Kirjoja

Kirjoja

torstaina, lokakuuta 19, 2023

Mikä on rehtorin tärkein taito ?

Meksikolainen  tohtori, tietokirjailija ja ystäväni  Eduardo Andere Martinez on  tutkinut vuosien ajan  perinpohjin suomalaista peruskoulua löytääkseeni Pisa-menestymisen salaisuuden. Hän kävi useita kertoja Suomessa (ja muissa listan kärkimaissa) ja seurasi opetusta ja haastatteli opettajia myös Auroran koululla.  

Yhtä vastausta kovin tuloksiin hän ei löytänyt. Hyvin kisassa menestyneiden maiden koulutusotteelle ei löytynyt yhteistä selittäjää. Mutta jotain hyvin omalaatuista hän Suomessa tunnisti: Suomessa opettajuus ei ole duuni vaan kestävä tapa elää. Lisäksi suomalaiskouluissa  (hänen mukaansa) opettajat eivät niinkään tottele hallintoa, vaan ikäänkuin päinvastoin :-)

Sain eilen Eduardolta  kirjeen. Hän kysyi:

" Martti, may I take one minute of your time, for one question? What would you say is the main skill or ability of school leaders (Principals) today?"

No jestas. Ei kun kaivamaan muistilokeroita ja luentodioja.  Vastasin tänään näin:

 "Rehtorilla on kuusi  eri työkenttää, joista jokaisella on oma johtoarvonsa ja jokaisella niistä hänellä oma roolinsa. Nämä ovat;

  1. Pedagogisena johtajana pedagogiikan kentällä (johtava arvo: oppiminen ja kasvu)
  2. Managerina kouluorganisaation kentällä (johtava arvo: tehokkuus)
  3. Liiderinä (ihmisen johtajana)  kouluyhteisön kentällä (johtava arvo: hyvinvoiva  yhteisö)
  4. Virkamiehenä julkisen toiminnan kentällä ( johtaja arvo: lainmukaisuus)
  5. Esimiehenä  työpaikan kentällä (johtava arvo: reiluus: hyvä työ ja oikeudenmukainen korvaus)
  6. Yksilönä toisten oman elämän kentällä (johtava arvo: onni)










Jokaisen päätöksen osalta rehtori joutuu näiden kuuden eri arvon/roolin sotakentälle.

7. Siksi tarvitaan  seitsemäs rooli ja sille  arvokenttä: sovittelija, neuvottelija  ja kompromissien luova rakentaja kokonaisuuden kentällä (johtava arvo: harmonia)

Jokaisella näistä kentistä ja jokaisessa näistä rooleista tarvitaan monenlaista  taitoa ja lahjakkuutta. Tällä tärkeimmällä arvokentällä tarvitaan taitoa:
  • johtaa muutosta
  • katsoa kouluelämää useita näkökulmista ja ymmärtää, että eri tahoilla ja eri ihmisillä on erilaisia odotuksia koulua kohtaan
  • kestää negatiivista palautetta
  • neuvotella
  • ratkoa kriisejä
  • ja ennen muuta taitoa tehdä luovia kompromisseja.
Reksi on parhaimmillaan vähän niinkuin  presidentti Martti Ahtisaari. Ja jotta hän siinä onnistuu, hänen on tunnistetava ja kirkastettava  omat arvoprioriteettinsa.  Eli Sokrateen sanoin:"










Mitä sinä vastaisit Eduardolle?


Ei kommentteja: