Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, lokakuuta 14, 2007

Mäntsälä mielessäin...

KUVA: Mäntsälän uusi lukio

OLISIN oikeastaan ollut viisas, jos olisin noudattanut vanhaa sapattisääntöä lauantaina. Olin kuitenkin luvannut ajaa Mäntsälään pitämään iltapäväluennon "Opettajasta ja koulusta jatkuvassa muutoksessa". Paikalla oli parisataa peruskoulun opettajaa, ja kaikilla maha täynnä riistakiusausta. Minullakin. Macci toimi. Käytin tällä kertaa runkona viime syksyn erityisopetuksen seminaariin valmistamaani oman koulumme "ruumiinavausta". Muutosteoria jäi nyt vähemmälle, mutta alkuviikon Lahden keikan jälkimaku oli sellainen, että en halunnut käyttää (liian) tuttua disposiota tällä kertaa. Tunnelma oli ihan ystävällinen. Kouluilla oli omat messuosastot, ja ehdin käydän ne pikaisesti läpi. Mäntsälässä oli sitä paitsi yllättävän monta tuttua opettajaa, jotka kävivät moikkaamassa.

PALUUMATKALLA pohdin Johnny Cashin biisiä " I´ve been everywhere". Mikä sitä saa ihmisen viettämään vapaataan tien päällä? Aloitin keikkailut 1980-luvun alussa Lahden sijaiskurssilta, jota vedin yhdessä Jomppa Ahosen kanssa. Sijaiskurseilla oli tuolloin kovaa kysyntää. Vedin niitä itsekseni Imatralla, Karkilassa ja Espoossa, yhdessä Haapaniemen Raunon kanssa Hesassa ja myöhemmin Toivasen Tapsaan tutustuttuani hänen kanssaan mm. Lohjalla ja Vantaalla. Oli ne aikoja. Vieläkin niistä kursseista voi olla ylpeä. Ja kun Taituri ja Aikamatka ilmestyivät, maata sai kiertää kirjaesittelyissä.

REXIKSI ryhdyttäni keikkailu siis jatkui, mutta pääteema vaihtui. Lama nimittäin lopetti sijaiskurssit. Kiersin nyt Helsingin, Tampereen ja Lempäälän saleja puhumassa esteettisestä eheyttämisestä ennen muuta esi- ja alkuopetukseen erikoistuville. Väitöskirjan valmistuttua 2004 keikkavauhti on jopa kiihtynyt. Nyt levitän muutostiedon valoa ja koulutan uusia rehtoreita hommiinsa. Fullanin mielenkiintoista konseptia vien tammikuuhun asti Ouluun, Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylään. Pro Rexi-turnee päättyy Educaan tammikuussa 2008

Pitkällä turneella on nähty monenlaista. On ajettu Fiatin moottori kansiremonttiin. On katseltu maisemia junan ikkunasta. On myöhästytty lentokoneesta. Erikoisin luento oli ehkä 20 minuutin alustua opetussuunnitelmatyöstä Istanbulissa 2005. Jännittävintä oli luennoida Teatterikorkeakoulussa Kouluteatterista. Julkisimpia ovat olleet Ylen teemalle taltioitu muutosluento Forum Dynamossa tai luento jalkapallokentän kokoisessa Educan pääsalissa 2006. Arvokkain yleisö saattoi olla arkkipiispan vetämässä lasten harrastustapaamisessa talvella 2007. Suurin kuulijakunta minulla on ollut Seinäjoella tammikuussa 2007. Ja varmaan haastavin porukka Pro Rexi-tapahtumassa syyskuussa 2007 Wanhassa Satamassa. Halvimmat- ilmaiset- luennot olen pitänyt muiden koulujen vanhempainyhdistyksille.

SAAS nähdä, millaisia haasteita kevät 2008 tuo tullessaan. Tulevaisuuskasvatuksen kouluttajaksi olen jo lupautunut- jos kurssi toteutuu- ja ainakin yksi Opekon rexikurssi on vietävä loppuun. Mutta tuleeko sen jälkeen oikeitten lomapäivien vuoro vai onko moottoritie edelleen kuumaa...

Ei kommentteja: