Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, lokakuuta 14, 2015

Auschwitzia kohti

HUOMENNA tauko ns. töihin ja kiireeseen. Vaimon kanssa lähdemme matkalle Puolan (ei siis lomalle- elkuilla kun ei voi olla lomaa) Krakovaan. Heti perjantai-aamuna osallistumme retkelle Auschwitziin.

Saksa miehitti vuonna 1939 Puolan, ja Oświęcimin kaupungin nimeksi vaihdettiin Auschwitz. Leiri Auschwitziin perustettiin huhtikuussa 1940.  Sijainti oli erinomainen: syrjässä mutta rautatie-yhteyksien päässä. Oświęcimissa oli myös valmiina jo ennen sotaa rakennettuja parakkeja.

Kuolemanleiri Auschwitzista tuli keväällä 1942. Auschwitziin kuului itse asiassa kolme leiriä; pääleiri: Auschwitz I, Auschwitz II (Birkenau), joka toimi varsinaisena tuhoamisleirinä sekä  Auschwitz III, joka oli työleiri.

Auschwitz-Birkenausta  on tullut holokaustin symboli.  Siellä tehtiin  maailman suurin joukkomurha.   Juutalaisia - ja muitakin mm. romaneja- tapettiin  Zyklon B syaanivetyvalmisteella.  Myrkky päästettiin kaasukammioon pienistä rei'istä. Kun se yhtyi ilman kanssa, se  muuttui tappavaksi kaasuksi, joka  aiheutti kuoleman jopa muutamassa sekunnissa.

Hössin teloitus. Kuvakaappaus
Wikipediasta.
Puna-armeija saapui Auschwitziin 27. 1. 1945 ja vapautti 7 650  vankia. Wehrmachtin  hajanaiset rippeet tekivät vastarintaa, mutta kun neuvostopanssarivaunut ilmaantuivat, saksalaissotilaat pakenivat. Saksalaiset olivat pakottaneet suurimman osan leirin vangeista evakuointimarssille länteen. Monet heikossa kunnossa olleet vangit kuolivat tuon kuolemanmarssin aikana.

Sodan päätyttyä leirin komentaja Rudolf Höss joutui sotaoikeuden käsiin ja hänet tuomittiin kuolemaan.

Useimmat nykyaikaiset arviot Auschwitzissa kuolleiden määrästä  asettuvat1,1 – 1,5 miljoonan välille.

Tänään alue toimii museona, jossa vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olen joskus 30 vuotta sitten käynyt Stutthofin leirilla Puolassa, mutta ei tainnut olla mitään verratuna Birkenauhin.
Nämä ovat järkyttäviä muistoja ajalta, jolloin ihminen joutui sairaan systeemin rattaisiin.
On vain pyrittävä sellaiseen maailmaan, jolloin tällainen ei enää koskaan voi toistua.