Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, elokuuta 02, 2023

Takaisin kouluun. Jännittääkö syksy?










Sitä eletään nyt sitten elokuuta. Vuosien varrella koulujen aloitusaikaa on hinattu yhä aikaisemmaksi. Seuraava lukuvuosi alkaa Espoossa jo ensi viikolla, ja useissa kouluissa opetushenkilökunnan  osalta jo ensi  tiistaina. Eli on aika taas vaihtaa moodia, kaivaa esiin salasanat jne. 

Jännää, ehkä vähän pelottavaakin pohtia, millainen lukuvuodesta 2023-24 lopulta tulee, Hallitus on vaihtunut, eikä uusi ainakaan vielä kaatunut. Jos nyt tiedossa olevalla hallitusohjelmalla mennään, niin lukuvuodesta tullee - kuten OAJ:n tämän aamun Mediatilaisuudessa todettiin- kovin kaksijakoinen. Luvassa on sekä lisää rahaa itse opetukseen  että leikkauksia valtionapuihin kunnille.  Kuva kirkastuu hallituksen budjettineuvotteluissa, jotka yleensä ajoittuvat elo/syyskuun taitteeseen. Jos   leikkaukset  kuntien valtionavustuksiin vuoden 2024 budjetissa ovat kuvatun/äänestäjille kuvatun suuruisia, ne tultaneen huomioimaan jo ennakkoon syksyn määrärahojen käyttöä koskevissa ohjeissa.

Puheenjohtaja Murron mukaan edessä voi olla pahimmillaan pakkolomautuksia jopa koulutyön keskeytyksiä. Huh.

Syksyä ei kuitenkaan kannata aloittaa tuhkaa heittelemällä. Tehdään kukin omalla tontillamme töitä, että koulujen laadukas työ turvataan: opetushenkilöstö kovalla ammattitaidollaan, edunvalvojat tarkoilla silmillään ja henkilökunnan oikeuksista kaksi käsin kiinni pitämällä. Ja poliitikot arvojensa takana seisten. Espoon valtuusto kokoontuu jo 14.8. ja kasvun ja oppimisen lautakunta 23.8.  

 

Ei kommentteja: