Kirjoja

Kirjoja

torstaina, joulukuuta 05, 2013

Pari viikkoa onnenpekkana

HUH! Hienoa,  että on  torstai ja että huomenna perjantaina on itsenäisyyspäivä ja sen vuoksi kouluissa(kin) lomapäivä.

Vauhti ja flow on ollut jonkin aikaa sen verran kova, että pakkopysähdys tulee juuri oikeaan aikaan. Ettei synny väärinkäsitystä, kirjoitan, etten valita. Olen onnenpekka monessa asiassa. Kuinka niin? Kun saa haasteita, kasvaa.

Ti 26.11.
Sain pitää Espoon perinneyhdistys Aurora ry:n syyskokouksessa alustuksen kansalaiskoulusta. Arvokasta apua tuli rehtori Jukka Kuittiselta, joka on nuorena miehenä ollut töissä tuossa kasvatuslaitoksessa. Sain myös listan nimiä, joita voisi haastatella. Itse pidin aikanani muutamia tunteja kansalaiskouluissa. Viimeisenä työvuonna katse näyttää kääntyvän alkuun?

Kuinka paljon voisimmekaan ottaa oppia tästä kadonneesta koulumuodosta?

Ke 27.11.
Sain pitää OKL:ssä luennon opettajaopiskelijoille teemasta "Kuinka puhaltaa henki opetussuunnitelmaan". Mikä etuoikeus kertoa työurastaan ja erityisesti Auroran vuosista. Palautekin oli ystävällistä (yksi kuulijoista oli muuten tänään torstaina meillä sijaisena).

Yle-puheen studio ja toimittaja.
To 28.11.
Sain olla  koulupäivän jälkeen Yle-puheessa keskustelemassa kodin ja koulun yhteistyöstä- teemasta, joka on ollut aina minulle tärkeä. Olen saanut koko urani kohdata hienoja vanhempia. Ja kuinka monta lämmintä muistoa yhteistyöstä Suomen Vanhempainliiton kanssa palasikaan mieleen, kun istuin Tuija Metson vieressä.

Nostalgista  ja haikeaakin oli pohtia, että "päivystävän dosentin" pesti on pian voitettu kanta.

Pe 29.11.
Auroran koulun opettajat järjestivät perjantai-iltana pikkujoulut, joissa juhlittiin eläkkeelle meiltä siirtyneitä Ismo Lehikoista ja Sirpa Wassia. Ihanan lämmin tunnelma. Kiitos Irina!

Olin tehnyt Sirpalle ppt-puheen hänen uransa high-lighteista, ja koulun opekuoro lauloi niin upeasti Ismolle "Satulinna".

Kyllä saan tehdä töitä upeitten ihmisten kanssa.

La 30.11.
Palmenian "kalliimpi" rexikurssi on todella viimeisen päälle suunniteltu. Sain kertoa neljä tuntia ajatuksiani kouluyhteisön johtamisesta innokkaille uusille rexin aluille. On aina upeaa tehdä töitä Atso Taipaleen kanssa.

Ma 2.12.
Opetushallitus haluaa edistää eheytetyn koulupäivän ideaa. Sain kertoa tärkeimmät asiat Auroran koulun TIP-hankkeesta ruokapalkalla. TIP on  ehdottomasti ollut oman uran huippujuttuja. Ja paikalla oli mm. aina niin ihana Anneli Rautiainen.

Illalla kokoontui Espoon demarien valtuustoryhmä. Vaikka tässä blogissa ei ole tarkoitus väsyttää ihmisiä politiikalla, on kai tämän yksittäisen lastun teeman osalta oikein kirjata ylös, että tulin valituksi Maria Guzenina-Richardsonin varaksi ryhmän  puheenjohtajana. Nöyräksi vetää. Sista oli my man.

Ti 3.12.
Olin tiistain ja keskiviikon vuosilomalla. Tiistaina ohjasin kahden Palmenian rexikoulutusryhmän kehittämishankkeita. Upeita hankkeita. Uskon ammatilliseen kasvuun tutkivalla otteella. Ja mikä parasta, kummassakin ryhmässä on opettajia Aurorasta. Johtajan tärkein tehtävä on kasvattaa uusia johtajia!

Kahvitauolla  tapasin professori Jarkko Hautamäen, ja koin valon siitä, mikä selittää Pisamenestyksen nousun ja tuhon.

Tiistain ohjelmaan mahtui vielä suunnittelukokous Mikko Salosen kanssa. Jos kaikki menee hyvin, Espooseen syntyy huikea täydennyskouluskonsepti seuraavien vuosien aikana. Muuta en kerro.

Hups. Täytyypä muistaa lähettää Luokanopettaja 4 Fullanille ja Mikolle.

Ke 4.12.
Olin keskiviikon vuosilomalla. HAMK oli tilannut minulle puhumaan omassa rexikoulutusohjelmassaan pedagogisesta johtamisesta. Ihan paras aihe. Päivä oli pitkä ( klo 9- 15.30), joten menetelmällisestikin se oli haastava. Mutta upea.

Illalla oli vielä valtuuston talousarviokokous, jossa sain tosi hyviä uutisia nuorten elinvoimaisuutta vahvistamaan kaupunginjohtajalta.

To 5.12.
Back to School. Hiiret olivat hieman hyppineet sillä aikaa, kun kissa oli poissa. Mutta elämä helpottui, kun otettiin vähän juustoa pois :-) Talkkariporukka kokosi nousevan katsomon.  Bändi ja kuoro ovat viikolla harjoitelleet.

Koulupäivän jälkeen ajoin OAJ:öön. Olin aamuyöstä tehnyt ns. muutosanalyysiä, ja siitäkin oli hyötyä.

OAJ:n tulevaisuustyö on  nyt merkittävässä taitekohdassa, ja se todella nytkähti innovatiivisessa istunnossa monta metriä eteenpäin. Tanks mm. Datafisher.

Ensi viikolla OAJ:n hallitus työstää juttua eteenpäin.

Upean viikon kruunaa klo 21 alkava A-Talk, jonka teemana on Pisa. Paikalla mm. Pasi Sahlberg, opetusministeri ja vuoden luokanopettaja. Kunpa kuulisin, että suomalaista koulutuspolitiikkaa ei johda kukaan. Kokonaisuuden sijaan räpellämme osien kimpussa. Meiltä puuttu näky.

Olen onnenpekka, eikö?

Ei kommentteja: