Kirjoja

Kirjoja

torstaina, syyskuuta 03, 2015

Koulujen fuusion tuki

OLEN saanut innostavan työtehtävän: Tukea kahden oululaiskoulun (neljän  eri yksikkön)  fuusiota, jossa kasvaa 1.8.2016 yksi, uusi koulu. Kyseessä ei ole pakkoliitos, ja sitä tukee mm. perusopetuksen johtaja.

Koulujen väki ajattelee fiksusti, että erillään oleminen ei ainakaan anna enempää kuin yhdessä oleminen. Fiksua on sekin, että fuusio halutaan toteuttaa pedagogiikka edellä. Ja että muutoksen ollaan valmiita.

NÄMÄ koulut ovat jo kartoittaneet seikat, jotka yhdistävät heitä. Hyvää fuusiolle lupaa sekin, että henkilöstö tuntee toisiaan ja toisten yksiköiden toimintaa.

MINÄ saan olla  fasilitaattori, innostaja, kannustaja...Tuki  rakentuu  about neljästä yhteisestä tapaamisesta ja välitöistä (= kotitehtävistä).  Ote on prosessimainen.

Ensimmäinen sessio on ensi lauantain VESO-päivä, jossa käynnitetään (uudelleen) ops-työ.  Päivän teemana on : OPS 2016 tulee - mikä oikeasti muuttuu Sinun koulussasi ja Sinun luokassasi?

Starttaamme syöksymällä oppimisen käsitemaailmaan. Sitä ennen käyn läpi hankalaa kysymystä, mitä ihmiselle tapahtuu muutoksessa ja kuinka vanhasta luopumisen ja uuteen liittymisen tunnekokemukset voi kohdata viisaasti.

Sitten tartumme uuteen opsiin: opettajan, oppilaan ja kotien muuttuviin rooleihin opetuksessa, toimintakulttuuriin  sekä opsin että kansainvälisen NPDL-hankkeen antamin sytykkein. Pajoissa ideoimme muutostekoja.

Paikalla saapuu reilusti toistasataa ihmistä, joten metodiikkaa täytyy vielä hioa. 

Ei kommentteja: