KUVA: Perjantain LänsiVäylässä on vihaisia äitejä
SAMAAN AIKAAN, kun moni koulu - mm. Aurora - voihkii saneerauksen ja korvaavan rakentamisen siirtymistä yhä kauemmaksi, näyttää ongelmia syntyvän siitäkin, että saneeraus saadaan tuntuvasti meitä nuorempaan kiinteistöön. Näin on käymässä lehtitietojen mukaan Kuitinmäessä.
KOULUJEN SANEERAUKSET on Espoossa usein toteutettu niin, että koko koulu tyhjennetään korjaustöiden ajaksi ja oppilaat sijoitetaan muihin kouluihin. Ratkaisu on turvallinen, ja antaa rakennusliikkeelle liikkumatilaa töiden ajoituksessa. Diasporan aika on yleensä vaikeaa kaikille niin opettajille kuin oppilaillekin, erityisesti jos yhteisö joudutaan silpomaan moneen eri sijoituskouluun. Itkua ja hammastenkiristystä se oli naapurimme Viherkallionkin osalta muutama vuosi sitten. Koulun yläluokat siirettiin hallinnollisesti Karakallioon, ja nuorempia oppilaita kuljetettiin busseilla toisiin kouluihin.
Joskus saneerauksissa päästään helpommalla. Karamzinin koulun lisärakentaminen pystyttiin toteuttamaan ilman diasporaa. Niin myös aikanaan Niipperin koulun saneeraus. Kun Auroraan siirrettiin uudet parakit, aluksi puolet koulusta, ja myöhemmn 5/6 luokista jatkoi vanhassa koulussa. Karhusuon koulu oli kokonaisuudessaan Kirkkojärven koulun parakeissa, ja nyt Kirkkojärven koulu on Koulumestarin koulun tiloissa, oikein kivirakennuksen sisällä- ja yhteistyö toimii vallan mainiosti.
MALLEJA on siis monta. Lehtitietojen mukaan Kuitinmäen lähes 11 miljoonan euron saneerausta vanhemmat eivät sinänsä vastusta. Mutta he vastustavat mallia, jossa oppilasikäluokkia ripotellaan eri kouluihin: Jukka Sarpilan ohjastamaan Niittykumpuun, tyhjiin filiaaleihin ja mm. Keski-Espoon kouluun. Vanhempien mielestä koko koulu pitäisi sijoittaa parakkeihin Olarin koulun ja lukion pihalle. Ratkaisu olisi sama kuin aikanaan Karhusuon kohdalla. Erona olisi se, että Kirkkojärven koulun pihalla oli tyhjät parakit. Nyt sellaiset pitäisi vuokrata, ja se maksaa maltaita.
Lautakunnan tehty esitys löytyy netistä osoitteesta http://www.espoo.fi/asiakirja.asp?path=1;31;37423;37424;37425&id=C2C87A7BBEC2929CC2257379002A24A6&kanta=Kunnari\\intrakun_e.nsf
Se, että kukin luokka-aste sijoitetaan samaan kouluun, tuntuu fiksulta. Näin voidaan taata oppilaille mahdollisuudet joustaviin opetusryhmiin. Valinnaisaineiden tarjonta tulee varmaan supistuman. Oppilaat joutuvat liikkumaan eri koulujen väliä, mikä ei ole mukavaa. Myös opettajille 1,5 vuotta on kovahko paikka, koska sijoituskouluissa ei riitä kaikille erillisiä omia aineluokkia. Osan opettajista pitää siis kiertää luokissa kimpsuineen ja kampsuineen.
VIRKMIEHET ottavat ratkaisuissa huomioon myös niiden kustannukset. Niittykummussa ja Keski-Espoossa on tyhjiä tiloja, joista maksetaan turhaa korkea vuokraa. Nyt esitetyssä mallissa on siis taloudellista järkeä. Siinä ei olisi, että tyhjät tilat pidettäisiin tyhjinä ja samaan aikaan liisattaisiin lisää todella kallista vuokratilaa.
YMMÄRRÄN hyvin, että vanhemmat haluavat lapsilleen parasta. Se on heidän tehtävänsä. Vanhempien mukaan oppilaitten koulumatkat pitenevät, ysiluokkalaisten osalta 10 km:iin. Googlemapin mukaan matka on 8,1 km. Koulupäivä pitenee vanhempien mukaan matkojn vuoksi 10 tuntia viikossa. En ymmärrä? Kaupunki on luvannut oppilaille matkakortit. Bussi 19 kulkee tietääkseni välin 18 minuutissa. Päivien piteneminen koulumatkan vuoksi saattaisi haitata harrastuksia. Totta mutta vain, jos päivä oikesti pitenee. Ks edellä. Kaverihenki on vaarassa. Mahdollisesti. Olivatko tässä kaikki hallinnon esityksen puutteet? Vai onko oikeasti kysymys siitä, että vanhemmat eivät halua lapsiaan sijoituspaikaksi tarkoitettuun monikulttuuriseeen kouluun? LänsiVäylässä sitä ei nosteta esiin, mutta lautakunnan esittelyssä tämä asia nostetaan vanhempien kommenttina esiin.
JÄÄN POHTIMAAN, onko vanhempien vaatimus kokonaisuuden kannalta jopa kohtuuton. Kaikki lisävuokriin kuluva on pois myös muiden koulujen rahoista. Länsiväylän mukaan vanhemmat uhkaavat valituskierteellä. Mitähän siitä hyödytään? Saneerauksen lykkääntyminen? Ilmoitan heti Auroran vapaaehtoiseksi 11 mijoonan euron käyttäjäksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti