Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, lokakuuta 05, 2016

Ops-oppia OKL:n ekavuosikurssilaisille

MINULLA on ollut iso ilo pitää jo useana vuonna luento OKL:n opiskelijoille opetus- suunnitelmasta. Usein kuulijona ovat olleet aineen- opettajaksi opiskelevat, tänään aivan uunituoreet luokanopettaja- opiskelijat.

AIKAA oli  90 minuuttia, ja paljon ehdittiin pohtia.  Otteena oli keskusteleva luento, johon oli upotettu yhteistoiminnallinen tiedonhankintatehtävä.

MIKÄ oli tällä kertaa perusmessageni? Uusi ops lupaa tuhansia asioita. Mitä enemmän sitä luen, sitä vakuuttuneemmin tulkitsen että tämän opsin tärkein idea kiteytyy Mika Ojakankaan viisaaseen sloganiin....

FIKSUA porukkaa sain juoksuttaa.  Tiimit toimivat ihan yto-hengessä- ei työjuhtia eikä vapaamatkustajia. Ja kohteliaitakin. Useampi kuin yksi kävi puhumassa kauniita sanoja.

TULI hakematta mieleen omat opiskeluajat, kun POPSIA päntättiin päähän, ja siitä imettiin ainekset ja virikkeet omalle pedagogiselle ajattelulle. Teksti oli selkeää. Silloin opittu on  päässä yhä.

Viive POPSIN ilmestymisen ja pääkaupunkiseudun peruskouluun siirtymisen välillä oli siksi pitkä, että kun oma kurssini valmistui, me pääsimme tällä alueella opettamaan uuden, umpituoreen opsin pohjalta. Olimme täynnä intoa.

Tämä OKL:n porukka  saa nyt luettavakseen huomattavasti tiivimmin kirjoitetun - ehkä myös vaikeammin omaksuttavan paketin. Lukemisen vaiva kannattaa edelleen nähdä.  Mutta kun he valmistuvat - todennäköisesti vuonna 2021- Suomessa aletaan  työstää jo  seuraavan (vuoden 2024 perusteiden) opsin  pohjana olevia uusia perusopetussäädöksiä ja tuntijakoa. Tuolloin alkaa  irtaantuminen tästä nyt uudesta, silloin vanhasta opsista.  Kuulostaa heidän kannaltaan vähän kurjalta.

Ei kommentteja: