Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, lokakuuta 24, 2012

Torstaina kuullaan tärkeitä asioita!

Kyllä espoolaiskoulululaisten oppimisympäristöissä on megaluokan erot,
Lippulaiva on tällä hetkellä Espoon uusin koulu: Saunalahti.
HUOMENNA torstaina kuullaan tärkeitä, isoja asioita. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä esittelee silloin heti aamusta oman  esityksensä Espoon talousarvioksi vuodelle 2013. Kouluihmisiä jännittää kovasti, onko kaupunginjohtaja ottanut huomioon suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan vaatimuksen täyttää  kaupungin liikelaitoksille ulkoistettujen palveluiden hinnannoususta (vuokrat, siivous, kouluruoka) aiheutunut aukko koulutoimeen budjetissa. Sukon osalta kyse on noin viidesta miljoonasta eurosta.

AURORALAISIA kiinnostaa erityisesti myös talousarvion yhteydessä annettava usean vuoden päähän ulottuva investointiohjelma. Onko kaupunginjohtaja ottanut huomioon lautakunnan  esityksen pitää Auroran koulun, päiväkodin ja neuvolan rakennushanke valtuuston viime syksynä  hyväksymässä aikataululussa- vai lykätäänkö sitä jälleen kerran?

VARAA lykkäykseen ei olisi. Liian moni lapsi ja aikuinen  on altistunut sisäilmaongelmille- vaikkei varsinaista syytä ole löytynytkään. Yhteisymmäryksessä  kehittämispäällikön kanssa olen eilen  soittanut Espoon ja lähialueiden sisäilmaongelmia tutkivalle viranomaistaholle: Ympäristöterveyteen.  Jo aiemmin kouluterveydenhoitajamme oli tehnyt sinne ilmoituksen. Virasto  odottavat kaupungilta mittaustuloksia, ja tulee sitten paikan päälle.  Tällä viranomaisella on oikeus esim. sulkea tiettyjä tiloja terveysriskien vuoksi.

JOS viranomaiset toteavat, että  jokin luokka tms.  ei ole turvallinen, edessä on siirtyminen väistötiloihin. Usein osa koulustavoi jäädä vanhoihin tiloihin (meidän tapauksessamme parakkiin). Yleensä toimitaan niin, että vanhimmat oppilaat lähtevät kauemmaksi. Missään lähialueen koulussa ei kuitenkaan ole  vapaita tiloja usealle luokalle, joten väistö toteutettaisiin todennäköisesti niin, että luokkia sijoitettaisiin eri kouluihin.

Tilapäisen parakin rakentaminen vie lupineen jne.  9 kuukautta. Sellainen rakennettaisiin sitten jonkin lähialueen koulun pihaan. Mutta asioiden edelle ei ole aihetta mennä. Toistaiseksi tilanne on sellainen, että mitään terveydelle vaarallista ei ole löydetty, tehtävissä olevat korjaustoimet on tehty ja luokkien ilmaa puhdistavat nyt tehokkaat koneet.

SEURAAVIEN viikkojen aikana  puolueet käyvät sitten  neuvotteluja kaupunginjohtajan esitykseen tehtävistä muutoksista. Kun koko budjetti on noin 1,5 miljardia, niin muutokset ovat yleensä 3-4 miljoonaa- siis promilleluokkaa. Mutta tärkeitä. Investointiohjelmassa muutokset tehtäneen niin, että jos jotain  hanketta aiennetaan, jotain muuta vastaavasti myöhennetään.

KUNTATASON isojen asioiden lisäksi torstai on tärkeä myös oman koulumme tasolla. Illaksi huoltajat on kutsuttu koolle asettamaan ehdokkaat Auroran koulun johtokuntaan vuoksiksi 2013-2016. Huoltajien kokouksen jälkeen kokoontuu Koti ja Koulu ry. Minut on pyydetty mukaan kertomaan tuoreet tiedot kaupunginjohtajan esityksistä. 

Ei kommentteja: