Kirjoja

Kirjoja

torstaina, lokakuuta 05, 2023

Hyvää opettajien päivää!

14 vuotta sitten UNESCO juhli Maailman opettajien päivää Pariisissa  pidetyllä seminaarilla. Minulla oli suuri kunnia edustaa Suomea, Espoota, suomalaisia rehtoreita  ja omaa kouluamme. Sain kertoa seminaarin osallistujille, millaista on olla opettaja Suomessa. Lyhyen 10 minuutin puheenvuoroni otsikkona oli "The Secret of the Quality of Finnish Teachers". Alustuksen clue oli etsiä Suomen kansainvälistä hämmästystä herättäneiden PISA-tulosten selityksiä koulujärjestelmämme sisältä.

Esitin suomalaisen opettajan laadun salaisiksi aseiksi seuraavat tekijät: (1) Luottamuksen kulttuurin, (2) Sen, että parhaat ylioppilaat haluavat meillä (luokan) opettajiksi, (3) Kansallisen historiamme, jossa kouluilla ol tärkeä rooli itsenäisen kansakunnan synnyssä, (4) )Akateemisen koulutuksen, johon kuluu tutkimus-perustainen opetus ja harjoittelukoulujärjestelmä, (5) Opettajan ammatin professionaalisuuden, johon liittyy (6) Pedagoginen autonomia. Lisäksi tärkeää on ollut (7) Johdonmukainen, hallitusten vaihdoksista riippumaton kaikille yhteistä koulua ajava kansallinen koulutuspolitiikkamme.

Kerroin myös, ettei kaikki ole  meilläkään täydellistä. Suomi kohtaa myös nopeasti muuttuvan maailman asettamia haasteita ja haasteita on myös  pienestä vähemmistöstä aggressiivisia, motivoimattomia oppilaita.

Hieno päivä. Tuolloinkin.


Ei kommentteja: