Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, huhtikuuta 28, 2015

Viimeinen kehittyvä rehtori- kurssi Palmeniassa maalissa


Palmenian "uusi Kauko Hämäläinen" on TkT Marjaana
Suutarinen. Auroran koulun entisen oppilaan äiti.
TÄMÄ päivä sujahti Fabianinkadulla, Helsingin yliopiston tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenian tiloissa. Olin viemässä tällä haavaa viimeistä uusille rehtoreille suunnattua vajaan vuoden mittaista kurssia maaliin. 10 oppilaitoksen johtamista opiskellutta nuorta ihmistä esitteli toisilleen ohjelmaan kuuluneet kehittämishankeensa. Hyviä hankkeita. Ja hyvin esittivät.

OPPILAITOSJOHDON koulutusohjelmat ovat pääosin maksuttomia. Rahoittajana on toiminut Opetushallitus. Se on juuri ilmoittanut, mihin ohjelmiin opetusalan täydennyskoulutusrahaa on tänä vuonna myönnetty. Listalla ei juurikaan ole rehtorikoulutusta, ei Palmenialle muttei monelle muullekaan täydennyskoulutuslaitokselle.

Vain nämä oppilaitosjohtamiseen liittyvät ohjelmat saivat rahaa:

- Esimiehet pelinrakentajina 7 op. Hämeen ammattikorkeakoulu Oy
- Eväitä oppilaitosjohtamiseen 2015–2016 Oulun yliopisto/Täydentävien opintojen keskus
- Ledarskap inom småbarnsfostran och förskoleundervisning. Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia Carina Österåker
- Minustako päiväkodin johtaja? - Päiväkodin johtajan työhön valmentava koulutus, 4 op
Jyväskylän yliopisto, Rehtori-instituutti
- Pro Rexi – täydennyskoulutushanke 2016. Suomen Rehtorit ry
- Työkaluja johtamiseen II. Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut
- Valmentava johtaminen varhaiskasvatuksessa. Jyväskylän yliopisto, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius.

KURJAA.  Palmenia rexikursseilla on ollut kiva kouluttaa. Suuri osa kiitoksista kuuluu erikoissuunnittelija Mirva Alakoskelalle. Hänen kanssaan olemme ideoineet kurssien ohjelmaa aina 2000-luvun alusta alkaen, jolloin Palmenia toimi vielä Tikkurilassa.  Järjestelyt ovat pelanneet, ja kurssilaiset ovat olleet huikeita. Tulee ikävä.

Pulpeteissa on istunut kymmeniä rehtoreita eri puolilta maata, mm. valtakunnallisestikin vaikuttavat rehtorit Mikko Jordman ja Esa Kukkasniemi. Ja tietysti Aurorasta: Anni-Kaisa Eriksson,  Uma Jutila ja  Julia Uotila.

PÄIVÄN oikein iloinen asia oli Palmenian uuden johtajan Marjaana Suutarisen pikainen tapaaminen. Hän astuu isoihin saappaisiin, mutta pelkäämättä. Hienoa!

Ei kommentteja: