Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

sunnuntaina, syyskuuta 15, 2024

Viikkoraportti 37









(+) Kivaa kun saa olla  kouluvaaru ja yliopisto-opettaja.  (-) Rästejä riittää. Argh!  Eikun selättämään.


 Maanantai 9.9.


H
ieno aurinkoinen päivä. Mutta silmä oli niin tulehtunut, että piti lähteä silmälääkärille.. Tutkittiin, ja resepti kädessä apteekkiin. Matkat bussilla. Onneksi ei ollut työpäivä. Lounaaksi paistettua makkaraa, perunasalaattia ja viimeinen pala sienipiirakaa. Sitten harmaasilmillä huomista luentoa. Klo 17.30 Valtuustoryhmän hybridikokous. Minä kotoa käsin.


Tiistai 10.9.

Lääke tepsii pikkuhiljaa  PED0032 Sitavuoressa klo 10.15- 13.45. Ensimmäistä kertaa Psychologicumin saleissa. Olipa hienot vekottimet (Vuosi siitten tavalliset flapit ovat luokista kokonaan kadonneet). Onneksi vaksi osasi opastaa käyttöä.Otimme haltuun yleisen ainedidaktiikan hienouksia. Tosi nasta päivä pienen innokkaan ryhmän kanssa. 

Sitten hain Rikun ja kävimme Torossa ostamassa mukaan  Oskari-klassikot. Maistui. Ja jäi huomisellekin. Päikkärit. Klo 18 vespalla 
seurakuntaneuvoston kokoukseen Suvelan kappelille. Hienoa vaikeiden asioiden prosessointia.

Keskiviikko 11.9.

Kouluvaaripäivä klo 8.15- 13.30. Satoi. Pakko mennä autolla. Päivälliseksi loput oskareista. 
Illalla oli lautakunnan etäkokous. Lyhyt lista ja nopea kokous.  Päivän loppuun mielenkiintoisen erilainen Netflix-mirhasarja: "Täydellinen pari".  Ja mikä loppu. 

Torstai 12.9.

Lääke silmään ja autolla (kamaa mm. soitin oli niin paljon)  kohti Helsinkiä. PED0032:ssa vuorossa ryhmäistunto, jossa hiottiin 10 minuutin opetustuokioiden suunnittelua. Pidin "mallituokion"  kaanon-laulusta. Säestin ukulelella. Nyt myös äänitettiin esitys  ja kuunneltiin se. Marju kyytiin ja kauppaan. Otettiin mukaan Papan pizzat.

Norppa on Nizzassa loppuviikon.


 Perjantai 13.9.

Perjantai ja 13 .päivä. Hui. Onneksi kokovapaapäivä. Alustavasti ensi viikon PED0032 suunnittelua. To do-korttien foliointia (hulluttelu virkistää). Pitkästä aikaa  Jumboon ja vaateostoksillekin. Mukaan  maiskis sweetchili-patonki. Päivälliseksi lohta, perunoita ja hyvää kastiketta.

 Lauantai 14.9.

Kyllä kai se on uskottava. On syksy. Lohduttaa vähän, että jouluun on vain 100 päivää :-).Valtuustoryhmän seminaari klo 9-16 Radison Blu Espoossa. Parkkipaikkoja.  Siellä lounas: Sienikeittoa ja kanaa pippurkastikkella. Hyvää keskustelua. Tapiolan kautta kotiin. Perinneseuran paperitöitä. Ja vielä ennen unia "Elämäni biisi".


Sunnuntai 15.9.


Harmaa päivä. Periaatteessa lepopäivä. Käytännössä upea päivää hoitaa rästejä. PED0032 ohjausta. Ja dioja. SyysMattiin (mm.Paku). Avustusanomuksen etenemisen paapomista. Vaaliohjelma  kokoamista. Lounaaksi niin herkullista lihapataa. Ja ennen unia vielä "Tanssi tähtien kanssa". Hyvä päivä. Hyvä(ä) yö(tä) :-)

lauantaina, syyskuuta 14, 2024

Valtuustoryhmän ja kunnallisjärjestön hallituksen syysseminaari 14.9.


Espoon demarien valtuustoryhmän ja kunnallisjärjestön hallituksen syysseminaari järjestettiin tänään lauantaina 14.9.  Otaniemessä klo 9- 16.  

Aamupäivällä kokoontui valtuustoryhmä ja  iltapäivällä mukaan tuli myös kunnallisjärjestön hallitusta.

Edessä on vielä tämän vanhan valtuustoryhmän viimeinen  kausi. Ja luvassa isoja juttuja. Valtaan uusi  kaupunginjohtaja. Kenen taakse demarit menevät?   Tuleeko Länsirata? Haluammeko sitä?  Edessä on marraskuussa tiukat budjettineuvttelut. Mitkä ovat omat kärkemme? Millaisella vaaliohjelmalla etenemme?

Keskustelua veti oma kansanedustajamme Helena Marttila. Upeaa pohdintaa. Mutta ei sen helmistä  sen enempää, ettei valu vääriinb korviin.

ILTAPÄIVÄN keskusteluja veti kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maria Rajala. Hyvin veti hänkin. Kävimme läpi kauden 2021-2015 vaaliohjelmaa,  ja maistelimme millaisia konkreetteja  tavoitteita demarit lähtevät  tavoittelemaan kaudelle 2025-2029, jolloin moni asia muuttuu. Sote on jo alueilla. Hytelle tullee jokin poliittinen organisaatio. Työllistämisasita siirtyvät kunnille. Kirjoitin ajatuksiamme ylös kynä sauhuten.

On syksy, ja taudit jyllääväät. Moni joutui perumaan osallistumisena. Harmi. Mutta kuten joku leikkisästi sanoi: laatu joskus korvaa määrän :-)

perjantaina, syyskuuta 13, 2024

OKM pyytää mukaan kehittämään peruskoulua









Kuten tiedertään Orpon hallituksen ohjelmaa. kuuluu peruskoulun tulevaisuustyö. Asiantuntijoiksi kutsutut ovat jo pitäneet  kokouksiaan. Nyt Opetus- ja kulttuuriministeriön Peruskoulun tulevaisuustyö –hanke on avannut verkkoaivoriihen peruskoulun kehittämiseksi. Se on avoin kaikille. Ministeri haluaa kuulla  tavallistenkin ihmisten mielipiteitä.

Teknisesti kyseessä on verkkokysely. Sen  toteuttaa Fountain Park. Kysely on auki syyskuun loppuun saakka. Tässä linkki: 

https://okm.fi/etusivu

KYSYMYKSIÄ  on sopiva määrä. Tyyliin: Millainen on maailman paras peruskoulu vuonna 2045? Miten sitä pitäisi kehittää?  Mitä on tärkeää oppia. Kuinka kehittää kodin ja koulun yhteistyötä? Harrastustoiminta? Kuinka saada yhteisöjä mukaan?  Miten lisätä hyvinvointia? Millaisia taitoja tarvitaan tulevaisuudella? Mitä itse olisin valmis tekemään?

ITSE VASTASIN, että suomalainen peruskoulu on upea. Sen perusarvot: vapaus ja tasa-arvo ovat siinä parasta. Ja  upeat opettajat ja akateeminen opettajankoulutus. Korkeatasoinen oppimateriaali. Siellä tehdään joka päivä ihmeitä. Mutta huikeassa maailman muutosvauhdissa sen on ollut vaikea pysyä. Erityisesti kun kuilu koulutuslupauksen ja käytössä olevien resurssien välillä on koko ajan syventynyt.

Yhteisöllisyydelle ei ole riittävästi tilaa. Meiltä puuttuu kokonaan teinididaktiikka ja sen pohdinta, miten opetusta kehitetään niin, että siinä on murrosikäisen mielestä järkeä. Koulujen rahoitus on myös ongelma.

Kodin ja koulun yhteistyötä tarvitaan. Siksi olisi avattava ovet molempiin suuntiin. Koulu  yrittää selvitä yksin sankarimaisesti. Ihan turhaan.  Koulujen ympärillä olisi kuitenkin koko Suomi ja tarjolla kaikki sen osaaminen.  Vanhempia ja isovanhempia on monta miljoonaa. Yhdessä meitä on koko Suomi. Tuon massan apu olisi lähes rajaton lisäresurssi koululle. Jos se vain kelpaisi ja jos sille olisi selkeät avunannon rakenteet.

Jotta jokainen saisi kasvaa täyteen mittaansa pitäisi opettaa monet luku- ja kirjoitustaidot, ydintiedot ja -taidot kaikissa aineissa. Sekä taidot luoda ja oppia uutta. Taito kasvaa omaksi itseksi ja yhteiskunnan jäseneksi. Oman intohimon löytäminen (harrastukset). Tilaa myös niille asioille, joita koulua käyvät haluavat oppia.Tilaa harrastuksille. Viittasin TIPiin: 2000-luvun alussa ns. Turvallisen iltapäivän kokeilussa Espoon Auroran koululla avattiin koulupäivää harrastutoiminnalle, jota järjestivät eri tahot. 

Hyvinvointia lisättäisiiin panostamalla pysyvien opetusryhmien  ja koulujen yhteisöllisyyteen. Pitämällä oppilaitosten koot optimaalisima. Luomalla  koulupäivään aikaa  opetusryhmien omille intohimoille (vrt. D.W. Washburnen  Winnetka-plan) ja kasvukeskusteluille

Tulevaisuudessa tarvitaan taitoa oppia ja ymmärää oppimista. Taitoa oppia yhdessä monin eri tavoin. Taitoa ratkaista oikeita ongelmia. NPDL-hankeesta voisi ottaa oppia.

OMIA IDEOITA  pyydettiin myös konkretisoimaan: Koulupäivään uusi rakenne. Esim. jo keskelle päivää mahdollisuuksi liittyä intohimoryhmiin Tarjoamalla myös maksullisia harrastusmahdollisuulksia  turvallisessa ympäristössä päiväsaikaan ilma, että lapsia tarvitsee aina kuljettaa. 

MIHIN ITSE OLISIN VALMIS?  Jakamaan omaa osaamistani tuleville opettajille (olen tehnyt sitä vuodesta 1979 ja teen yhä).

PYÖRÄ

Kun on kertonut omia ideoitaan, vastaaja siirretään eräänlaiseen tikkatauluun/pyörään. Hänelle esitetään toisten vastaajien ehdotuksia, ja pyydetään sjoittamaan niitä  tärkeysasteikolle.  Itse sain sijoittaa noin  20 ideaa. Mm. tällaisia:Vaati paljon koordinointia, ohjausta ja vuorovaikutuksellista suunnittelua... Panostusta kiinteistöjen kuntoon ja mm. turvallisuuteen. Ideoiden jakoa...

Vielä lopuksi kysyttiin: 

MIKÄ olisi mielestäsi paras motto tai tunnuslause tulevaisuuden peruskoululle?

Vastasin: 

Peruskoulu,  jossa jokainen, ihan jokainen, saa  kasvaa täyteen mittaansa.


keskiviikkona, syyskuuta 11, 2024

Kouluvaarin terveisiä 10.9.2024


  










 T ällä viikolla pääsikin taas   kouluvaarihommiin. Pakko oli tulla autolla,  kun satoi ihan riittävästl.





Koulupäivä alkoi kello 8.15 ja päättyi klo 13.30. Touhua riitti.

Tänään oli iltapäivällä matikan koe, ja eka aamutunti käytettiin treenaamiseen. Osalle vähennyslaskut, joissa joudutaan lainmaan jopa kahden numeron yli olivat vielä vaikeita. 

Musiikkitunnilla jatkettiin  4b:ssä  soittotaidon jakso. Luokka oli treenannut Tuomaksen musiikkivideoiden avulla hauskan simppeliä sovitusta nokkiksille. Niin komeasti meni. Kuuntelimme myös saamelaista musiikkia. Se herätti upeasti rauhallisuuden tunteita.

Kertasimme vielä nuottien tunnistamista.  Jatkamme vielä opettelua.  Yritän itse keksiä nuottiviivastolle jonkin tarinan. Tärkeät asiat tallennettiin vihkoon.




Sade oli loppunut. Raikas happi teki hyvää. Maikkojen palapeli edistyy tasaista vauhtia. Työvuorossa oli nyt yksi koulumummi.

Suomen tunnilla harjoiteltiin niin tärkeäksi viime aikoina todettua lukutaitoa. Kirjan mainioita kappaletta luettiin pienissä ryhmissä ääneen.



Espoo Catering päivittää aika ajoin lounaslistaa. Tänään uutena  annoksena oli Kirjolohi-perunasosepaistos. Tosi maiskis salaatilla.

Kun masu oli täynnä luokkaan taukoilemaan hetkeksi

 



Sitten alkoi kielten tunti. Ihailin edelleen 2020-luvun digitaalista materiaalia. Lauluja. Aitoa ääntämismallia. Ääntämistä harjoiteltiin perinpohjin. 






Tauko keskellä päivää tekee kutaa niin aikuisille kuin lapsille. Noora-opettaja lähti vetämään teatterikerhoa. Kurkkasi lasin takaa. Tulevia näyttelijöitä oli tosi paljon.


 

Päivän viimeiselle tunnilla oli matikankoe. Meitä aikuisia oli valvomassa kolme. Hienosti keskittyivät ja tekivät parhaansa. Osa pääsi kokeen jälkeen kotiin, osa jatkoi tuntia. 

Että oikein kiva koulupäivä. Illalla on kasvun ja oppimisen lautakunnan kokous, mutta asialista on sanoisinko tekninen. Homma toimii täällä Aurorassa vallan mainiosti, eikä kriittinenkään silmä huomannut mitään erityisiä murheita. Rexi on läsnä, joustaa  ja välittää välittämistä. Ja porukka jelppaa toisiaan. Tullee siis hyvä syksy.

Kiitoksia taas auroralaisille ja 4B-luokalle mukavas-ta koulupäivästä.  Nähdään taas ensi viikolla. 

maanantaina, syyskuuta 09, 2024

Upea kesä 2024












Onpa ollut ihana kesä, ja se näyttää jatkuvan kalenterista piittaamatta. Sitä kelpaa muistella., kun syyssateet alkavat:

Aforismeja (pitkästä aikaa uusia). Aikamatkoja vanhoihin papereihin. Bloggausta (jopa lukijoitakin). Ei yhtään hautajaisia (Yes). Eläkkeelle tanssittaminen. Hautojen hyvää hoitoa. HesaCup. Huijariviestejä riitti (en mennyt lankaan). Hyvää ruokaa (kotigourmen lisöksi herkkua mm. Rhodoksella, Jumbon kiinalaisessa ja Helsingissä kalakeiitoa Hakaniemessä ja  Kampissa). Kaupunkikävelyä puolison kanssa  eväät mukana.. Keikka (OKL). Kirjojen puffausta blogissa .Konserttikokemus (upea Selkie).  Kouluvaaripäiviä. "Kuolinsiivousta". Kyläreissuja. Leffoja (upea Back to Blac - Amy). Lepoa. Lo-50 vee-projektia köyntiin. Mersu lopulta kuntoon.  Mökkiretkiä tärkeiden kavereden luo. Nokkahuilun opettelua. Oittaalla uintia ja jätskiä.. OKL-kurssimme 74-77 oma kirja. Omaa aikaa. Oman isän kirjasta.  Parkkisakkoja. Pikkuäijien kanssa öitä taidetta ja urheiluhetkiä. Politiikkaa (jopa valtuuston salissa taas). Päätösglögit Tapsan kanssa. Rhodoksen ja Tallinnan reissut. Sampon kanssa innostumassa elämönkertoihin.  Saunassa. Taidenäyttelyissä. TV-sarjoja (hyviä ja vielä parempia). Uusia sukulaisia. Vaalitpimi-kunnassa. Vespan ylösnousemus kahden kesäseisonnon jälkeen. 

Kiitos,kesä 2024

lauantaina, syyskuuta 07, 2024

Ensimmäisilla maisteriluokanopettajilla oli kivat 50-vee kemut














Vuonna 1979 Helsingin yliopistossa opiskelunsa aloittaneet ensimmäiset maisteriluokanopettajat pitivät  kurssitapaamisen


kasvatustieteellisen tiedekunnan Minerva-torilla. Syy oli komea: aloituksesta tuli kuluneeksi 45 vuotta (ei 50 vuotta). Kurssin vahvuus oli noin 70, ja paikalle saapui nelisenkymmentä. (Luokanopettajakoulutuksen siirtymisestä yliopistoon tuli kuitenkin kuluneeksi syksyllä 50 vuotta)

Meitä vanhaa opettajankoulutusväkeä oli paikalla kahdeksan, kaksi myös tältä kurssilta: Patrick Scheinin ja Hannu Salmi. Muita olivat Juhani Hytönen, Kari Uusikylä, Heikki Ruismäki, Tor Kronlund, Riitta Jyrhämä sekä Heljä Linnansaari. 

Olipa mukava nähdä  niin monta tuttua naamaa. Osaa sain opettaa Ratakadulla maaliskuussa 1980, kun sijaistin Tor Kronlundia. Muistan hyvin, kun. silloinen apulaisprofessori  Hytönen soitti vuoden alussa ja tarjosi mahdollisuutta hoitaa kuukauden tuota vs. didaktiikan lehtorin pestiä. Vasta vajaat kolme vuotta töissä olleelle nuorelle luokanopettajalla avautui tuolloin pitkä yhteistyösuhde opettajankoulutukseen. Tätä kurssia sain kouluttaa seuraavan kerran kevään 1982 vt.lehtorina-vt. assistenttina ja tuntiopettajana. Ja vielä kolmannen jakson lukuvuonna 1985-86, kun Hytönen tarjosi vuoden assistenttuurin..

Tilaisuuden aluksi nostettiin maljat klassisen juomalaulun tahdissa. Sitten kurssilaiset muistelivat hauskasti ryhmissä opiskeluvuosia annetuista teemoista. Nän musti palaa.

Kari Uusikylä kaiveli keynote.puheessaan näiden kurssilaisten vastauksia 10-vuotisesta tutkimuksestaan, jossa hän selvitti heidän kokemuksiaan uudesta maisterikoulutuksesta ja seurasi heidän kasvuaan akateemisiksi luokanopettajksi. 

Heljä Linnansaari toimi kurssin opiskeluvuosina amanuenssina ja oli ottanut mukaan kurssiohjelmakirjasia.

Riitta Jyrhämälla ja minulla oli meilläkin 15 minuuttia aikaa esitellä OpeUra-tutkimuksen tuloksia: polkua kohti OKL:aa ja  hakeutumisen motiiveita, sekä opeuria, tyytyväisyyttä aikanaan tehtyyn valintaan ja vastauksia siihen, vieläkö valitsisi, jos olisi nyt nuori tämän alan. Vuonna 1979 opintonsa aloittaneet olivat upeasti pysyneer koulualalla. He olivat kyselymme mukaan vielä uransa loppuvaiheessa tosi tyytyväisiä valintaan. Kaikki kyselyyn vastanneet antoivat valinnalle arvosanan 9 tai 10. Myöhemmin aloittaneiden informanttuen vastauksissa oli sitten jo enemmän hajontaa. Ja maccikin saatiin liitettyä yliopiston koneisiin.

Riitta mainosti vielä alumni-kutsua tiedekunnan 50-vuotisjuhliin (Jubilee 50) 9.10. Ratakadulla Vielä ehtii ilmoittautua. 

Kello 17.20 oltiin valmiita pöivälliselle. Tarjolla oli monenlaista houkuttelevaa herkkua, syötävää ja juotavaa, mutta minun oli lähdettävä. Takana oli pitkä työpäivä. Mutta kemut jatkuivat varmasti yhtä hilpeästi klo 22 saakka, jolloin tori oli tyhjennettävä.

Oli hienoa olla mukana. Kurssitapaamisen järjestäjille Heikki Eskolalle ja Pertti Mäkelälle iso kiitos. Hommi toimi hienosti.

torstaina, syyskuuta 05, 2024

Kohti kuntavaaleja













Kuntavaalit käydään 13.4. 2025. Aikaa on siis 7,5 kuukautta.

Espoon demarit ovat jo aloittaneet vaalien pohjustustyöt. Keskeinen  työkohde on kuntatason vaaliohjelma. Sitä työstetään demariarvoihin sopivalla tavalla tarjoamalla mahdollisimman monelle mahdollisuus esittää asioita, joita demarien tulisi sinnikkäästi ajaa seuraavan vaalikauden aikana ja erityisesti omalla vastuu-/kotialueellaan.

Aineistoa kerätään parhaillaan kaikilta Espoon demari-luottamushenkilöitä. Lisäksi haluamme kuulla myös osastojamme. Ensimmäisen keskustelutilaisuuden järjesti eilen Matinkylän osasto. Juoksuttajana oli kunnallisjärjestön puheenjohtaja Maria Outinen. Keynote-puhujana oli Matinkylän osaston oma kansanedustaja Helena Marttila. Hän piti todella innostavan poliittisen ajankohtais-katsauksen. Ja sen jälkeen kerättiin yhdessä ajatuksia sekä vaaliohjelmaan että vaalitapahtumiin.  Upeaa keskustelua. Hyviä ideoita. Pidetään niistä vielä suu supussa:-) 

Kiitos Matinkylä. Seuraavat tapahtumat julkistetaan pian.

maanantaina, syyskuuta 02, 2024

Viikkoraportti 36

 









(+) Touhuviikko. Pojat hoidossa. Nastaa yliopisto-opettajana. Intiaanikesä (-) Kokouksten vauhti pian kiihtyy.

 Maanantai 2.9.

U
kki. heitti pojat kouluun pika-aamiaisen jälkeen.  Sitten  oma aamupala ja takaisin sänkyyn.  Hommia. Kestävän kehityksen ohjaus-ryhmä osallistuu Espoon kaupungin poikkihallinnollisten kehitysohjelmien yhteiseen tilaisuuteen Dipolissa klo 15 alkaen. Siksi piti heittää Marju Kurttilaan poikia hoitamaan.  

Ja ukki ajeli Otaniemeen. Teemana on ohjelmatyön vaikuttavuus ja arviointi. Tilaisuuden jälkeen ohjausryhmälla oli vielä oma kokous klo   18-19. Hyvää keskustelua. Kiitokseksi parkkisakot Sieltä sitten Kurttilaan ja porukka Mimmilään iltapalalle ja -sadulle.


Päivän Ylläri:
Clips-ohjelmalla voi tehdä vänkiä juttuja valokuvillekin .


Tiistai 3.9.

Aikainen aamu. Pojat sumussa kouluun. Sitten uppoutumista didaktiikkaan. Luentodiat valmiiksi. Ja melkein perjantain ryhmäkerrankin. Kauniaisten intialaisesta kanaa. Illalla 3. kautta sarjasta Paratiisi.

Keskiviikko 4.9.

Julkisilla taas Helsinkiin. PED0032. Toinen luentokerta (4t) klo 10.15-13.45. Ja julkisesti kotiin. Hetki siellä ja sitten...

Klo 17  kunnallisjärjestön tilaisuuteen Isossa Omenassa. Kokoamme dataa kuntavaaliohjelmaan.

Torstai 5.9.

Huikea kesäilma. Ihanasti aikaa hoitaa hommia.Huomenna luvassa aika haipakkaa. Mm. 10 minuutin pikaluento illansuussa. Sitä ennen parturissa.  Marjut piti vapaapäivää. Hain talteen Haukilahdesta.


 Perjantai 6.9.

Kesä senkun jatkuu. Bussijunalla Helsinkiin: PED0032. Toinen ryhmäkerta (4t).  Heti ei päässyt kotiin, sillä  klo 16 alkoi Lo-kurssin 79 tapaaminen. Ensimmäiset maisteriopettajat. Junabussilla kotiin. Katsottiin loppuun  Paratiisi-sarjan 3. kausi.

 Lauantai 7.9.

Taas niin hieno päivä. Ensi viikon luento kasaan. Päivälliseksi Marjun tekemiä sieni- ja puolukkapiirakoita. Iltaan toi hyvää mieltä mainio musiikin arvoa nostava viihdesarja.

Sunnuntai 8.9.


Niin kaunis päivä. Syyskuun hellepäivien huippua. Ihanasti aikaa. Siivosin mail-määrää. Lounaaksi tosi hyvää sienipiirakkaa ja mm. kotitekoista perunasalaattia.  Oikea silmä on tulipunainen. Argh.  Käytiin viemässä vettä  janoisille kukille hautausmalle. Naputtelua. Valmistautumista seuraaviin viikkoihin. Luvassa on opetusta ja kokouksia.

sunnuntaina, syyskuuta 01, 2024

Viikkoraportti 35










(+) Touhuviikko. Torstaina taas yliopisto-opettajana. Maiskis (-) Kokouksia ja probonoa alkaa olla viikkoa kohti riittävästi.

 Maanantai 26.8.


P
uolipilvistä. Purin mailia ja löysin Jonten editoiman videon vuosilta 2002-2003 kahdesta  retkestä Kreikkaan.  Sukulaisen tapaaminen hautausmaalla klo 15. Meistä vanhoista sukulaisista paikalla minä, Lauri ja Piia. Sitten kiireesti klo 17 Viestinnän-toimikunnan kokoukseen. Kotiin klo 19.

Tiistai 27.8.

E
läkeläisaamu. Hitaasti päivään. Ajeltiin taas Helsinkiin. Kävin Siltavuorenpenkereellä tsekkaamassa luentoluokan koneet. Sain Macin näkymään. Ääntä en saanut vielä kuu-lumaan. Iltapäivällä perinne-seuran etäkokous. Pitkä lista ja paljon tuli hoidettavia asioita.

Keskiviikko 28.8.
K
ouluvaaripäivä klo 8.15- 13.30. Tietysti Vespalla. Lounaaksi aasialaista kanaa curryllä. "Turvallisesti koulussa"-etätilaisuus klo 17-18 ja heti perää. Kunnallisjärjestön hallituksen hallinnollinen (etä)kokous klo 18.

Torstai 29.8.

Syksyn eka keikka Siltavuoressa. Aikaisin bussijunalla Klo 10-14 Ainedidaktikkaa. Oli kivaa. Sitten Marjun kanssa lounaalle. Minä säin lihaa ja Marju kalaa. Hieno ilma. Ja sitten kotiin.

 Perjantai 30.8.

K
ävikin niin, että tälle viikolle osui jo toinen kouluvaaripäivä. Kiva päivä. Sitten Marjun kanssa "nostalgiaretkelle" Myyrmanniin. Paljon on muuttunut. Mutta tyhjiä huoneistoja en huomannut

 Lauantai 31.8.

Puolipilvinen päivä kuumeni iltaa kohden. Naputtelua, mm.  PED0032 varten. Iltapäivällä EMMaan mielenkiintoiseen Tschabalala Selfin näyttelyyn.
Ja "nostalgiaretkelle" Heikintorille. On se aika tyhjä ja kurjassa kunnossa. Lido taitaa olla paikan paras myymälä. Mukaan tarttui pikkulautasia. 1€/kpl.
Kotona päivälliseksi uuniperunaa maiskistäytteillä

....................... 

Sunnuntai 1.9.

S
e on sitten syyskuu. Uuniperunaa riitti vielä. PED0032 materiaalin kokoamista. Pojat  hoitoon  sunnuntai-iltapäivästä   tiistai-aamuun. Miltonin kanssa liikkumassa (Ukki vain turvamiehenä). Teon kanssa shakkia. Teo voitti taas. Päivälliseksi rakettispaghettia. Iltaluku. Ja Krooh.