Kirjoja

Kirjoja

torstaina, joulukuuta 15, 2011

Argh: Kaksi idiotismia vireillä!

VAIKKA joulunalustan kuuluu olla nousua rauhaa ja lähimmäisen rakkautta kohti, on pakko nyt kiukustua tosissaan.  Suomessa ollaan virittämässä kahta idioottimaista ideaa, joilla on tuhoisa vaikutus suomalaiseen koulujärjestelmään.


Idiotismi 1: Peruskoulukoulun kuudennelle ja yhdeksännelle luokalle päättökokeet

JUURI niinkuin Suomessa vieraillut Diane Ravitch varoitti: testihurmos on myös Suomen koululaitoksen reaalinen uhka. Eilen sitä sai lukea otsikon:  "Valtio kaavailee tuottavuustestiä kaikille Suomen koululaisille"

Lehtijutun mukaan Pisa-tutkimusten mitalisijat eivät riitä pääministerin kanslian suunnittelijoille. Suomen ysiluokkalaiset haluttaisiin panna yhtenäiseen, kolmen aineen tasokokeeseen. Aineet olisivat äidinkieli, matematiikka ja ensimmäisen vieras kieli. Ja jos rahaa jää , myös kuudesluokkalaiset joutuisivat testeihin.  Suomalaisen koulun erinomaisuus perutuu nimenomaan siihen, että opetusta ei väännetä vain testeihin valmistamiseen. Nyt Valtion taloudellinen tutkimuskeskus on hurahtanut raportissaan.

Miksi? Ideana on tehostaa tuottavuutta. Poliitikot ovat vaatineet tuottavuuden  tutkimiseen myös laatu-, vaikuttavuus- ja tuloksellisuusmittarieita. Mutta ei missään nimessä tällaisia !

Ks. http://www.talouselama.fi/uutiset/valtio+kaavailee+tuottavuustestia+kaikille+suomen+koululaisille/a740235#.Tuj6X04h7ns.facebook

Idiotismi 2: YLE aiko lopettaa oppilaille suunnatut opetusohjelmat televisiossa 

ARGH! Suomalaisen koulujärjestelmän helmistä kouluradio on jo ajettu alas. Nyt ollaan lakkauttamassa lopullisesti myös koulu-tv:n ideaa (alasajo alkoi jo Opettaja-tv:n perustamisella).  Koululaisille ja koulussa käytettäviksi tarkoitetut ohjelmat  ovat olleet osa Ylen sivistystehtävää tähän saakka.  Netti ei korvaa näitä taidolla ja vaivalla tehtyjä opetus-ohjelmia. Meidän kouluväen on reagoitava tähän ja puolustettava koululaisten oikeutta saada palvelua myös Yleisradiolta.

2 kommenttia:

pirkko@kiravuo.net kirjoitti...

Mummeli Ruukinlahdentieltä on Martti-rehtorin kanssa samaa mieltä. Hulluja nuo suunnittelijat!!! Minulla on mielipiteeni taustana 38 opettajavuotta, usean oppikirjan tekeminen, 15 vuotta lääninkouluttajana ja n. 20 vuotta järjestötyötä.
Vieraillessani 2-3 opettajaisilla kouluilla maakunnassa saatoin todeta, että töitä tehdään kunnolla ja iloisena ilman valvontaa ja kontrollia. Feikin olisivat oppilaat nopeasti paljastaneet 4-5 tunnin vierailun aikana.

Martti kirjoitti...

Ihana kuulla Sinusta Pirkko!