Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, lokakuuta 01, 2012

Johtokunnan ehkä viimeisestä kokouksesta

Auroran johtokunta 2009-12 "viimeisellä aterialla" johtokunnan puheenjohtaja
Susanna Lehden (oik.) kotona.  KUVA: Ismo Lehikoinen (muokattu Camera+)
Johtokunnan toimikausi lähenee loppuaan – Mitä kaikkea on tapahtunut ja tapahtumassa?

Uusi johtokunta on mielenkiintoisten tehtävien edessä

KOULUJEN  johtokuntien toimikausi seurailee kuntavaalien vaalikautta, ja niinpä nykyinen johtokunta on päättämässä työtään. Koulun vanhempien keskuudesta valitaan huoltajaehdokkaat uuteen johtokuntaan näillä näkymin marraskuussa. Tervetuloa mukaan!  Johtokuntatyötä voi lämpimästi suositella: se avaa kiinnostavan ikkunan kouluun eikä ole liian kuormittavaa. Uusi johtokunta pääsee mukaan opetussuunnitelmatyöhön ja uuden uljaan Auroran koulun, päiväkodin ja neuvolan rakennushankkeeseen.

Mennyt nelivuotiskausi alkoi dramaattisesti ja päättyy tummenevin sävyin

NYKYINEN  johtokunta kokoontui ensimmäisen kerran kevättalvella 2009. Kouluyhteisö oli tuolloin vasta toipumassa vuoden 2008 parakin tulipalosta ja pidetyn opettajan odottamattomasta kuolemasta. Kauden alussa koulun tilanne oli monin tavoin ilahduttava: koulussa toimi kaksi ryhmäintegraatioluokkaa, starttiopetus oli vakiinnuttanut asemansa ja TIP – turvallisen iltapäivän toiminta keräsi parhaimmillaan yli 100 lasta viettämään virikkeellistä iltapäivää koulussa harrastusten, ulkoilun ja leikin merkeissä. TIP on jäänyt mieleen loistoesimerkkinä siitä, miten kouluyhteisössä voidaan ratkaista lasten yksinäisten iltapäivien ja toisaalta iltojen harrastusrumban ongelmaa.

Nyt kauden lopussa joudumme toteamaan, että monesta hyvästä ja hienosta asiasta on jouduttu luopumaan. TIP ajettiin koulusta riippumattomista syistä alas, uutta ryhmäintegraatioluokkaa ei toiveista huolimatta ole saatu, ja starttikin on uhattuna joka syksy. Kiristyvän talouden ilmapiiri on konkreettisella tavalla heikentänyt koulun mahdollisuuksia lapsista huolehtimiseen.

Sisäilma merkittävin huoli, rakennushanke uhkaa taas siirtyä

SUURIMPANA  konkreettisena huolena on tällä hetkellä koulun surkea sisäilma. Tilat eivät selvästikään ole terveelliset ja turvalliset, ja ensimmäiset oppilaat ja henkilökunnan jäsenet ovat jo joutuneet vaihtamaan koulua. Uuden koulun rakennushankkeen pitäisi vihdoin alkaa maaliskuussa 2014, mutta viimeisimmät tiedot kertovat, että hanke uhkaa taas kerran lykkääntyä. Eroavan johtokunnan viimeisiin tehtäviin tuleekin kuulumaan lykkääntymisen vastustaminen kaikin keinoin.

Parasta on uskomaton henkilökunta – ja tietenkin lapset!

PARASTA Aurorassa on näiden vuosien aikana ollut kokenut ja innostunut henkilökunta, jossa on ollut vain vähän vaihtuvuutta. Koulun johtaminen on osaavissa käsissä, opetus kehittyy, ja koulu on vanhemmille ja ympäristölle aidosti avoin paikka. Syksyn aloittanut toiminnallinen vanhempainilta edustaa uutta ajattelua, jossa korostuu yhteisö ja vanhemman rooli muuttuu tiedon passiivisesta vastaanottajasta osallistujaksi. Suuntaus on oikea ja tukee lasten kasvua ja kehitystä. Kiristyvän talouden aikana meitä vanhempia tarvitaan enemmän kuin koskaan!

Iloa tuottavat myös lasten retket, leirikoulut, kerhotarjonta, mahtavat näytelmät, sini- ja skidikarhujen loistava toiminta, hyvät tukitoimet ja moni muu arjen hyvin hoidettu asia. Uusi Aurora, kunhan se vihdoin saadaan, tulee näillä näkymin olemaan moderni maalämmöllä ja aurinkoenergialla toimiva 0-energiatalo, jonka tila- ja teknologiaratkaisut suunnitellaan kehittyviä pedagogisia ratkaisuja silmällä pitäen. Uusissa kouluissa panostetaan esteettömyyteen, joten koulu sopii tulevaisuudessa entistä paremmin myös vammaisille lapsille. Tällä hetkellä esteellisyyden haasteista on selvitty suurella sydämellä.

Suurella sydämellä tekeminen ja ennakkoluulottomuus ovatkin Auroran ehdottomat vahvuudet! Johtokunta kiittää lämpimästi rehtoria, opettajia, koulunkäyntiavustajia ja muita aikuisia näistä vuosista ja toivottaa voimia tuleviin koitoksiin. Unohtamatta tietenkään lapsia, joiden ansiosta kaikki tämä on mahdollista!

Susanna Lehti  ja  Anu Arvonen
Johtokunnan pj. ja varapj.

Ei kommentteja: