Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, elokuuta 26, 2023

R.I.P. Kaija Kuivanen




R.I.P Kaija
Suru-uutinen  kosketti tänään. Syvään. Auroran koulun  pitkäaikainen luokanopettaja, KM  Kaija Kuivanen on nukkunut tänä aamuna  pois vaikean taudin uuvuttamana.

Kaija  ehti opettaa lippajärveläislapsia 35 vuoden ajan (mammalomat mukaan lukien). Minulla oli ilo  olla hänen rehtorinsa neljännesvuosisadan 1989- 2014. Itse asiassa tunsimme toisemme vielä kauempaakin.  Olin  saanut ollut Kaijan yksi kouluttajista OKL:ssa. Ja Kaija taas oli opettajana valitsemassa minua rehtoriksi Auroraan keväällä 1989. (Tuolloin opettajia kuultiin ja he kuulustelivat hakijoita :-).

Kaijan ura Auroran koulussa oli paitsi pitkä myös hieno. Hän oli upea malli omaan kylään ja omaan työyhteisöön sitoutuvasta opettajasta. Se syventää opettajuutta teknisestä  taitavasta oppituntien pitästä koti aitoa ja syväksi yhteisöllisesta kasvattajuutta.

Yhteisiin vuosiimme  mahtui  huikea 1990-luku, jolloin - varsinkin aluksi- rahaa riitti.  Suomessa todella luotettiin tuolloin  opettajiin. Kaikkea sai kokeilla. Ja mehän kokeiltiin.  Parhaimmillaan opettajilla oli yli 30 omaa kehittämishanketta. Keksimme jopa omia oppiaineita. 

Niihin vuosiin mahtui myös taloudellisesti haastavia aikoja. Suomessa ajauduttin  90-luvun alussa ennenkokemattomaan lamaan. Raha ei riittänyt enää mihinkään. Silloin tarvittiin todella Team-Auroran sisukkuutta, luovuutta ja innovatiivisuutta- jonka keskeisiä  voimia Kaija oli.


2000-luvulla Aurorankin kansainvälistyminen kiihtyi. Pisa-tulokset toivat vieraita ovista ja ikkunoista. Olimme mukana useissa kansain-välisissä hankkeissa, niistä yksi kiinnostavimpia oli Tulevaisuuskasvatus: Futures. Siinä Kaija oli keskeisiä toimijoita. 

KUVA: Kaijan johdolla istutetaan puuta koulun pihaan

Saimme luvan - mm. Susanna Lehden aloitteesta - perustaa ryhmäintegraatioluokkia- joissa kehitysvammaisen lapset saivat käydä koulua yhdessä tavisten kanssa. Niitä oli meillä oli kaksi, ja toista veti Kaija taitavien koulunkäynti-avustajiensa kanssa kuuden vuoden ajan 2007-2013. 

Aurora oli noihin aikoihin yksi Espoon oppimis-keskuksista, ja Kaija yksi niitä opettajiamme, jotka jakoivat osaamistaan muiden koulujen opettajille.


Kaija oli myös yksi Auroran koulun esteettisen eheyttämisen-pedagogogiikan avainhahmoja erityisesti vuosikymmenien mittaisessa koko koulun näytelmä-hankkeessa. Siinä hän yhdessä mm. Uma Jutilan, Mirja-Riikka Kilposen ja Katri Schirayn kanssa loi näytelmille ja elokuville uskomattoman upeat musiikkimaisemat valtavine kuoroineen ja opettajista ja oppilaista koostuvine bändeineen. Onneksi monista niistä on  jäljellä DVD-tallenteet. 

KUVA: Prinsessa Ruusunen-elokuvaan äänitetään musiikkia bändikämpässä-

Kaija oli myös useaan kertaa  koulun johtoryhmän jäsen ja kantoi senkin vastuun esimerkillisesti. 

Viulullaan hän kohotti henkilökunnan kahvituokiot yhdessä pikkuorkestereiden kanssa  ihaniin tunnelmiin oli sitten joulu ja toukokuun loppu.




Kevään 2022 Espoon perinneseuran Espoo 50-vuotta kaupunkina hanke oli viimeinen yhteinen projektimme. Kaijan luokan oppilaat keräsivät arvokkaita vanhoja  muistoja Lippajärveltä. 

Kaija jäi eläkkelle samana keväänä  Vakavaa sairautta oli jo hoidettu, ja meillä kaikilla oli vahva toivo toipumisesta. 

Syksyllä 2022  Kaija kävi moikkaamassa omaa luokkaansa ja koulun väkeä. Minullakin oli kouluvaarina ilo tavata hänet niin iloisena ja aktiivisena. Lokakuussa hän auttoi minua  muistoillaan sähköpostikirjeellä  ryhmäintegraatio-kokeilusta, kun olin saanut kutsun pitää siitä pieni luento keväällä 2023.  Ja jos oikein muistan, vielä toukokuussa hän oli katsomassa upeaa Peter Pan esitystä. 

Suru-uutinen 25.8  tuli  yllätyksenä.

Kevään 2022 eläkkeelle jäänistilaisuudessa uudessa Aurorassa Kaija piti  koskettavan  puheen. 

Hän halusi jakaa omia hyväksi kokemiaan ideoita työtä Aurorassa  jatkaville.  Hän kertoi aikanaan voimaantuneensa mm. Jukka Sarpilan opettamasta KISS- ideologiasta (Keep It Simple, Stupid). Oli uskallettava karsia ja keskittyä. Ja  Pekka Leinosen OPS-tiivistyksestä kolmeen kirjaimeen TTT (oppilaalla on 3 roolia: tutkija, toimittaja ja taiteilija). Niihin tiivistyi  opetussuunnitelman keskeinen message. 

Kaija korosti opettajien yhteisen tekemisen merkittävyyttä - jonka avulla voi myös paikata omia osaamisaukkoja ja jaksaa paljon paremmin.

Niin viisaita sanoja Kaijalta, täyden kympin meidän Kaijalta.

R.I.P. Syvä osanotto kaikille Kaijan läheisille

Martti

 

Ei kommentteja: