Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, marraskuuta 20, 2016

Valintakokeet pois?

MONI on huolissaan opetusministerin ajamasta ideasta luopua valintakokeista ja jakaa korkeakouluopiskelupaikat jatkossa ylioppilaskirjoitusten perusteella. Muutostutkijana minäkin olen.

Minusta kaikissa muutoksissa olisi hyvä ensin kysyä: Mikä on ongelma, jota halutaan ratkaista.

Ongelma on eri asia kuin helposti näkyvät häiriöt.  Häiriöiden taustalla olevan ongelman tunnistaminen ja ymmärtäminen  vaatii vakavaa  tulkintaa. Ongelma ei nimittäin ole suinkaan aina se syy, joka sattuu tulemaan ensimmäinen mieleen.

Kun ongelma on ymmärretty,  pitää valita tehokkain tapa ratkaista ongelma - mielellään  useasta vaihtoehdosta. Tyypillistä valitettavasti on, että ratkaisuksi valitaan - jälleen-  ensimmäisenä mieleen tuleva. Parhaan ratkaisun valinta edellyttää kuitenkin ongelman systeemistä analysointia ja eri ratkaisuvaihtoehtojen huolellista vertailua.

Tehokkuus tulee tajuta oikein: Tehokas on ratkaisu, jonka avulla tavoite saavutetaan (= ongelma ratkeaa) mahdollisimman täydellisesti,  mahdollisimman vähällä panoksella (energialla) ja mahdollisimman pienillä negatiivisilla ja usein odottamattomilla seurauksilla.

Sekään ei riitä, että ratkaisu valitaan huolellisesti.  Usein ratkaisua on kokeiltava, hiottava ja kehitettävä, koska systeemisessä muutoksessa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja vain pieni osa seurauksista osataan ennakoida.

Näen tässä  esityksessä kaikki nuo murheen aiheet.

Ei kommentteja: