Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, lokakuuta 09, 2016

Terveisiä Itämereltä!

KOTONA taas. Takana jälleen kerran antoisia keskusteluja espoolaisten opettajien, suomenkielisen opetuksen tulosyksikön johdon ja eri puolueiden edustajien kesken.  Opetuslautakunnasta mukana laivalla olivat kokoomuksen Sanna Lauslahti, Jarmo Niemilä, Tiina Thure-Toivanen  ja HenrikVuornos. Vihreitä edusti Antti Kainulainen. Valtuustosta paikalla oli kaksi entistä rehtoria: minä ja Jukka Karhula (vas.) sekä Kurt Byman (sit.)

Luentojen ja tapaamisten lisäksi matkaan mahtui myös naurua,  hyvää ruokaa ja  jopa teatterinautintoja.

Murheenaiheita

KAHDESSA lukuvuodessa, jotka olen ollut pois koulun arjesta, moni ikävä asia näyttää olevan edelleen ajankohtainen. Mm. näissä riittäisi korjattava: asiakirjatyö, avustajien liian pieni määrä, rakennusvalvonnan puutteet, sisäilmaongelmat....

Kaksi asiaa on aihetta nostaa tässä vielä erikseen tikkuun:

(1) Tietotekniikka ei vieläkän  toimi, ja korjaustyöt on silputtu  järjettömiksi Käytännössä opettajat joutuvat itse teknikoiksi.

(2) Yhtiöitetty kiinteistönhoito lähettää käsittämättömiä laskuja. Opettajan  nimikyltin saaminen luokanoveen on maksanut 1000 € !!!!

NÄIDEN tuttujen seikkojen lisäksi murhelista on jos mahdollista vieläkin kasvanut. Kuulimme kuinka opettajia huolestuttaa suunnitelmat purkaa hienosti toimineita esiopetusrakenteita erityisesti valmistavan opetuksen osalta.

OAJ:n työolobarometrin mukaan opettajien työaika karkaa käsistä.

Oppilaiden tukeen liittyvä dokumentointi on raskasta, ja varsinkin nuoret opettajat uupuvat ja kokevat oman työnsä hallinnan puutetta.

Uudessa opsissa erityisesti käsityön opetusta koskevat ratkaisut koettiin huonoiksi. Kädentaitajat katoavat!

REHTORIJAOSTO nosti esiin syvän huolensa sukon toimintakulttuurin muuttumisesta luottamuksen kulttuurista käskyttämiseksi. Rehtorit  kokivat, ettei heitä kuulla eikä heiltä kysytä. Yhteyttä ei saa ottaa kuin omaan aluepäällikköön. Rehtorit kaipaisivat enemmän yhteisiä tapaamisia.

SISÄILMAONGELMISTA kärsivien koulujen lista kasvaa pian pitelemättömäksi.

Ilon pilkahduksia

OAJ:n Petri Lindroos toi risteilylle lohtua kertomalla alustavia hahmotelmia opettajien vuosityöaikakokeiluista, joiden pitäisi alkaa jo vuoden kuluttua. Niissä luovuttaisiin opetusvelvollisuuksista, ja aikaa raivattaisiin opetuksesta aidosti muulle työlle. Niinikään about 1500 tunnin vuosityöaikaan varattaisiin edelleen aikaa opetuksen suunnitteluun ja jälkitöihin.

MUKAVAA oli myös nähdä,  miten myönteisesti monet opettajat ovat ops-uudistuksen ottaneet vastaan. Niin ala- kuin yläkouluistakin kuuli innostuneita ja luovia ideoita, kuinka toteuttaa mm. toteuttaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia.

JA tietysti on aina kiva nähdä vanhoja tuttuja.

Ei kommentteja: