiskeluvuosia annetuista teemoista. Nän musti palaa.

Kari Uusikylä kaiveli keynote.puheessaan näiden kurssilaisten vastauksia 10-vuotisesta tutkimuksestaan, jossa hän selvitti heidän kokemuksiaan uudesta maisterikoulutuksesta ja seurasi heidän kasvuaan akateemisiksi luokanopettajksi. 

Heljä Linnansaari toimi kurssin opiskeluvuosina amanuenssina ja oli ottanut mukaan kurssiohjelmakirjasia.

Riitta Jyrhämälla ja minulla oli meilläkin 15 minuuttia aikaa esitellä OpeUra-tutkimuksen tuloksia: polkua kohti OKL:aa ja  hakeutumisen motiiveita, sekä opeuria, tyytyväisyyttä aikanaan tehtyyn valintaan ja vastauksia siihen, vieläkö valitsisi, jos olisi nyt nuori tämän alan. Vuonna 1979 opintonsa aloittaneet olivat upeasti pysyneer koulualalla. He olivat kyselymme mukaan vielä uransa loppuvaiheessa tosi tyytyväisiä valintaan. Kaikki kyselyyn vastanneet antoivat valinnalle arvosanan 9 tai 10. Myöhemmin aloittaneiden informanttuen vastauksissa oli sitten jo enemmän hajontaa. Ja maccikin saatiin liitettyä yliopiston koneisiin.

Riitta mainosti vielä alumni-kutsua tiedekunnan 50-vuotisjuhliin (Jubilee 50) 9.10. Ratakadulla Vielä ehtii ilmoittautua. 

Kello 17.20 oltiin valmiita pöivälliselle. Tarjolla oli monenlaista houkuttelevaa herkkua, syötävää ja juotavaa, mutta minun oli lähdettävä. Takana oli pitkä työpäivä. Mutta kemut jatkuivat varmasti yhtä hilpeästi klo 22 saakka, jolloin tori oli tyhjennettävä.

Oli hienoa olla mukana. Kurssitapaamisen järjestäjille Heikki Eskolalle ja Pertti Mäkelälle iso kiitos. Hommi toimi hienosti.

Ei kommentteja: