Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, lokakuuta 14, 2012

Syyslukukausi 2012- puolivälin pohdintaa

Koulun kiipeilytelineet uusittiin syksyn alussa. Hyvä. Myös puusiiven
sisäosissa on tehty korjaustöitä. Keittiön ilmanvaihtoa tullaan paranta-
maan koulun lomien aikana.
ENSI viikolla espoolaiskouluissa on syysloma. Se jakaa syyslukukauden kahteen osaan.  Nyt päättyvässä osassa kouluviikkoja  ehtii olla vajaa 10. Jouluun päättyvässä jaksossa yhdeksän. On siis ihan hyvä hetki pohtia, missä mennään. Mitä on saatu aikaan? Mitä on jäänyt kesken?

Monta hyvää asiaa

KOULU alkoi ihan hyvissä merkeissä. Se saattoi kiukuttaa, että kesä oli varsin viileä:-)

Koulun kone saatiin käyntiin "pytty" kerrallaan.  Tyhy-risteily Tallinnaan tiivisti yhteishenkeä. Vaihtotunnit. Lukujärjestykset. Työryhmät. Kerhotarjottimet. Tuen järjestelyt ja kirjaaminen Wilmaan alkaa sujua.  Johtokunnan kokous.  Vastuualueiden jako.  Koulukuvaukset onnistuivat. Oppilasparlamentin kokoontuminen. Turvallisuusasiakirjat tehtiin asiallisesti ja poistumista harjoiteltiin, kuten käsky kuuluu.

Monen toiminnan osalta olemme etuajassa liikkeellä, mm. Lumikin. Uudet opettajat ovat löytäneet nopeasti paikan yhteisössä. Kerhotoiminta on käynnistynyt tosi laajana. Tukeen on varattu hyvin resursseja. Suomi2- opetusjärjestelyt toimivat paremmin kuin aikaisemmin. Kouluruoka on hyvää- eikä se ole meillä loppunut. Erilaisesta koko koulun vanhempainillasta saatiin tosi hyvää palautetta.

Takaiskuja

KAIKKI ei kuitenkaan ole mennyt kuin elokuvissa. Pieniä mokia on tietysti paljon. Taksit myöhästelivät pitkään. Olimme pitkään Ilman sekä kouluterveydenhoitaja- että koulupsykologipalveluita. Kummankin osalta on edelleen vajetta. Niinikään olemme menettäneet molemmat laitoshuoltajamme sisäilmaongelmien vuoksi. Siivousta on hoidettu tilapäisratkaisuilla, ja se ei helpota ongelmiamme. Oppilashuollollista tukea tarvitsevia oppilaita on paljon, ja eräiden haasteet ovat tosi vaikeita. Avustajapalvelumme eivät riitä tarpeeseen- vaikka olemme palkanneet omilla rahoillamme kaksi lisäihmistä. Kaupungin uudet koulujen nettisivut ovat osoittautuneet tosi hankaliksi käyttää. Tiedotusta on hoidettu rexin blogin ja Wilman kautta.

Isompi huoli liittyy koulun määrärahatilanteeseen. Järjestelmä on sellainen, että vasta marraskuun alussa oikeasti näkee, kuinka leikkaukset, joihin oli pakko ryhtyä, ovat toimineet. Kevään aikana palkkabudjettiin oli syntynyt noin 24 000 euron ylitys, jota nyt kurotaan umpeen.

Saimme todella vääntää, että koulun ATK-laitteet ja erityisesti tulostus saatiin toimimaan. Edelleen erään oppilaan henkilökohtainen tietokoneasia on vaiheessa.

Vielä enemmän vääntöä liittyy koulun sisäilmaongelmiin.  Oireet ovat kiistattomia, mutta niiden lähdettä ei löydetä. Olemme joutuneet todistelemaan, että Auroran rakennushanketta ei saa siirtää. Sekä oirehtivien aikuisten että oppilaitten  vanhempien mitta alkaa olla täynnä.

Tärkeitä, seuraavaksi hoidettavia asioita

LOKAKUUN lopun asioita on (1) opettajien kouluttautuminen uuteen Fonter-järjestelmää. (2) Auroran alueen kasvattajaverkoston kutsutaan koolle. (3) Jännitetään,  kuinka kuntavaaleissa käy. Kuinka suureksi muodostuu eri puolueiden sisällä "koulupuolue"? (4) Koulurakennushankkeen suunnittelu jatkuu jo maanantaina.

MARRASKUUN aikana on hoidettava tosi tärkeitä asioita: (1) Uuden johtokunnan jäsenistä tehdään  ehdotukset. (2) Wilman kautta lähetetään huoltajakysely. (3) Tehdään hankintalista valmiiksi siltä varalta, että rahaa jää käyttöön. (4) Meidän pitää löytää ratkaisu koulun nettisivuiksi.

Ei kommentteja: