Nykyajattelussa nimenomaan luokanopettaja on avainhenkilö, joka huomaa ensimmäisenä lapsen oppilashuollollisen tarpeet. |
MEILLÄ Aurorassa on ollut pitkään tapana käydä kaikki luokat vuorollaan läpi oppilashuoltoryhmän kokouksessa ainakin kerran lukuvuodessa. Oppilashuoltoryhmään kuuluvat: rehtori, koulun erityisopettajat, kouluterveydenhoitaja, koulupsykologi, koulukuraattori ja tarvittaessa muita asiantuntijoita. Tällainen oppilaiden hyvinvoinnista vastaava ryhmä on maailmanlaajuisesti ihailun kohde.
Luokanopettaja on näissä istunnoissa kertonut ensin luokan tilanteesta yleensä ja sitten erikseen oppilaista, joiden koulunkäynnistä hän on huolissaan. Jos huoli on todettu aiheelliseksi, on huoltaja kutsuttu erikseen sovittuun neuvotteluun pohtimaan, kuinka lasta olisi fiksuinta tukea.
Olemme aikaisemmin tulkinneet säädöksiä niin, että alustava keskustelu siitä, onko huoli aiheellinen vai ei, ei ole vielä varsinaista säädösten tarkoittamaa oppilaan asian käsittelyä. Tänä syksynä otamme kuitenkin askeleen pitemmälle avoimuuden suuntaan. Ilmoitamme Wilmassa etukäteen, minkä luokan asioita OHR kunakin maanantaina käsittelee. Emme tiedä varmasti etukäteen, keitä luokan oppilaista käsittelyyn nousee, mutta jos huoltaja niin haluaa, hänellä on mahdollisuus tulla lapsensa luokan asioiden käsittelyn ajaksi koululle. Ja jos hänen lastaan käsitellään, hän saa osallistua lapsensa asian käsittelyyn jo tässä vaiheessa.
Kyseessä on siis vanhempien oikeus, ei velvollisuus. Lasta koskevia oppilashuollollisia päätöksiä ei kuitenkaan koskaan tehdä vanhempien selän takana tai heitä kuulematta.
KUTSUNA näin ilmoitetetaan, että maanantaina 17.9.2012 OHR käy läpi 3b-luokan (opettaja Anni-Kaisa Eriksson) tilannetta klo 14-15.
Rehtorina vastaan mielellään kaikkiin asiaan liittyviin kysymyksiin (045 11 8156)
1 kommentti:
Hyvä muutos avoimuuden suuntaan, Martti. Toimitte hienosti uuden lain hengessä.
Lähetä kommentti